Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Struktur og kvalitet i tjenesten til personer med psykisk utviklingshemming

dagskonferanse om struktur og kvalitet i tjenesten til personer med psykisk utviklingshemming.  Målet for dagskonferansen om struktur og kvalitet i tjenesten til personer med psykisk utviklingshemming var å belyse tematikken rundt nødvendigheten av struktur i tjenesten for å oppnå god mestring og gode livsopplevelser for personer med utviklingshemming.

Foto: Mari Searle

Utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester i Ahus (USHT Oslo og USHT Akershus) og Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) arrangerte tirsdag 15.januar dagskonferanse om struktur og kvalitet i tjenesten til personer med psykisk utviklingshemming. 

Målet var å belyse tematikken rundt nødvendigheten av struktur i tjenesten for å oppnå god mestring og gode livsopplevelser for personer med utviklingshemming.

Konferansen ble åpnet av byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl og det ble holdt foredrag med personer fra blant annet USHT Oslo, USHT Akershus, NAKU, Høgskolen Innlandet, Bærum kommune og Ahus.

I åpningen la byråd Tone Tellevik Dahl vekt på hvor viktig det er at personer med utviklingshemming skal få leve aktive liv i egen bolig med tilgang til arbeidslivet, dagsenterplasser og utdanning.

Vi må jobbe for et samfunn basert på likestilling, likeverd, selvbestemmelse og reell integrering. Konferanser som dette er viktige arenaer for kunnskaps- og erfaringsdeling og samarbeid på tvers i det viktige arbeidet inn mot personer med utviklingshemming, fortalte Dahl

Etter åpningen av konferansen presenterte avdelingsleder i USHT Oslo, Katrine Selnes, og FoU leder i USHT Akershus, Kristin Skutle, utviklingssentrene, deres samfunnsoppdrag og arbeid inn i bydelene og kommunene i Ahus. Inn mot tjenesten til personer med utviklingshemming har utviklingssentrene særlig jobbet med ernæringsprosjektet «Løft for bedre ernæring i hjemmetjenester og boliger», hatt fokus på legemiddelgjennomganger og kompetanseheving vedrørende legemiddelbehandling i hjemmetjenester og boliger, i tillegg til mitt livs ABC.

USHT Oslo ved Katrine Selnes, USHT Akershus ved Kristin Skutle og NAKU ved Cato Brunvand Ellingsen. Foto: Mari Searle

Like etter presenterte Cato Brunvand Ellingsen, rådgiver i NAKU, kompetansemiljøet og hvordan de jobber for å bedre levekårene til personer med utviklingshemming i Norge. NAKU har opprettet en kunnskapsbank som en del av arbeidet med å spre forskning, fagutvikling og gode eksempler for å utvikle det faglige grunnlaget for å skape gode levekår for personer med utviklingshemming. Denne er tilgjengelig for alle på naku.no.

Videre inneholdt konferansen foredrag fra Kjetil Viken, vernepleier og Høgskolelektor ved Høgskolen Innlandet, om behandlingsintegritet med fokus på samsvar mellom planer og handling. Lene Degvold, fra Mjøsen Bo og habilitering (Ecura), hvordan det jobbes med sjekklister i veiledning av personale og nyansatte for å sikre opplæring, kompetanseoverføring og behandlingsintegritet.

Frode Kibsgaard Larsen fra Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, avdeling for aldring og utviklingshemming, presenterte “Tidlige tegn”, et verktøy som kartlegger funksjonsfall og sykdom hos personer med utviklingshemming. Fag og kvalitetsansvarlig Ingrid Soltvedt og spesialrådgiver Stina Wilson fra Bærum kommune fortalte så om hvordan de har jobbet med å implementere tidlige tegn og baseline kartlegging i tjenesten til personer med utviklingshemming i kommunen.

Guro Granerud Dunvoll, fagkonsulent, avdeling voksenhabilitering ved Ahus, presenterte til slutt sjekkliste for målrettet tiltaksarbeid i praksis. Sjekklisten er et viktig tiltak for å sikre kvalitet i målrettet miljøarbeid til personer med utviklingshemming

Les mer om foredragene og finn nedlastbare persentasjoner hos USHT Akershus sin blogg her

Flere aktueltsaker