Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Opplæringsplaner i pandemi-tider

Da pandemien for fullt slo innover Norge i mars, hadde Lillehammer kommune behov for å sikre rask og nødvendig opplæring av nytt personell til helse- og velferdssektoren.

Da pandemien for fullt slo innover Norge i mars, hadde mange kommuner behov for å sikre rask og nødvendig opplæring av nytt personell til helse- og velferdssektoren. Lillehammer kommune hadde allerede opplæringsplaner for å ta imot ordinære nyansatte, men nå ble det nødvendig med en egen plan for å sørge for de spesielle opplæringsbehovene til de som ble rekruttert inn eller omdisponert i forbindelse med pandemien.

Kommunen startet et planarbeid som sikret opplæring for denne gruppen medarbeidere, og etter å ha tatt i bruk planen, ble det i slutten av april bestemt at planen skulle videreføres som en permanent plan for opplæring.

Behov fra ansatte: “Hvordan kan jeg forberede meg?”

Ansatte har tatt godt imot planen og vært fornøyd med at de har kunnet forberede seg til jobben og føle seg tryggere.


Spesielt fokus på smittevern og digitale ressurser

Planen har gitt opplæring i smittevern spesielt høy prioritering og fokus, siden dette er et behov som kom med pandemien.

For å komme raskt i gang med opplæringstiltak og prioritere nødvendig og lovpålagt kompetanse i relevant regelverk, retningslinjer, veiledere og styringssystemer, er elektroniske opplæringsressurser den viktigste innholdskomponenten i planen.

E-læringskursene og opplæringsressursene som anbefales er i hovedsak hentet fra anbefalinger fra Helsedirektoratet veileder om opplæringsressurser i forbindelse med Covid-19, samt fra anbefalinger i www.veilederen.no.

I tillegg er opplæringen satt sammen etter råd, anbefaling og kvalitetssikring fra kommuneoverlege, fagutviklingssykepleiere og kvalitetsansvarlige i de ulike tjenesteområdene.


To-trinns opplæring

Første trinn er en elektronisk læringspakke som er satt sammen av ulike kurs- og kompetanseressurser på nett. Det tildeles ulike pakker til ulike personellkategorier og tiltenkte tjenesteområde.

Andre trinn er nødvendig opplæring i prosedyrer og rutiner på arbeidsstedet. Det er den enkelte nyansatte sitt erfarings- og kunnskapsgrunnlag som er bestemmende for hvilke opplæringer som skal tildeles.

I forbindelse med den elektroniske læringspakken ble ressurser fra Kompetansebroen brukt i stor grad.


Last ned planen

Arbeidet med planen ble ledet av Svein Ove Husnes. Han er fagleder ved Stiftelsen Montebellosenteret, men ble engasjert av kommunen til dette arbeidet, da Montebellosenteret måtte stenge og permittere sine ansatte.

Opplæringsplan nyansatt helse- og velferd Lillehammer kommune pandemi 2020

Assisterende kommunalsjef i Lillehammer kommune, Ragnhild Bakken.


Ved evt. spørsmål kan følgende kontaktes:

Ragnhild Bakken, assisterende kommunalsjef og leder fag- og utviklingsavdelingen, sektor Helse og velferd
E-post: ragnhild.bakken@lillehammer.kommune.no

Håkon Kolden, rådgiver fag- utviklingsavdelingen, sektor Helse og velferd
E-post: hakon.kolden@lillehammer.kommune.no

Flere aktueltsaker