Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Stort engasjement på fagdag om samarbeid for barns beste

Over 170 personer fra helsetjenesten var tilstede da Ahus inviterte til samhandlingsfagdag mellom sykehus og kommune om hvordan ta vare på pasientens barn, søsken og familie.

Foto: Sigbjørn Kristiansen

Over 170 personer fra helsetjenesten var tilstede da Ahus inviterte til samhandlingsfagdag mellom sykehus og kommune om hvordan ta vare på pasientens barn, søsken og familie.

Ahus ved avdeling Samhandling og helsefremmende, v/overordnet koordinator for barn som pårørende Tove Bergh, var arrangør for dagen. Bergh åpnet med å understreke tema for dagen ved å sette fokus på hjelpen vi kan gi barn som pårørende.

Den beste hjelpen vi kan gi til barn som pårørende er som oftest å styrke foreldrene i foreldrerollen. Familien skal være barnas trygge base og sikre havn, dessverre er det ikke alltid slik. Særlig når alvorlig sykdom, skade, psykiske lidelser og/eller avhengighet rammer en familie, eventuelt i kombinasjon med vold av ulike slag. Da kan familien bli en utrygg base og en usikret havn for de som lever der, fortalte Bergh.

Ønsket med fagdagen var å inspirere og videreutvikle felles forståelse knyttet til pasientenes barn og familier i tillegg til faglig påfyll og inspirasjon, forteller rådgiver ved avdeling for samhandling og helsefremmende Camilla Lykken.

Det er viktig for å oppdage og forebygge uheldig utvikling hos barn og familier som sliter med sykdom, psykiske lidelser og rus. Sammen kan vi oppdage familier og barn som ikke har det så bra, en må tørre å tenke at barn og familier lever med vold for å oppdage det , forteller Lykken.

Sammensatt program

De fremmøtte var fra alle kanter av opptaksområdet og representerte en rekke ulike yrkesgrupper. Foredragene handlet blant annet om hvordan man samtaler med foreldre, erfaringer fra barneansvarlige, bruk av elektronisk individuell plan, barnevernsvakten og oppvekstserfaringer.

Stiftelsen Alternativ til Vold v/psykologspesialist Anja Gundersen hadde det første innlegget med fokus på at det er krevende å snakke med de voksne i familien om temaet vold. Hun snakket om å tørre å tenke tanken og tro at vold er mulig. Ingen ønsker at vold skal skje, derfor kan det være vanskelige å tro at det skjer.

Barnevernsvaktens leder Kari Elisabeth Fjærli informerte blant annet om Barnevernsvakten på Romerike som kan nås på tlf. 64 99 32 70,  24 timer i døgnet, 365 dager i året, når barn er i en situasjon der de ikke kan vente.

Elektronisk individuell plan (IP) er på vei inn i mange kommuner, og enhetsleder og jurist Ove Iversen i Ullensaker kommune gav et innblikk i deres arbeid med å implementere elektronisk IP.

Kreftsykepleier Jorun Marstein Kristoffersen samtalte videre med Tove Bergh om hvordan man kan snakke med familien og barna om sykdom der behandling ikke kan gjøre en frisk og liv som blir kortere enn forventet.

Organisasjonen Barn av rusmisbrukere v/generalsekretær Marius Sjømælding avsluttet dagen ved å minne om inn mot julen at barn  ikke reagerer på om rusmidler er illegale eller legale.

Stort engasjement og gode tilbakemeldinger

Avdeling for Samhandling og helsefremmende har opplevd stort engasjement på under og etter fagdagen. Det beviser hvor viktig slik kunnskapsdeling og erfaringsutvekling er.

De som fylte ut evalueringsskjema ga gode tilbakemeldinger. De opplevde at fagdagen var relevant og lærerik for sin arbeidssituasjon og for sitt arbeidssted. Vi har og opplevd stort engasjement og etterspørsel fra deltagerne som kom med konkrete forslag til tema på neste års fagdag, forteller Lykken.

 

Flere aktueltsaker