Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Østfold

Matgledekorpset inviterer til webinar-rekke i høst!

Høsten 2022 inviterer Matgledekorpset til fem gratis webinar om ulike sider av mat, måltider, munnhelse og bærekraft. Matgledekorpset inviterer institusjoner og hjemmetjenester i Oslo og Viken til en matgledekampanje med praktiske tiltak og temaer som mat, matens betydning og matglede i vid forstand på en enkel, leken og konkret måte. Mat og måltider er en […]

Høsten 2022 inviterer Matgledekorpset til fem gratis webinar om ulike sider av mat, måltider, munnhelse og bærekraft. Matgledekorpset inviterer institusjoner og hjemmetjenester i Oslo og Viken til en matgledekampanje med praktiske tiltak og temaer som mat, matens betydning og matglede i vid forstand på en enkel, leken og konkret måte. Mat og måltider er en viktig del av hverdagen, og kan bringe mye glede. Gode måltids-opplevelser og mindre feil- og underernæring kommer ikke av seg selv.

Erfaringer viser at det er mye vi kan gjøre med små grep. Målet med kampanjen er ikke nye oppgaver, men vise at det er mulig å gjøre ting på en annen måte og inspirere til å gjøre måltidet til dagens høydepunkt.

Når gjennomføres webinarene?

Webinarene gjennomføres annenhver tirsdag fra 1200 – 1300 med oppstart 16. august. Siste webinar er 11. oktober.

Hvem passer webinarene for?

Alle som er involvert i måltidet. Det kan være ledere i kommunen og institusjonen, og kjøkken-, helse- og omsorgspersonell i institusjoner og hjemmetjenester i Oslo og Viken.

Tema for de ulike webinarene:

Webinar 1: Samarbeid og forankring! Målet med denne kampanjen er ikke å gjøre nye oppgaver, men å gjøre ting på en annen måte. Samarbeid er noe vi gjør hver dag som en selvfølge. Ulike avdelinger har egne rutiner og slik bør det være. Når vi skal skape endring krever det god planlegging, åpenhet og vilje. Matgledekorpset kan hjelpe til med å øke bevisstheten og sette mål som passer inn hos hver enkelt. Måltidsglede forankres som en naturlig del av arbeidet med Leve hele livet og strategi for godt kosthold og ernæring for eldre i sykehjem og hjemmetjenester.

Webinar 2: Måltidet! Vi spiser minst tre ganger daglig. I institusjonen serveres vanligvis fem til seks små og store måltider ila døgnet. Maten er en viktig del av dagen, samtidig som vi vet at et måltid er langt mer enn mat. Maten, omgivelsene og det sosiale former en måltidsopplevelse. I institusjonen spiller kjøkken-, helse- og pleiepersonell sammen for å gjøre måltidet til dagens høydepunkt for beboerne. Ansvar og yrkesstolthet i alle ledd er viktig for ønsket resultat.

Webinar 3: Mat og munnhelse! En god måltidsopplevelse må være tilpasset. Munn- og tannhelse, tygge- og svelgeproblematikk, fysiske utfordringer eller annet kan gjøre det utfordrende for den enkelte. God måltidsrytme, rett ernæring og krav om systematisk arbeid er viktig for et godt resultat og unngå feil- og underernæring. Mat påvirker folkehelsen og noen ganger snakker vi om “mat som medisin”. Hva er mulig i hverdagen? Er rutinene våre gode nok?

Webinar 4: Matsvinn og bærekraft! Spiser vi opp maten, er det bærekraftig og bidrar til økt matberedskap. Det er økonomisk bærekraftig å benytte matsvinnet. Vi bør benytte råvarene på en fullstendig måte og ta vare på rester som kan brukes på nytt. Bærekraft handle rom hvordan og hvor maten er produsert og spist.

Webinar 5: Naturlig og variert! Årstider skaper naturlig variasjon, og dette kan vi gjenspeile på tallerkenen eller i avdelingen. Vi kan bringe årstidene inn. Noen har sansehager med bær og urter. Andre har en veranda med mulighet for krukker og blomster. Et bidrag fra naturen til spisebordet er berikende og gratis. Tenk på hva en liten hestehov i et eggeglass en tidlig vårdag kan bidra med av undring og samtaler.

Meld dere på i dag!

Her kan du melde på virksomheten din

Det er ingen deltakeravgift for institusjoner og hjemmetjenester i Oslo og Viken, men deltagelsen krever påmelding innen 10. august. Kampanjen er en del av arbeidet med Leve hele livet i Oslo og Viken, og deltakere fra kommunene får kursbevis. Fire institusjoner/hjemmetjenester får en dag med Matgledekorpset som premie. 

Mer informasjon?

Her kan du lese mer om matgledekampanjen og påmelding!

Flere aktueltsaker