Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Østfold

Sykehuset Østfold anerkjennes for arbeidet med veteraner

Distriktspsykiatrisk seksjon i Moss høster anerkjennelse for arbeidet med veteraner. Seksjonen fikk overrakt Veteraninspektørens nummererte Coin som anerkjennelse for arbeidet med veteraner under et besøk forrige uke.

Seksjonsleder Hanne Kristine Haarset, DPS Moss. Foto: Sykehuset Østfold

Distriktspsykiatrisk seksjon (DPS) i Moss høster anerkjennelse for arbeidet med veteraner. Seksjonsleder Hanne Kristine Haarset fikk overrakt Veteraninspektørens nummererte Coin som anerkjennelse for arbeidet med veteraner under et besøk forrige uke.

En hyggelig overraskelse og anerkjennelse jeg er svært takknemlig for. Det gir inspirasjon til å fortsette arbeidet for veteraner med psykiske senskader.

Hanne Kristine Haarset, seksjonsleder DPS Moss


DPS Moss har siden 2018 tilbudt gruppeterapi og individuell utredning og behandling tilpasset veteraner fra internasjonale oppdrag. DPS Moss var første distriktspsykiatriske senter med et slikt tilbud i Norge.

DPS Moss har tatt veteranene som sliter etter å ha deltatt i internasjonale operasjoner for Norge på alvor. De har jobbet systematisk over tid, og lagt til rette for en målrettet og tilpasset behandling for denne gruppen. Veteraner er en liten pasientgruppe, og Forsvaret setter derfor pris på at DPS Moss har sett denne gruppen og deres særlige behov!

Obserst Morten Henriksens, Forsvarets veteraninspektør

De færreste veteraner har psykiske senskader etter tjeneste i utlandet, men Afghanistan-undersøkelsen fra 2020 viser at så mange som 1 av 10 har slitt psykisk etter utenlandsoppholdet.

Det er et resultat vi i hjelpeapparatet må ta på alvor. Afghanistan-undersøkelsen viser også at over 70 prosent av de veteranene som møtte kriteriene for psykisk lidelse ikke hadde søkt hjelp. Helsetjenesten har dermed en jobb å gjøre med å skape tillit hos veteranene. Vår erfaring er at vi kan bygge den tilliten ved å gi veteranene et spesialisert tilbud med veteranspesifikk kompetanse og forståelse for den militære konteksten.

Hanne Kristine Haarset, seksjonsleder DPS Moss

Veteranteamet ved DPS Moss, som i tillegg til psykologspesialist Hanne Kristine Haarset består av psykolog Geir Ove Bruvold, psykolog Kristin Aune og psykologspesialist Mari de Flon Hetland, har ved flere anledninger tatt til orde for en kraftsamling av helsetjenestenes og Forsvarets innsats for veteraner. Det budskapet formidlet de også til stortingspolitikere under en åpen høring om veteransaken i fjor.

Vi viste spesielt til den danske modellen. I Danmark har de klart å koordinere innsatsen overfor veteranene i noen få regionale sentra i et tett samarbeid mellom forsvaret og den sivile helsetjenesten. Der er inngangsporten en felles nettside for veteraner. Med en slik modell er man i stand til å bygge opp den veteranspesifikke kompetansen som vi mener er nødvendig for å nå frem med helsehjelpen til pasientgruppen. Den samme kraften vil vi ikke kunne skape i Norge om vi fortsatt skal fordele innsatsen på 75 lokale DPS-er og Forsvarets fem stressmestringsteam.

Hanne Kristine Haarset, seksjonsleder DPS Moss


Ønsker du å lære mer om tjenestetilbudet DPS Moss har til veteraner? Det kan du lese mer om i denne artikkelen fra veterandagen i 2019.

Flere aktueltsaker