Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Samhandlingsmidler for 2018 tildelt

Forrige uke ble det i Helse- og omsorgsfaglig samarbeidsutvalg (SU) vedtatt hvem som får tildelt samhandlingsmidler for 2018. Både prosjekter innenfor somatikk og psykisk helsevern har fått midler.

Fotografi av helsepersonell sittende ved nettbrett som jobber med diverse ikoner.Foto: Shutterstock

Forrige uke ble det i Helse- og omsorgsfaglig samarbeidsutvalg (SU) vedtatt hvem som får tildelt samhandlingsmidler for 2018. Både prosjekter innenfor somatikk og psykisk helsevern har fått midler.

Helse Sør Øst har for 2018 tildelt i underkant av 1 million kroner. Kommunene bidrar med til sammen én million kroner slik at den samlede potten til fordeling var på omlag to millioner kroner.

Fagforum forskning og innovasjon har gjennomgått søknadene og gitt en anbefaling om hvilke søknader som bør få samhandlingsmidler. På bakgrunn av anbefalingene fra fagforum forskning og innovasjon, har felles arbeidsutvalg for SU og ASU (AU) gitt forslag til vedtak/innstilling som også inkluderer fordeling av midlene mellom prosjektene.

Ved søknadsfristens utløp var det mottatt 17 søknader om midler til samhandlingstiltak.  Liste over hvem som fikk støtte kan du lese nederst i saken.

Er det mulig å forebygge reinnleggelser av pasienter med kolsforverrelser?

Et av prosjektene som fikk støtte i år ser på muligheten for å forebygge reinnleggelser av pasienter med kols. Prosjektet er et samarbeid mellom kommunene Ullensaker, Eidsvoll, Fet, Lørenskog, Akershus universitetssykehus (Ahus) ved avdeling Samhandling og helsefremmende, avdeling for Analyse, Senter for eldremedisin, Lungeavdelingen og Behandlingshjelpemidler samt Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Kontaktperson for prosjektet, Elisabeth Fahlstrøm, forteller at prosjektet er et naturlig sted å begynne for å kartlegge mulighetene for å forebygge reinnleggelser av kolspasienter.

Dette er et samarbeid mellom mange parter og ved hjelp av LHL skal det lages intervjuskjemaer til pasienter som skal bli intervjuet både i hjemmene sine og under innleggelser på sykehus. Deretter kan vi sammenlikne svar for å undersøke hvordan innleggelsene kan forebygges på en god måte, sier Fahlstrøm som er seksjonsleder ved seksjon for Behandlingshjelpemidler på Ahus.

Planen er å sette sammen informasjonen fra intervjuene og deretter tilegne seg kunnskap som man ønsker å gå videre med.

Felles behandlingstilbud om Illness management recovery (IMR)

Det ble også tildelt midler til prosjektet «Felles behandlingstilbud om IMR på tvers av forvaltningsnivåer og kommunegrenser» der Skedsmo kommune – Avdeling psykisk helse og rus, sammen med blant andre Moenga Døgn – DPS Nedre Romerike og ARA Nedre Romerike er samarbeidspartnere.

Det ønskes å etablere et felles samhandlingsprosjekt for å sikre et tilbud om IMR for pasienter i kommuner på Nedre Romerike. I samhandlingsprosjektet skal det etableres IMR- gruppe (-er) for pasienter som har gjennomført behandling på Moenga døgn og skal skrives ut fra døgnbehandling, men som ønsker og har behov for å fortsette sin behandling med IMR etter utskriving. Gruppen(-e) skal ledes av ansatte fra spesialisthelsetjenesten og kommunene i samarbeid.

Målet er å sikre helhetlige pasientforløp samt bidra til å forhindre tilbakefall og behov for nye innleggelser i spesialisthelsetjenesten eller økt hjelpebehov for kommunale tjenester.

Prosjektleder Linda Årnes Gulbrandsen som er avdelingsleder ved avd. for psykisk helse og rus i Skedsmo kommune er veldig glad for tildelingen.

Vi har vært veldig spente på resultatet av tildelingen og er selvsagt svært fornøyde med at vi har fått støtte. Dette bidraget gjør at det er mye større muligheter for å få dette til. Prosjektet er forankret i Ledersammarbeidsforum (LSF) og er på mange måter nyskapende ved at det jobbes på tvers av grenser mellom både kommuner og mellom spesialist- og primærhelsetjenesten. Det er et klart incitament til å klare å lage noe nytt, sier Gulbrandsen.

Dette er IMR:

IMR er en manualbasert behandlingsform som gis individuelt eller i gruppe. Programmet er utviklet av Kim Mueser og medarbeidere ved Dartmouth Psychiatric Research Center i New Hampshire. Senteret har i mange år vært ledende på utvikling og forskning på kunnskapsbaserte behandlingsformer for personer med alvorlig psykiske lidelser.

Behandlingsopplegget består av 11 moduler;

1. Tilfriskning/ recovery- å få et godt og meningsfylt liv og å sette seg personlige mål

2. Fakta om psykose og schizofreni- Hva er en psykose? Hva kjennetegner Schizofreni? Hvilke symptomer er vanlige? Hvordan settes diagnose? Hvorfor får noe psykose? Hvordan forholde seg til stigma?

3. Stress-sårbarhetsmodellen og behandlingsstrategier

4. Å bygge sosial støtte

5. Bruk av medisiner på en hensiktsmessig måte

6. Virkninger av rus og alkoholbruk- å utvikle en personlig plan for å redusere bruk av rusmidler.

7. Å redusere tilbakefall av psykose- å utvikle en personlig plan for å forhindre tilbakefall

8. Å mestre stress og påkjenninger- å lære seg å unngå unødvendig stress og å lære seg å mestre påkjenninger en ikke kan unngå.

9. Å mestre symptomer og andre vansker

10. Å få dekket egne behov i hjelpeapparatet

11. Å få en sunn livsstil

Les også: “Skaperne av IMR kom til Norge” (Inneholder videoforedrag av IMR-skaperne)

 

Disse fikk tildelt samhandlingsmidler i 2018:

 

Tiltak  Søknadssum     Anbefaling
Felles behandlingstilbud om IMR på tvers av forvaltningsnivåer og kommunegrenser (Ahus, Nedre Romerike) 450 000  400 000
Er det mulig å forebygge innleggelser av kols-forverrelser? (Ullensaker, Eidsvoll, Fet, Lørenskog, Ahus, LHL) 500 000   450 000
Åpen dialog i et samhandlingsprosjekt mellom DPS ØR og Nes kommune (DPS ØR, Nes) 350 000  175 000
Digitalt læringsløp for lindrende behandling (Kompetansebroen, USHT) 425 000  200 000
Etablering av et strukturert utdanningstilbud på Ahus for leger i spesialisering i allmennmedisin (Ahus, Lørenskog, Skedsmo) 350 000  350 000
Oversettelse og tilpasning av GTT-metoden for bruk i sykehjem (USHT, Ahus) 200 000  100 000
AU – samhandlingsseminarer og utviklingsarbeid   100 000
Vurdere behov for tverrfaglig rehabiliteringsteam for å bidra til kompetanseutvikling mellom Ahus og opptaksområdet (Ahus, Nes, Skedsmo)  

310 000

225 000
Kompetansebroen tilpasset leger i videre- og etterutdannelse i og utenfor sykehus  175.000 0

94.500 søkes overført fra ubenyttede midler fra prosjektet «fastlegeportalen» i 2017

Flere aktueltsaker