Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

IPLOS: Hvordan sikre riktig funksjonsvurdering?

Vurderingsverktøyet IPLOS (Individbasert Pleie- og OmsorgsStatistikk ) brukes i kommunene. IPLOS brukes for å gjøre en funksjonsvurdering av brukerne.

Vurderingsverktøyet IPLOS (Individbasert Pleie- og OmsorgsStatistikk) brukes i kommunene. IPLOS brukes for å gjøre en funksjonsvurdering av brukerne, om deres aktiviteter i dagliglivet, kroppsfunksjoner og noen kognitive funksjoner, om personens ressurser og funksjon på registreringstidspunktet og grad av behov for bistand og helsehjelp.

Alle opplysningene om funksjon registreres uavhengig av om brukeren har behov for bistand på registreringstidspunktet, årsak, diagnose, alder og hvor personen befinner seg. Det er først og fremst pasienten selv som skal gi opplysninger til kommunen om sin situasjon. At brukerne blir tatt med er viktig i vurderingen.

I IPLOS blir informasjon om den som søker om eller mottar helse- og omsorgstjenester i kommunen lagret. Noen opplysninger blir videresendt til Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR). Hensikten med et slikt register er at informasjonen skal bidra til å øke kvaliteten på helse- og omsorgstjenestene, sikre god planlegging og et likeverdig helsetilbud uavhengig av kjønn, bosted og sosial status samt gi mer kunnskap om effekten av behandling og sykdommers utbredelse, årsaker og forløp hos brukerne.

Funksjonsvurderingen IPLOS er en del av brukerens journal og er konfidensiell. Bare de som trenger det i sitt arbeid har tilgang til opplysningene, og de har taushetsplikt.

IPLOS er obligatorisk i alle kommuner, mens i spesialisthelsetjenesten benyttes ikke IPLOS. Det er allikevel viktig at de kan og forstår vurderingen for å danne seg et riktig bilde av pasienten som er innlagt på sykehus og for å kunne bistå/hjelpe pasienten ut fra hans/hennes ståsted.

Helse- og omsorgstjenesten i Stor-Elvdal kommune har opplevd utfordringer med bruk av IPLOS og hvordan få helsepersonalet til å bli bedre på funksjonsvurderingen.

«Hvordan skal vi være sikre på at vi helsepersonell utfører funksjonsvurderingen likt?» «Hva er relevant å skåre pasienten ut i fra?» «Hvordan sikre at nyansatte og vikarer har lært seg systemet og utfører det på rett måte?» «Hvordan kan vi enkelt gi de ansatte en oppfriskning om IPLOS i en ellers travel hverdag?» Sverre Wilhelmsson, leder ved tildelerenheten i Stor-Elvdal kommune.

Nytt e-læringskurs om bruk av IPLOS
I løpet av 2020 ferdigstilte Helsedirektoratet e-læringskurset Funksjonsvariabler  som tar for seg funksjonsvurderingen IPLOS.

Kurset gir en innføring i hvordan vurdere funksjon og sette riktig skår. Det tar ca 45 minutter hvis du tar kurset fra start til slutt. Du kan starte og stoppe hvor du vil, bruke pc/Mac, nettbrett eller mobil, og er et brukervennlig kurs.

Mer informasjon
Helsedirektoratet har laget en nasjonal veileder for bruk av IPLOS: Registrering av IPLOS-data i kommunen.

Denne kan brukes som et oppslagsverk og man kan søke etter de opplysningene man ønsker å se nærmer på.

Kompetansebroen Innlandet har skrevet om temaet tidligere: Innleggelse på sykehus: Hvilken mening gir funksjonsnivåene i innleggelsesrapporten?

Flere aktueltsaker