Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Færre oppdrag for ambulerende sykepleiere er en positiv trend

Ambulerende Sykepleieteam ved Ahus har færre, men mer kompliserte oppdrag enn tidligere. – Det er riktig utvikling, sier teamleder Anette Melsnes Skogvold.

Ambulerende Sykepleieteam ved Ahus har færre, men mer kompliserte oppdrag enn tidligere. – Det er riktig utvikling, sier teamleder Anette Melsnes Skogvold.

Ambulerende sykepleieteam ved Ahus holdt nylig sitt årlige samarbeidsmøte. Der ble årsrapporten for 2016 presentert som blant annet inneholder statistikk for arbeidet som er gjort foregående år. Blant annet kom det frem i rapporten at antall oppdrag har gått ned fra 348 i 2015 til 257 i 2016.

Klikk på bildene for å forstørre.

Som et ledd i samhandlingsreformen fra 2012 ble det etablert et ambulerende sykepleieteam ved Ahus. Det er et tilbud som består av planlagt klasseromsundervisning og oppdrag som innebærer pasientknyttet opplæring og veiledning til helsepersonell på sykehjem, omsorgsboliger og hjemmetjenester i Ahus sitt opptaksområde. – Det er et eksempel på veldig godt samarbeid, sier ambulerende sykepleier Renate Magnussen.

Les mer om Ambulerende sykepleierteam her

– I dag er det ofte større og mer komplekse oppdrag enn tidligere. Det er færre oppdrag, men de er tyngre, sier ambulerende sykepleier og teamleder Anette Melsnes Skogvold. Hun legger til at oppdrag som involverer intravenøst væskebehandling er redusert og teamet løser nå flere oppdrag ved hjelp av telefonkonsultasjon.

Kompetansen er hevet

Et typisk arbeidsoppdrag for ambulerende sykepleieteam(AST) starter med en pleie- og omsorgsmelding(PLO) som beskriver at den aktuelle kommunen eller bydelen har fått en pasient med spesielle krav til behandling. Deretter drar de ut og driver kompetanseoverføring og opplæring av kommunalt ansatte sykepleiere. Når det nå er færre oppdrag kan det ifølge teamet ses i sammenheng med økt kompetanse i kommunene og bydelene.

– Både vi i AST og de som benytter seg av våre tjenester former oss etter behovet i den nåværende utviklingen. Og den utviklingen går i riktig retning. Personellet ute i kommunene er veldig tilpasningsdyktige og det er en av årsakene til at vi har færre oppdrag, opplyser Renate.

– Vi synes det er fint at ikke kurven snur med flere oppdrag. Det forteller oss nemlig at kompetansen er hevet.

Ambulerende sykepleiere Anette Melsnes Skogvold (t.v) og Renate Magnussen
Ambulerende sykepleiere Anette Melsnes Skogvold (t.v) og Renate Magnussen

 

Vanskelig å måle effekten

Det er ingen tvil om at ambulerende sykepleieteam er et godt tilbud, men ofte kan det være problematisk å vise på papir hvor mange innleggelsesdøgn som faktisk spares med denne tjenesten.

–Det er vanskelig for oss å måle og bevise hvor mange sparte liggedøgn vi får med arbeidet vårt. Alle situasjoner er jo ulike så det kan ofte være problematisk og ikke ha mulighet til å lage nøyaktig statistikk med tanke på midler vi får tildelt, sier Anette. Likevel er sykepleierne i AST sikre på at den positive trenden fortsetter.

– Vi tror at denne utviklingen vil fortsette fordi kompetansedeling gir resultater legger Renate til.

Har stor bruk for kompetansebroen

Kompetansebroen har blitt et viktig verktøy for helsefagarbeidere i opptaksområdet og de ambulerende sykepleierne er fornøyde med tilbudet.

–Den er kjempenyttig for oss så vi er veldig fornøyde og ikke minst veldig positive til Kompetansebroen som en portal for samhandling mellom sykehus, bydeler, kommuner og utdanningsinstitusjoner, sier Anette og legger til de sitter på mye stoff og undervisning som etter hvert kan rulles ut på plattformen.

I følge Renate er også mobilfunksjonaliteten til kompetansebroen en enorm fordel.

– Det gjør at kompetansen og e-læring er lett tilgjengelig for de som jobber ute i felt. Det er et godt verktøy.

LES: Slik får du Kompetansebroen som ‘App’-ikon til din smarttelefon

 

Flere aktueltsaker