Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Østfold

Satsning på observasjons- og vurderingskompetanse

Etter samhandlingsreformen i 2012 ble det en oppgaveforskyving som økte kravet til kompetanse i kommunehelsetjenesten. Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Viken (Østfold), har siden den gang jobbet systematisk med observasjons- og vurderingskompetanse gjennom satsning på Alert, senere ProACT, og KlinObsKommune.

Foto: Thinkstock

Etter samhandlingsreformen i 2012 ble det en oppgaveforskyving som økte kravet til kompetanse i kommunehelsetjenesten. Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Viken (Østfold), har siden den gang jobbet systematisk med observasjons- og vurderingskompetanse gjennom satsning på Alert, senere ProACT, og KlinObsKommune.

Annette Bjerkenes Foto: USHT

Fra 2017 har USHT hatt ansvar for nettverk for ProACT instruktører i Østfold. I 2020 ble nettverket utvidet til også å gjelde instruktører  i KlinObsKommune. KlinObsKommune er en trinnvis modell for observasjons- og vurderingskompetanse, hvor ProACT er en del av modellen.

Det er stor interesse for deltagelse på undervisning om temaet. Temaet har blitt aktualisert under pandemien. På grunn av situasjonen har undervisningen foregått digitalt siden mars 2020.  Temaet har blitt aktualisert under pandemien, og det har vært god deltakelse på digital undervisning, sier prosjektleder fra USHT Annette Bjerkenes.

Allikevel håper hun nå at det snart blir mulighet for fysisk undervisning og simulering. Praktisk simulering er en effektiv læringsmetode for observasjons- og vurderingskompetanse. Det planlegges nye nettverksmøter i juni. Her er det mulig for også nye deltakere å melde interesse.  For påmelding ta kontakt med Annette Bjerkenes ved USHT Viken (Østfold): annette.bjerkenes@io.kommune.no

ProACT

ProACT er et kurskonsept med fokus på ABCDE-metodikk, NEWS, ISBAR som kommunikasjons-verktøy og øvelser på pasientcaser med refleksjon. Kommunene har egne instruktører som arrangerer og holder kursene.

Bilde fra et instruktørkurs for kommunene (bildet er tatt før pandemien). Foto: Martine Hemstad Lyslid

Utviklingssenteret er fakultet for ProACT og innebærer at vi:

  • betaler lisens slik at instruktørene kan benytte materialet knyttet til ProACT-undervisningen
  • er bindeledd mellom kommunene og ProACT Norge ifht rapportering og bestilling av materiale
  • støtter/veiledninger instruktørene
  • arrangerer årlige fagdager
  • utdanner instruktører

Utviklingssenteret har også et nært samarbeid med Sykehuset Østfold for å utdanne nye instruktører og arrangerer felles fagdager.

KlinObsKommune

KlinObsKommune ble lansert i 2020 og er en trinnvis kompetansemodell for å styrke observasjons- og vurderingskompetansen hos helsepersonell i kommunehelsetjenesten. Læringsressursene er tilpasset den eldre skrøpelige pasienten, tjenester for rus og psykiatri og personer med utviklingshemming.

 

Det er kompetansebehovet i avdeling/enheten som avgjør hvilket trinn den enkelte avdelingen bør prioritere.

trinn 1 er det fokus på grunnleggende ferdigheter innen vitale målinger og handlingsberedskap. Det er utarbeidet et ressurskompendie og PowerPoint tilrettelagt for undervisning i egen avdelingen. Undervisningen er estimert til å ta 3 timer.

trinn 2 anbefaler Utviklingssentret å benytte NRR-godkjente instruktører og kurskonseptet HHLR (HLR for helsepersonell) med opplæring i bruk av hjertestarter.

trinn 3 settes fokus på observasjoner, tiltak, risikovurdering og kommunikasjon med annet helsepersonell og ProACT er anbefalt som metode. Her er det mer inngående undervisning i ABCDE-metodikk, opplæring i bruk av EWS og ISBAR som kommunikasjonsverktøy. Øvelse på pasientcaser og refleksjon er en viktig del av opplæringen på dette trinnet.  Det er en forutsetning å ha gjennomgått trinn 1 før trinn 3.

Utviklingssenteret vil fremover satse mer på spredning og bruk av simulerings- og ferdighetstrening og simulering som læringsmetode for å svare ut kompetansebehovet på trinn 4 og 5. Det å øve tverrfaglig og tverrsektorielt med fokus på teamarbeid, ledelse og kommunikasjon vektlegges på disse trinnene.

KlinObsKommune vil sammen med forskriften om Ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgsektoren (2017) svarer ut det Nasjonal faglige rådet «tidlig oppdagelse og rask respons av forverret somatisk tilstand».

KlinObsKommune har egen nettside: utviklingssenter.no. Her finner du mer informasjon og materialet som er utarbeidet. KlinObsKommune har samarbeidet med Kompetansebroen om en digital læringsressurs i grunnleggende ferdigheter innen klinisk observasjonskompetanse som du finner her.

Flere aktueltsaker