Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Sterk og stødig i Innlandet

Nasjonalt senter for Aldring og Helse har nå overtatt ansvaret for konseptet "Sterk og stødig". Tilbudet breddes ut i kommunene, og virker styrkende og fallforebyggende for deltakerne.

To seniorer i fysisk aktivitetFoto: Shutterstock

Sterk og stødig er et konsept som omhandler forebyggende treningsgrupper for seniorer med fokus på styrke- og balansetrening. Hensikten er å forhindre fall og funksjonssvikt. Konseptet bidrar til at eldre kan leve selvstendige liv med minst mulig hjelpebehov. Dette er i tråd med kvalitetsreformen Leve hele livet (Meld. St. 15). De nye nasjonale anbefalingene for fysisk aktivitet anbefaler at eldre med nedsatt balanse, i tillegg til å være fysisk aktive 30 minutter minst 5 dager i uken, bør gjøre balanseøvelser og styrketrening for å bedre styrke og balanse og dermed redusere risikoen for fall.

Utviklingssenter for sykehjem- og hjemmetjenester USHT Innlandet (Oppland) og USHT Innlandet (Hedmark) fikk midler av Statsforvalter til å starte et prosjekt for å forebygge ensomhet og unngå funksjonssvikt hos eldre. Prosjektet startet i 2020. Det er nå Nasjonalt senter for Aldring og Helse som har ansvaret for Sterk og stødig.

Utdanner instruktører

Det har blitt arrangert instruktørkurs både i gamle Hedmark og i gamle Oppland. Da Kompetansebroen omtalte Sterk og Stødig i september 2021, var det kun en kommune i Innlandet som var i gang med tilbudet. Det er nå 14 kommuner i Innlandet som har deltatt på kurs, og Sør-Fron er blant annet en av disse kommunene. Det er et mål at flere kommuner etablerer Sterk og stødig-grupper.

Kommuner har opplevd at det kan være krevende å få tak i frivillige til å holde disse gruppene. Sigrun Steig (63 år) er en av tre frivillige i Sør-Fron kommune som har sagt ja til å være med som instruktør. De har gjennomført to grupper i uka, og har snart holdt på i ett år.

Trening er nå bra uansett! Man får mer energi, og man gjør noe som er bra for en selv, og andre. Det er ikke noe skummelt, men kanskje litt til å begynne med. Det kommer seg veldig etter hvert, vi er tross alt folk alle sammen

Sigrun Steig, ivrig instruktør i Sør-Fron

En av de mange fornøyde deltakerne i Sør-Fron kommune deler sine tanker rundt treningsgruppen. Thor Mørk (88 år) beskriver gruppen som inkluderende i den forstand at man kommer med forskjellige kropper, og det er lagt opp til at man kan ta en sittepause om en har behov for det.

Jeg syns det er et glimrende tiltak! Når en er enslig så kommer en seg ut og treffer folk, også er det jo godt med den trimmen og da!

Thor Mørk, deltaker Sterk og stødig

Har du spørsmål om konseptet sterk og stødig ta kontakt med aldring og helse her.

Flere aktueltsaker