Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Lovendring: Ivaretakelse av mindreårige barn som pårørende og etterlatte

Helsepersonellovens § 10 a om barn som pårørende endres til og også omfatte søsken. Videre blir det en ny § 10 b som også skal omfatte barn som er etterlatte.

Foto: Sigbjørn Kristiansen

Helsepersonellovens § 10 a om barn som pårørende endres til og også omfatte søsken. Videre blir det en ny § 10 b som også skal omfatte barn som er etterlatte.

Stortinget har nå enstemmig vedtatt at søsken som pårørende og barn som etterlatte skal sidestilles med barn som pårørende i helsepersonelloven.

– Det er en viktig vekker som revitaliserer hele lovverket, sier Tove Bergh, seniorrådgiver i avdeling samhandling og helsefremmende ved Ahus. Bergh er overordnet koordinator for barn som pårørende på Ahus og sier at mange allerede praktiserer det nye lovverket.

– Veldig mange har praktisert ivaretakelse av søsken og barn som etterlatte allerede, men ikke på en formalisert og systematisk måte som lovverket nå krever.

Implementeringen av lovverket skal ivaretas av de barneansvarlige på Ahus.

Dette er lovendringen

§ 10 a skal lyde:

Helsepersonell skal bidra til å ivareta det behovet for informasjon og nødvendig oppfølging som mindreårige barn kan ha som følge av at barnets forelder eller søsken er pasient med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom eller skade.

Helsepersonell som yter helsehjelp til pasient som nevnt i første ledd, skal søke å avklare om pasienten har mindreårige barn eller mindreårige søsken og vedkommendes informasjons- eller oppfølgingsbehov. […]

§ 10 b, er ny, og skal lyde:

Helsepersonells plikt til å bidra til å ivareta mindreårige barn som er etterlatte etter foreldre eller søsken.

Helsepersonell skal bidra til å ivareta det behovet for informasjon og nødvendig oppfølging som mindreårige barn kan ha som følge av at en forelder eller et søsken dør. Helsepersonell skal, så langt det er mulig i samråd med foreldre eller andre med omsorgen for barnet, søke å avklare barnets informasjons- eller oppfølgingsbehov og tilby informasjon og veiledning om aktuelle tiltak. Når det er nødvendig for å ivareta barnets behov, skal helsepersonell innhente samtykke til å foreta oppfølging som helsepersonellet anser som hensiktsmessig.

Informasjonen skal gis i en form som er tilpasset mottakerens individuelle forutsetninger, og opplysninger om avdøde skal gis innenfor rammene som følger av § 24. Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om innholdet i helsepersonellets plikter etter denne bestemmelsen.

Last ned hele lovvedtaket fra Stortinget på PDF her.

– Den ubudne gjesten

Tove Bergh forteller at det var et skandinavisk samarbeid som startet for tre år siden som nå har resultert i denne lovendringen. Det ble blant annet skrevet et brev til helseministeren der en slik lovendring var ønsket.

– Dette er en stor seier. Det er veldig viktig for søsken og for de etterlatte, sier Bergh.

– Lovverket er for friske barn som er pårørende, nettopp slik at de ikke skal bli syke. Dette handler om et familieperspektiv. Det er en grunnleggende forståelse for at når noen blir syke så er det en ubuden gjest i hjemmet som påvirker alle. Det å leve med en slik uanmeldt gjest over lengre tid kan være vanskelig dersom man ikke har en mestringsstrategi. Vi som helsepersonell skal bidra til at denne ubudne gjesten ikke tar for mye fokus og krefter og skaper en uheldig utvikling.

Tove Bergh, seniorrådgiver i avd. for samhandling og helsefremmende samt. overordnet koordinator, Barn som pårørende
Tove Bergh, seniorrådgiver i avd. for samhandling og helsefremmende samt. overordnet koordinator, Barn som pårørende.

 

Flere aktueltsaker