Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

VR i Helse-dagen @ Nordic VR Forum

«Du må ha med deg folk for å klare å ta i bruk ny teknologi. Innføring av ny teknologi handler 90% om folk og 10% om teknologi».

«Du må ha med deg folk for å klare å ta i bruk ny teknologi. Innføring av ny teknologi handler 90% om folk og 10% om teknologi».

Dette var en del av budskapet Håvard Røste, prosjektleder i Hamarregionen og klyngeleder i VRINN, fremmet i sin åpningstale på Nordic VR Forum 2020, som 28. – 30.oktober ble arrangert for fjerde år på rad. Nytt av året var det at konferansens første dag ble dedikert til helsesektoren.

Sykehuset Innlandet tok initiativ til å vie en hel dag til helsesektoren i årets Nordic VR Forum. Sammen med klyngene VRINN og HelseINN kunne de 28. oktober presentere en konferansedag spekket med eksempler på hvordan helsesektoren både nasjonalt og internasjonalt har nyttiggjort seg VR-teknologi til pasientens og ansattes beste.

«Dette er første gang i historien det blir arrangert en helt egen VR i Helse-dag,» fortalte konferansier Ingrid Busterud, som til daglig leder folkehelseklyngen HelseINN.

Og er det noen som kan kjenne seg igjen i viktigheten av å ikke glemme menneskene når man skal innføre ny teknologi, så er det vel nettopp helsesektoren. I  framtida vil vi være avhengige av teknologi for å kunne levere trygge helse –og omsorgstjenester til Norges innbyggere.

Helsepromotering og behandling
VR i Helse-dagen ble inndelt i ulike bolker der fokuset innledningsvis var på VR i helsepromotering og behandling. Her kunne deltakerne høre hvordan VR kan aktivisere eldre, og man fikk rørende historier om hvordan teknologien har ført til økt livskvalitet.

Videre kom eksempler på hvordan VR kan tilføre merverdi i både eksponeringsterapi og rehabilitering, hvor blant annet Sunnaas Sykehus delte fra sin årelange erfaring med bruk av spillteknologi i rehabilitering.

Spennende var det også å høre om Ahus sitt prosjekt hvor de benytter XR-teknologi som klinisk verktøy i kirurgi, og slik lager identiske kopier av pasienters tarmsystem i hologram for å sikre at operasjoner gjennomføres med større presisjon.

VR i opplæring
På ettermiddagen ventet en egen bolk for VR i opplæring. Her var både NTNU og Fagskolen Innlandet på banen, som begge har utviklet VR-applikasjoner hvor studenter og helsepersonell kan trene på prosedyrer og samhandling.

Sistnevnte har utviklet sitt prosjekt i samarbeid med Innlandsbaserte EON Reality Norway og HelseINN, og er således et skikkelig lokalprosjekt man var ekstra stolt av å presentere på VR i Helse-konferansen i Hamar Kulturhus. Prosjektet har utviklet en visningsleilighet i VR som kan brukes til å vise frem ulike typer velferdsteknologi samtidig som det også er lagt inn ulike funksjoner som gjør at helsepersonell og/eller studenter kan oppleve leiligheten fra eksempelvis perspektivet til en person med demens, som gradvis mister hukommelsen.

I dagens siste bolk var Sykehuset Innlandets Johnny Sandaker representert. Sandaker ble introduserte som «Mr. VR himself». Han leder SIM Innlandet og er kjent på tvers at helseforetak nasjonalt for sin erfaring med bruk av VR i opplæring av helsepersonell i psykisk helsevern.

Sammen med sin kollega Cathrine Wilhelmsen Steen, presenterte de sitt arbeid tilknyttet VR-basert simulering. Steen er i gang med et PhD-prosjekt for å validere VR-basert simulering som metodikk. Sandaker leder også en arbeidspakke for innføring av VR i opplæring i det regionale BUP-prosjektet som ledes av prosjektdirektør Elisabeth Arntzen i HSØ som også var på plass for å presentere prosjektet. Her er stipendiat Siv Lena Birkheim fra Høyskolen i Innlandet koblet på, og skal i likhet med Steen forske på effekten VR-basert simulering gir kontra vanlig medisinsk simulering.

 

Årlig tradisjon?

Da konferansier Ingrid Busterud fra HelseINN rundet av dagen sammen med innovasjonsrådgiver Elise Kolås fra Sykehuset Innlandet, ble det ikke lagt skjul på at det er ønskelig å gjøre helsedagen til en tradisjon.

Sammen med Håvard Røste, leder av VRINN og mannen bak hele Nordic VR Forum, samt innovasjonsrådgiver Sindre Lohne fra HelseINN, har Kolås vært med og arrangert helsedagen.

Mens Røste kan melde om 750 unike, digitale deltakere fra over 20 nasjoner på konferansen som helhet, kan VR i Helse-dagen alene rapportere om hele 350 digitale og omtrentlig 50 fysiske deltakere. VR i Helse er forhåpentligvis kommet for å bli!

Se foredragene

Foredragene ligger på MyOnvent-plattformen og kan sees digitalt. For å få tilgang må du registrere deg her

Når du har registrert deg kommer du til denne siden og kan gå inn i auditoriet!

Les mer

Du kan også lese mer om konferansen hos HelseINN

Flere aktueltsaker