Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Kulturnettverket Innlandet samarbeider på tvers for bedre psykisk helse

meningsfulle hverdager for mennesker med rus og/eller psykiske helseplager

Foto: Shutterstock

Nettverket har mål om å bidra til aktive og meningsfulle hverdager for mennesker med rus og/eller psykiske helseplager

Myndighetene har bedt helsetjenestene om å sørge for at mennesker med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer får mer helhetlig hjelp og bidra til at de kan leve like lenge som befolkningen ellers. Dette med bakgrunn i at denne målgruppa lever inntil 20 år kortere liv enn andre (Helsedirektoratet). Tjenestene bør stramme seg opp med tanke på å gi helhetlig behandling og ha mer fokus på mestring og levevaner. Les mer her om “sammen om mestring”.

Kulturnettverket Innlandet består av ansatte i enhetene i Sykehuset Innlandet, Divisjon psykisk helsevern og DPS Gjøvik, DPS Lillehammer og DPS Elverum/Hamar, fra psykiske helseteam i kommunene, fra FACT- og ROP- team, fra kulturkontor, dagsenter og fra brukerstyrte sentre. Nettverket jobber med samordning og utvikling av aktivitetstilbud. De ulike tilbudene kan benyttes på tvers av tjenestenivåene, og brukes både som virkemiddel i behandling og som helsefremmende, forebyggende og meningsfull hverdagsaktivitet.

Vi ønsker at tilbudet vi gir, og måten vi tilrettelegger på, skal skape en aktiv og meningsfull tilværelse i fellesskap med andre. Å skape struktur i hverdagen, noe å glede seg til, et sted å treffe andre/ sosialt samvær og være i aktivitet er viktige faktorer for en helsefremmende hverdag. At vi benytter arenaer og aktiviteter ute i lokalmiljøene gjør at disse blir mer tilgjengelige og målgruppa mer inkludert og deltagende i sitt nærmiljø.

Kulturrådgiver, Line Merete Libak v/Enhet for aktivitet og recovery, avd. akuttpsykiatri og psykosebehandling, Sanderud

Ofte er overganger mellom tjenestenivåene vanskelige, og skaper utfordringer. Etter innleggelse og sykdomsperioder trenger pasienter meningsfullt innhold, og deltakelse i aktivitet kan være et steg på veien tilbake til lokalsamfunnet. Kulturnettverket Innlandet tilbyr trening, aktivitetsturer, fagseminarer og sosiale arenaer til pasienter og brukere av psykisk helsetjeneste og rusomsorg. De senere årene har også musikkterapi og musikkaktiviteter blitt en viktig faktor i arbeidet.

I nettverket foregår kontinuerlig erfaringsutveksling og kunnskapsutvikling hos ansatte gjennom jevnlige møter og studieturer med faglig innhold der også nettverksbygging står på agendaen. Å kjenne til hverandre og hverandres tilbud gjør at det er lettere å møte pasientenes/brukeres ønsker og behov.  

Kulturrådgiver, Line Merete Libak v/Enhet for aktivitet og recovery, avd. akuttpsykiatri og psykosebehandling, Sanderud

For mer informasjon om oss og aktivitetene – se www.kulturnettverk.no

Facebook: Kulturnettverket Hedmarken og Kulturnettverket Innlandet Oppland.

Flere aktueltsaker