Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Prosjekt om arbeidsrehabilitering for schizofrene endte med doktorgrad

Budskapet fra studien er at tilrettelagt arbeidsrehabilitering for personer med schizofrenilidelser kan føre til både bedring og økt sysselsetting hos denne stigmatiserte gruppen til en lavere kostnad enn vanlig oppfølging.

Budskapet fra studien er at tilrettelagt arbeidsrehabilitering for personer med schizofrenilidelser kan føre til både bedring og økt sysselsetting hos denne stigmatiserte gruppen til en lavere kostnad enn vanlig oppfølging.

Avdelingsleder for Psykisk helse voksne i Nesodden kommune, Stig Evensen, forsvarte i juni sin Ph.d avhandling: Vocational rehabilitation for Individuals with Schizophrenia. Avhandlingen kom som en del av samarbeidsprosjektet ‘Jobbmestrende oppfølging’ der Evensen var prosjektleder frem til han startet i Nesodden kommune. Prosjektet var drevet av Oslo universitetssykehus i samarbeid med, NAV og helsetjenestene i fylkene Buskerud, Nord-Trøndelag, Oppland, Telemark, Oslo og Vest-Agder. Jobbmestrende Oppfølging er i dag etablert som et tiltak for mennesker med psykoselidelser ønsker hjelp til å komme seg ut i jobb.

– Det var både et gøy og et tungt prosjekt, sier Evensen.

– Når jeg nå ser tilbake på det er det er privilegium å fordype seg i et tema så mye som jeg har gjort. Når man jobber i helsevesenet er man gjerne opptatt av symptomer, feil og mangler hos folk, men dette dreier seg om å bygge opp den psykiske helsen ved å hjelpe deltakerne å benytte ressursene sine i jobbsammenheng.

Reduksjon i antall innleggelser og innlagte døgn

«Arbeidsrehabilitering er en kostnadseffektiv måte å redusere arbeidsledigheten og øke funksjonsnivå og selvfølelse hos personer med schizofrenilidelser. I tillegg reduseres antall innleggelser og behandlingskostnader sammenliknet med vanlig oppfølging. […]»

Slik innledes sammendraget av avhandlingen. Prosjektet tester ut effekten av kognitiv trening og kognitiv atferdsterapi som metoder i arbeidsrehabilitering. De som har vært med i prosjektet har i følge Evensen en større nedgang i antall innleggelser og liggedøgn enn en kontrollgruppe som fikk vanlig oppfølging.

– Det viser seg at arbeidsrettet oppfølging reduserer både antall innleggelser og antall liggedøgn. Det viktigste er at det er en mer effektiv måte å behandle schizofreni på, sier Evensen.

Vil være med i oppfølgingen

I Norge er arbeidsledigheten på nesten 90 % for personer med schizofrene lidelser. Kombinert med mange og lange innleggelser utgjør dette store kostnader for samfunnet og tapt livskvalitet for den enkelte. Deltakerne i prosjektet opplevde en bedring i sitt generelle funksjonsnivå og selvfølelse samtidig som hele 16% hadde lønn som sin hovedinntektskilde etter 2 år sammenliknet med 0% ved oppstart.

Stig Evensen jobber til daglig i Nesodden kommune og er med i Kompetansebroen sin prosjektgruppe. Han sier det var viktig å ha muligheten til jobbe nært med temaet.

– Det er noe med det å kunne ta med seg alt man har lært inn i oppfølgingen. Det er litt av grunnen til at jeg søkte meg til kommunen. Jeg vil kjenne på nærheten og spre kunnskapen.

Flere aktueltsaker