Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Gausdal som et aldersvennlig lokalsamfunn

Ei arbeidsgruppe i Gausdal er i gang med å forberede kommunen for en utvikling der de får flere eldre innbyggere. Prosjektet bygger på i "Leve hele livet" og satsingsområdene som ligger til grunn i veilederen.

Illustrasjon av flere mennesker som holder rundt hverandre. Blide og tilfredse.Foto: Shutterstock

Den demografiske utviklingen i Gausdal gjør at kommunen må tenke nytt for å imøtekomme utfordringene i årene som kommer. En av hovedsatsingene i kvalitetsreformen “Leve hele livet” er fokuset på aldersvennlige lokalsamfunn. Kommunestyret vedtok i juni 2021 å starte et arbeid med aldersvennlig lokalsamfunn i Gausdal, som også er en direkte oppfølging av kommuneplanens samfunnsdel med handlings- og økonomiplan. Første fase i arbeidet har bestått av innhenting av kunnskap ved bruk av intervju, fokusgruppeintervju og spørreskjema samt en analyse av dataene. Innsiktsarbeidet har nådd ut til et utvalg av innbyggere i ulik alder.

Nye satsingsområder

På bakgrunn av datainnsamlingen, valgte arbeidsgruppen ut de mest sentrale områdene: Gode møteplasser, aldersvennlig boligutvikling, digital utvikling og risiko for digitalt utenforskap samt frivillighet. Områdene var sentrale i ulike arbeidsmøter for innbyggerinvolvering. Blant annet bidro Rådet for eldre og personer med funksjonsnedsettelse bidro med gode innsikter i datainnsamlingen. I tillegg har de kommunale tjenestene også bragt inn behovet for å se på boformer for eldre mennesker med rusutfordringer og med psykiske plager. Antall henvisninger til de kommunale tjenestene knyttet til ensomhet og isolasjon er økende, spesielt for de som har hatt psykisk uhelse tidligere.

Ønsker mer samskaping

Som en del av det å få mer kunnskap, ble det gjort et utvalg blant innbyggere mellom 57 og 90 år med forskjellige bosteder, bakgrunn og tilhørighet. Intervju med disse er gjennomført, og det som overrasket mest i resultatene, var samstemtheten og interessen folk har for dette temaet.

Vi har nøysomme innbyggere med realistiske krav og forventninger til kommunen. Mange er opptatt av å bo i egen bolig kombinert med felles funksjoner – gjerne på et felles tun. Dette er noe vi ønsker å se på videre.

Marit Lang-Ree Finstad, prosjektleder/Rådgiver folkehelse og levekår

Kommunen ser et behov for bygging av tilpassede leiligheter kombinert med gode fellesarealer og med bussforbindelse. Kommunen ser verdien av å jobbe på nye måter – både politisk og administrativt. Å samskape med innbyggerne gir stor innsikt og kunnskap om temaene som belyses. Det er behov for at ulike aktører sammen ser på mulighetene for å skape flere sosiale og trygge møteplasser, både formelle og uformelle. Det mest omfattende arbeidet er utvikling av en mer aldersvennlig boligutvikling. Her ligger der politiske beslutninger, faglig nybrottsarbeid, både i areal- og reguleringsplaner, samhandling med innbyggere og med utbyggere. Arbeidsgruppa foreslår befaringer til kommuner som har erfaringer med ulike aldersvennlige boligstrukturer og boformer.

Frivilligsatsing

Arbeidsgruppa foreslår at Frivilligsentralen i kommunen kan være knutepunkt for digital utvikling. Frivilligsentralen kan fungere som tilrettelegger og koordinator for å fremme utvikling av digital kompetanse. God nettilgang i hele kommunen en forutsetning for å delta i den digitale utviklingen.

Frivilligstrategien som skal utvikles i Gausdal vil ha et eget søkelys på seniorers deltagelse i frivilligheten.

Det har kommet mange gode og viktige innspill gjennom denne prosessen, som kan tas med videre inn i andre faglige prosesser, planer og tiltak. Fase 2 er nå i gang og Kompetansebroen ønsker Gausdal kommune lykke til.

Flere aktueltsaker