Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

KvIP- sammen blir vi bedre

KvIP (Kvalitet i Institusjonsbehandling i Psykisk helsevern) er et læringsnettverk bestående av barne- og ungdomspsykiatriske akuttavdelinger (BUP) i Norge. De tilbyr behandling til barn og unge som er i akutte kriser eller som strever med alvorlige psykiske lidelser. 13 av disse enhetene har inngått et samarbeid om kvalitetsforbedring. 

KvIP (Kvalitet i Institusjonsbehandling i Psykisk helsevern) er et læringsnettverk bestående av barne- og ungdomspsykiatriske akuttavdelinger (BUP akutte enheter) i Norge. Det finnes 17 akutte døgnenheter for barn og unge innen psykisk helsevern i landet. De tilbyr behandling til barn og unge som er i akutte kriser eller som strever med alvorlige psykiske lidelser. 13 av disse enhetene har inngått et samarbeid om kvalitetsforbedring. 

I Nasjonal helse og sykehusplan 2020-2023 nevnes KvIP som et godt eksempel på hvordan man kan styrke behandlingstilbudet til barn og unge med alvorlig psykisk lidelse. Nettverksleder Kari E. A. Lorentzen (spesialrådgiver/ psykologspesialist Psykisk helsevern og rus divisjon avdeling FoU) og rådsleder Tarje Tinderholt (fagutvikler ved/ BUPA Oslo Universitetssykehus) ser KvIPs prosess som relevant for hvordan man kan organisere kvalitetsforbedrende arbeid i andre deler av helsetjenesten.


– Det har vært rapportert om økt behov for psykisk helsehjelp fra pandemien startet, og behovet øker fortsatt. Vi som jobber med ungdom som målgruppe vet at riktig hjelp til rett tid kan være avgjørende for den enkelte ungdommen og deres familier. Vi er av samme grunn opptatt av kvaliteten på det vi tilbyr og ønsker å ha et kontinuerlig fokus på dette. Å jobbe med kvalitet sammen med andre enheter som har de samme oppgavene, og i samarbeid med brukerorganisasjoner, er en mer inspirerende måte å gjøre det på, enn å gjøre det alene.

Kari Lorentzen og Tarje Tinderholt
Kari E. A. Lorentzen og Tarje Tinderholt

Hvordan jobber KvIP?

KvIP er organisert under Akuttnettverket, som er et landsomfattende nettverk som eies av de regionale helseforetakene og drives for akutte tjenester i psykisk helsevern. I KvIP samarbeider brukerorganisasjonene Mental Helse Ungdom og Voksne for Barn med akuttenhetene om å definere et sett av standarder for «beste praksis og kvalitet». Alle enhetene i nettverket jobber mot oppnåelse av standardene og evaluerer seg selv etter disse årlig. Standardene revideres og oppdateres hvert år. Her kan du se kvalitetsstandardene til KvIP.

Gjennom året besøker ansatte fra de ulike enhetene hverandre for å drøfte akuttenhetenes utfordringer og muligheter. Her deltar også brukerrepresentanter, inneliggende pasienter og pårørende. Målet er refleksjon over praksis, gjensidig læring og utveksling av tiltak for videre utvikling av behandlingstilbudet.


Sammen blir vi bedre!

KvIP kan anses som en gyllen middelvei i kvalitetsforbedringsarbeid fordi prosessene i KvIP både tar hensyn til føringer og krav som kommer «ovenfra og ned», men også erfaringer fra brukere og klinikere som kommer «neden fra og opp». Derfor mener KvIP at «sammen blir vi bedre».

– Psykologisk trygghet vurderes som den viktigste faktoren for kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet. I miljøer hvor man kan være åpen og sårbar, og dele både suksesser og feiltrinn, ligger det til rette for forbedring. I KvIP er de akutte enhetene åpne om hva de får til og ikke, slik at andre kan bidra. Sammen blir vi således bedre!

Kari Lorentzen

Denne introduksjonsfilmen gir en kort presentasjon av læringsnettverket KvIP, og forklarer hvordan de jobber sammen for å heve kvaliteten på BUP akutte tjenester. Du kan også lese mer om KvIP her.

Kompetansebroen har også lagt ut informasjon om KvIP i en artikkel under tema Barn og unge.


Illustrasjon: KvIP (Kvalitet i Institusjonsbehandling i Psykisk helsevern)
Flere aktueltsaker