Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Østfold

I dag markeres “Hva er viktig for deg?”-dagen!

"Hva er viktig for deg?"- dagen markeres nasjonalt og internasjonalt 9. juni. Målet med denne dagen er å oppmuntre til flere gode samtaler mellom de som gir helse- og omsorgstjenester og de som mottar disse tjenestene. Vi oppfordrer helsepersonell til å stille et enkelt, men viktig spørsmål: Hva er det pasienten trenger, ønsker og håper på?

Illustrasjon: Blå Design, for FHI

I dag markerer helsepersonell over hele landet «Hva er viktig for deg?»-dagen. Ja, ikke bare i Norge – siden starten i 2014 har «Hva er viktig for deg?», eller «what matters to you?» blitt en internasjonal bevegelse der 50 land over hele verden deltar.  

Målet med denne dagen er å oppmuntre til flere gode samtaler mellom de som gir helse- og omsorgstjenester og de som mottar disse tjenestene. Vi oppfordrer helsepersonell til å stille et enkelt, men viktig spørsmål: Hva er det pasienten trenger, ønsker og håper på?

Vi ønsker at helsepersonell skal bli flinkere til å lytte, til å forstå hva som er viktig for den enkelte pasient eller bruker. Det fremmer god helse. I en travel hverdag er det utallige situasjoner der det som virkelig betyr noe for pasientene/brukerne og de pårørende ikke forstås eller snakkes om. «Hva er viktig for deg?»- dagen er en mulighet til å stoppe og tenke litt over hvordan vi lytter, hvem vi lytter for og hva vi gjør med svarene vi får.

“Hva er viktig for deg?” – en retningsendring

Å flytte oppmerksomheten fra «hva er i veien med deg?» til «hva er viktig for deg»? bidrar til en viktig retningsendring i helsetjenesten. Erfaring viser at aktiv deltakelse i utformingen av egne mål øker pasientens motivasjon og styrker mestring. Retningsendringen har til hensikt å tydeliggjøre brukerstemmen og bidra til at helsetjenestene møter og styrker individets egne ressurser og mestringsevne.

  • Spør pasienten eller bruker “hva er viktig for deg?”
  • Lytt til svaret!
  • Følg opp det som er viktig sammen!

Dagen markeres rundt om i Østfold

Flere kommuner i Østfold har de siste årene markert “Hva er viktig for deg?”-dagen. I år er intet unntak, selv om markeringer rundt om selvsagt er preget av pandemien i år også. Vi i lokal redaksjon har tatt en liten runde med flere kommuner for å høre hva deres planer for dagen er.

Sarpsborg kommune kan melde om både video-innslag, webinar-deltakelse, quiz og buttons. Det forteller kvalitetsrådgiver i kommuneområde helse og velferd Ellinor Andreassen.

Vi planlegger å legge ut en liten film på Facebook hvor ulike medarbeidere uttaler seg om hvordan de jobber/tenker rundt “hva er viktig for deg”?. Grunnet pandemien blir det ikke noe felles arrangement i år heller, men noen av virksomhetene i kommunen setter opp plakater og går med buttons for å markere dagen. Noen steder blir det også quiz og en liten kakebit. Flere kommer også til å se webinaret som FHI og KS har i anledning dagen!

Marker kommune har vi snakket med fagsykepleier Reidun Ansok. Reidun forteller at kommunen markerer med at ansatte bruker buttons og har samtale med brukere og pasienter hvor “hva er viktig for deg” er fokus. De henger også opp plakater med svar fra tidligere års markeringer i vestibylen.

Skiptvet kommune markerer også dagen. Det forteller virksomhetsleder Kari-Ann Valbø i virksomhet pleie og omsorg:

Vi har bestilt buttons til alle, og oppfordrer alle til å spørre minst en bruker/beboer om “hva er viktig for deg?”. Så reflekteres det over svarene som har kommet inn på de ulike avdelingene.

Illustrasjon: Blå Design, for FHI

Bli med på webinar!

Folkehelseinstituttet og KS arrangerer webinar onsdag 9. juni kl. 0900 – 1000 i anledning “Hva er viktig for deg?”-dagen. Mer informasjon og program for webinaret finner du her: Webinar Hva er viktig for deg?-dagen – KS

Webinaret blir også gjort tilgjengelig i etterkant slik at du kan se på det når det passer for deg!

Helhjerta markerer dagen!

Kompetansebroen har i anledning “Hva er viktig for deg?”-dagen laget en podcast-episode i podcast-serien Helhjerta. Her møter du leder av brukerutvalget Cathrine Aas Moen og avdelingsleder for samhandling  Bente Heggedal Gerner ved Akershus Universitetssykehus.

Vi ønsker alle sammen en fin “Hva er viktig for deg?”- markering!

Flere aktueltsaker