Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus
Innlandet
Østfold

En av fem pasienter får delirium

Delirium kan få pasienter til å tro at sykepleierne er romvesener. Tilstanden er svært vanlig - så mye som hver femte pasient innlagt på sykehus rammes.

Illustrasjon av eldre dame og mann som holder seg til hodetIllustrasjon: Shutterstock

Delirium kan få pasienter til å tro at sykepleierne er romvesener. Tilstanden er svært vanlig – så mye som hver femte pasient innlagt på sykehus rammes. Likevel er det forbløffende lite allmennkunnskap og forskning om tilstanden, mener deliriumekspert Leiv Otto Watne ved Akershus Universitetssykehus HF (Ahus).

Leiv Otto Watne er professor og overlege i geriatri ved Ahus, og leder Oslo Delirium Research Group. Han undrer seg over hvor lite forskning og interesse det har vært for den svært vanlige tilstanden. Selv har han forsket på delirium siden 2009 og opplever at trenden er i ferd med å snu – nå vet vi stadig mer. 

Delirium er et kognitivt problem som oppstår akutt, altså i løpet av timer eller dager. Det utløses av akutt sykdom, som for eksempel infeksjon eller operasjon.

Leiv Otto Watne, professor og overlege i geriatri ved Ahus. Foto:

Pasienten får oppmerksomhetssvikt – de sliter med å få med seg hva som skjer, og feiltolker informasjonen. Det er ikke uvanlig å tro at helsepersonellet er spøkelser, romvesener eller fangevoktere.

Leiv Otto Watne

Hvorfor tilstanden oppstår, og hvilke mekanismer som ligger bak, vet vi foreløpig lite om. Men man vet at demens er en viktig risikofaktor for å få delirium, og at det oppstår hyppigere hos eldre.

Finnes ingen delirium- medisin

I dag finnes ingen medisin mot delirium. Beroligende medikamenter har ikke dokumentert effekt på varigheten eller behandlingsresultat av delirium – tvert imot øker de risiko for fall. Men det er en del man kan gjøre for å forebygge tilstanden og identifisere den tidlig.

På Kompetansebroen kan du ta e-læring i temaet. Klikk på bildet under for å komme til e-læringen:

Summen av flere tiltak kan bidra til å forebygge

Pasienten bør få hjelp med å orientere seg ved å sørge for at pasienten har på seg briller eller høreapparat, og jevnlig orientere om tid og sted. I tillegg bør man sørge for å gi riktig ernæring og væskebalanse og gode rutiner for toalettbesøk . Å tilrettelegge for aktivitet, god søvn og smertelindring er også viktig. Det kan dessuten hjelpe at pasienten har pårørende hos seg.

Delirium kan ramme hvem som helst, men sannsynligheten øker hos pasienter med høy sårbarhet, som for eksempel personer med demens eller pasienter over 75 år. For denne gruppen kan selv en urinveisinfeksjon være nok til å utløse delirium. For ellers friske pasienter skal det mer til, som for eksempel store kirurgiske inngrep eller opphold i intensivavdeling.

Vil du vite mer om delirium? Nylig ble Norges første konferanse om delirium avholdt – se videoer fra konferansen her

 



Flere aktueltsaker