Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Ressurssykepleienettverket i palliasjon og kreftomsorg feiret 30 år

Ressurssykepleienettverket i palliasjon og kreftomsorg i Innlandet var 30 år i 2021. I den anledning ønsket klinisk utvalg og arbeidsgruppen i Innlandet å feire dette med en  Jubileumskonferanse. Nettverket i Innlandet består av ressurssykepleiere på sykehus, i sykehjem og i hjemmesykepleien. Målet for arbeidet i nettverket er å bidra til at pasienter og pårørende opplever […]

Foto: Shutterstock

Ressurssykepleienettverket i palliasjon og kreftomsorg i Innlandet var 30 år i 2021. I den anledning ønsket klinisk utvalg og arbeidsgruppen i Innlandet å feire dette med en  Jubileumskonferanse. Nettverket i Innlandet består av ressurssykepleiere på sykehus, i sykehjem og i hjemmesykepleien. Målet for arbeidet i nettverket er å bidra til at pasienter og pårørende opplever trygghet, kontinuitet, tett oppfølging og god symptomlindring i sykdomsforløpet, uavhengig av om pasienten er hjemme eller innlagt i institusjon.

Lungekreft var hovedtema


Åslaug Helland, overlege ved Avdeling for kreftbehandling, Oslo universitetssykehus, og professor ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo, foreleste om lungekreft. Det viste oss hvor avansert kreftbehandlingen er blitt fordi kreftcellene undersøkes for type og for mutasjoner. Behandlingen er mye mer persontilpasset. Immunterapi er blitt en viktig del av behandlingen for lungekreft.

Kreftsykepleier Trude Jeistad i palliativt team Lillehammer, ga oss en innføring i hva som skjer når pasienten blir henvist inn i pakkeforløp. Det er mye som skal gjøre på kort tid. Forløpskoordinator er pasientens støtte i utredningsfasen og frem til behandlingen starter.

Ernæring

Det finnes mange trender når det gjelder ernæring. Mange kreftpasienter har spørsmål til oss angående dette.  Frida van Megan, ernæringsfysiolog beskrev for oss de mest brukte diettene og ga oss gode svar vi kan bruke videre.

Tung pust og slimevakuering

Fysioterapeut Marit Næsheim formidlet gode råd om tung pust og slimevakuering. Deltagerne på konferansen fikk konkrete tiltak til utprøving. Det ble oppfordret til å bruke fysioterapeutene for denne pasientgruppen.

Å leve med lungekreft

De som best kan fortelle oss hvordan det er å ha fått lungekreft og leve videre med senskader, er pasientene selv. Cecilie Bråthen, tidligere leder for lungekreftforeningen fortalte sin historie og delte sine tanker med oss.

Vi fikk i tillegg et innblikk i fastlegens rolle med kreftpasientene ved Oddvar Ådnanes, betydningen av forhåndssamtaler ved Åsa Serholt Jensen og Marte-Lill Solstad, hva pakkeforløp hjem for kreftpasienter innebærer ved Grethe Hvithammer, Miriam Tvedt og Bente Tokerud.

Det var fantastisk å kunne møtes igjen. Få mulighet til å treffe igjen alle som vi ikke har sett på så lenge. Godt å føle fellesskapet og utveksle erfaringer.

Karin Hammer, kreftkoordinator Gjøvik kommune

Foto: Privat. Initiativtaker Anne Grev ble hedret for sin innsats gjennom 30 år.

Konferansen ble avsluttet med tema ivaretagelse av pårørende – fra diagnose til etterlattsamtaler ved Aina Sørum, Unn Toril Tveitane og Karin Hammer.

Flere aktueltsaker