Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Internasjonal dag for eldre 1. oktober

FN utpekte 1. oktober som Den internasjonale eldredagen første gang i 1990. Dagen retter et viktig fokus på den eldre delen av befolkningen.

Foto: Shutterstock
Illustrasjon: Shutterstock

FN utpekte 1. oktober som Den internasjonale eldredagen første gang i 1990. Dagen retter et viktig fokus på den eldre delen av befolkningen. Innen 2050 er det antatt at en av seks personer vil være eldre enn 65 år, og da vil behovet for god helse blant eldre være avgjørende for å nå FNs bærekraftsmål om å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder. Internasjonal dag for eldre (fn.no)

Digital rettferdighet for alle aldre

Temaet for Den internasjonale dagen for eldre 2021 er “digital rettferdighet for alle aldre”. Det er viktig at eldre får tilgang til, og inkluderes i den digitale sfæren slik at de kan delta i samfunnet på lik linje med yngre generasjoner. Halvparten av verdens befolkning har ikke tilgang til internett, og eldre opplever i større grad å bli ekskludert fra den digitale sfæren enn yngre. Dette skyldes at de enten ikke har tilgang til digitale verktøy, eller mangler kunnskap om hvordan de fungerer. Uten digital kompetanse kan man raskt føle seg umyndiggjort.

FN har erklært 2021-2030 for tiåret for sunn alderdom. Årets eldredag kan også brukes til å markere at dette er FNs tiår for sunn alderdom.

Hvordan kan Kompetansebroen bidra?

Kompetansebroen markerer dagen ved å vise til viktige kunnskapsressurser som kan brukes av helsepersonell som ivaretar den eldre delen av befolkningen på sykehus og i kommunehelsetjenesten. Her er noen smakebiter på hva du kan finne på våre sider:

Kompetansebroen har to tema som omhandler den geriatriske pasienten; “Pathways – pasientforløp for eldre” og “Geriatri”. Her finner du blant annet forsknings artikler om Pårørendes rolle til pasienter som lever med demens.

Den siste uken har det i norske medier vært fokus på eldre og underernæring. Du finner nyttige artikler under tema “Ernæring” på Kompetansebroen. Blant annet om hvordan man kan forebygge og behandle underernæring.

På Kompetansebroen finner du temaet “Velferdsteknologi”. I denne artikkelen får du en kort introduksjon til bruk av velferdsteknologi. Bruk av velferdsteknologi er økende, og NRK hadde dette innslaget om nye teknologiske løsninger for at eldre skal kunne føle seg trygge i hverdagen: Gulv varslet da Gerd falt.

Om du ønsker å se mer av hva Kompetansebroen har å tilby av filmer, e-læring, podkaster og tema-artikler finner du dette her.

Flere aktueltsaker