Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Vestfold

Nyhetsbrev for Helsefellesskapet i Vestfold

Nyhetsbrev for Helsefellesskapet i Vestfold er laget for å dele relevant informasjon, nyheter og prosjekter med hverandre

Kart over Norge med rødt fyll i VestfoldIllustrasjon: Wikipedia

Nyhetsbrev for Helsefellesskapet i Vestfold er laget for å dele relevant informasjon, nyheter og prosjekter med hverandre. Det inneholder også referater, datoer og informasjon om aktuelle møter, konferanser og samlinger. Nyhetsbrevet inneholder relevant informasjon og nyheter fra HDIR.

Et hovedgrep i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 er å opprette 19 helsefellesskap. Disse skal bestå av helseforetak og kommunene i opptaksområdet. Representanter fra helseforetak, tilhørende kommuner, fastleger og brukere vil møtes for å planlegge og utvikle tjenestene sammen.

Organisering av Helsefellesskapet i Vestfold

Helsefellesskapet i Vestfold har et særlig fokus på utvikling og forbedring av tjenestetilbudet til fire prioriterte pasientgrupper:

  • Personer med alvorlige psykiske lidelser og rusproblemer
  • Skrøpelige eldre
  • Barn og unge
  • Personer med flere kroniske lidelser

Informasjon om Helsefellesskapet i Vestfold

Prioriterte pasientgrupper Helsefellesskapet i Vestfold

Logo: Nasjonal Helse og Sykehusplan
Illustrasjon: Regjeringen.no

Partnerskapsmøte

Partnerskapsmøtet er helsefellesskapet i Vestfold sitt øverste organ som behandler spørsmål av strategisk og overordnet karakter knyttet til helsetjenestene i helseforetakets opptaksområde. Drøfting av handlingsplan i helsefellesskapet 2023 ble avholdt 07.10.2022.

Informasjon om Partnerskapsmøte

Vedtatt handlingsplan for Helsefellesskapet i Vestfold 2023

To mennesker som gjør et håndtrykk med en by i bakgrunn
Illustrasjon: Shutterstock

Strategisk samarbeidsutvalg

Strategisk samarbeidsutvalg samordner helsefellesskapets oppgaver mellom partnerskapsmøtene.

Utvalget består av en representant for hver kommune i opptaksområdet utpekt av respektive kommunedirektør, like mange representanter for helseforetaket utpekt av administrerende direktør for helseforetaket, samt to representanter for fastlegene og to representanter for brukerne i opptaksområdet.

Kompass med sjakkbrikker
Illustrasjon: Shutterstock

Strategisk samarbeidsutvalg (SSU) samordner helsefellesskapets oppgaver mellom partnerskapsmøtene. SSU utvikler strategier og handlingsplaner og har en pådriverrolle for utvikling og innovasjon av helsetjenestetilbudet i Vestfold, SSU har myndighet til å fatte bindende beslutninger på tvers av forvaltningsnivåene.

Innkalling SSU 02.02.2023

Referat SSU 02.02.2023

Informasjon om SSU, tidligere innkallinger og referater

Faglig samarbeidsutvalg Kvalitet og tjenesteutvikling

Helsefellesskapet i Vestfold har etablert et faglig samarbeidsutvalg for kvalitet og tjenesteutvikling. Utvalget har deltakere fra sykehus og kommuner har som oppgave å utvikle samarbeid og samhandling på operativt nivå.

Informasjon om FSU-KT, innkallinger og referater

En hånd som krysser av på en sjekkliste hvor det er tilbakemelding hvor det er mulig å gi antall stjerner på hvor fornøyd man er
Illustrasjon: Shutterstock

Prosjekter i Helsefellesskapet

Helsefellesskapet i Vestfold har egne fagutvalg, arbeidsgrupper og samarbeidsprosjekter. De er enten faste eller tidsavgrenset og oppnevnt og forankret i SSU.

De har selv ansvar for gjennomføring, møteinnkalling og rapportering. Sekretariatet bistår ved oppstart og ellers ved behov. Prosjektene følges opp og rapporterer til FSU og/eller SSU avhengig av formål.

Utklipte papirfigurer som holder hender og står i en ring
Illustrasjon: Shutterstock

Akuttkjeden Vestfold

En sammenhengende akuttmedisinsk kjede er en av målsetningene i Nasjonal helse- og sykehusplan.

Det ble tidlig etablert et faglig samarbeidsutvalg innenfor Helsefelleskapet, men oppstart av arbeidet har blitt forsinket og kom først i gang høsten 2022. I Vestfold har vi valgt å bruke akuttkjeden da det er mer inkluderende enn akuttmedisin, for eksempel med hensyn til akutt forverring av kronisk sykdom og psykososiale kriser.

Illustrasjonen viser flere komponenter i helsevesenet, et kors, ambulanse, plaster, dokumenter
Illustrasjon: Shutterstock

Samhandlingskonferansen til Helsefellesskapet i Vestfold november 2022 var «kick off» for kvalitetsarbeidet i akuttkjeden. Tema på denne samlingen var samarbeid om øyeblikkelig-hjelp pasientforløp og det akutte tjenestetilbudet i Vestfold.

120 deltakere deltok i konferansens workshop relatert til konkrete pasientkasuistikker fra aktørenes arbeidshverdag. Akuttkjeden Vestfold har egen side på Kompetansebroen med oversikt over medlemmer, møteinnkalling, referater og mandat.

Vitality – Integrerte helsetjenester

Andelen skrøpelige eldre pasienter er økende og vil bli den største pasientgruppen i fremtidens helse- og omsorgstjenester. Skrøpelige eldre pasienter har et stort behov for koordinerte tjenester og en helhetlig tilnærming som krever samarbeid og samhandling.

Vitality er et samarbeidsprosjekt i Helsefellesskapet i Vestfold med mål om å utvikle en ny modell for ivaretakelse av skrøpelige eldre. Kravene til modellen er, at den skal sikre helhetlige, integrerte og koordinerte tjenester for Vestfolds innbyggere med multisykdom.

Logo fra vitality, navn og fem prikker.
Vitality

I mars 2022 startet pilotering av prosjektet Vitality – integrerte helsetjenester opp i Larvik. Med systematisk kartlegging og samarbeid på tvers av tjenestene skal det nyetablerte teamet oppdage og følge opp eldre som lever med skrøpelighet. Larvik er første kommune ut i opptaksområdet til SiV. I 2023 og 2024 skal de resterende kommunene i «gamle» Vestfold etablere tilsvarende kartleggingsteam.

Delrapporten til Vitality beskriver arbeidet frem til nå, anbefalinger og beslutninger for veien videre i prosjektet.

Ung Arena +

Ung Arena+ – en ny type integrert helse- og sosialtjeneste for ungdom som sliter med psykososiale helseplager, nå ligger løsningsforslaget klart.
I februar behandlet SSU løsningsrapporten som beskriver den nye tjenesten og vedtok at saksfremlegg og dokumentasjon legges til grunn for videre arbeid i prosjektet og kommende saksbehandling i virksomhetenes arbeid med plan og budsjett 2024.

Konkret betyr det at Ung Arena+ i løpet av våren skal legges fram for administrativ og politisk behandling i Tønsberg og Larvik kommuner, samt på Sykehuset i Vestfold.

Referat SSU 02.02.2023. Sak 2023-3)

UngArena+

Spredning av Digital hjemmeoppfølging i Vestfold

Personer med kroniske lidelser eller behov for langvarig oppfølging, med middels til høy risiko for forverring av sin helsetilstand, bør tilbys digital hjemmeoppfølging som en individuelt tilpasset tjeneste. Det kommer frem i Helsedirektoratets nye nasjonale faglige råd for hjemmeoppfølging som Larvik kommune har vært med på å utarbeide. Helsedirektoratet har produsert en informasjonsvideo om Digital hjemmeoppfølging.

Larvik kommune deltok i Helsedirektoratets nasjonale utprøving av digital hjemmeoppfølging og har 30 pasienter som følges opp av hjemmetjenesten mens Helsehjelpen følger opp rundt 50 personer uten tjenester. I Vestfold og Telemark er det startet et prosjekt for spredning av Digital hjemmeoppfølging. Målet er å etablere et felles helhetlig tjenesteforløp for digital hjemmeoppfølging for personer med kroniske lidelser, der sykehus, kommuner og fastleger er involvert.

Prosjektplan spredning av Digital hjemmeoppfølging i Vestfold og Telemark

Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester

Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Vestfold samordner administrativt og faglig sykehjem, hjemmetjenester, rehabilitering, botiltak, rus og psykisk helse.

Prosjektet ”Klinisk observasjonskompetanse for kommunene i Vestfold” hadde oppstart i 2019. Prosjektet handler om ABCDEF observasjoner og systematisk kommunikasjon med verktøyet ISBAR. Målgruppen er helsepersonell i kommunal helse- og omsorgstjenesten i Vestfold. Samarbeidspartnere er kommunene i Vestfold, Universitet i Sørøst Norge og Sykehuset i Vestfold.

Logo USHT
Logo: USHT

På nettsiden til USHT finnes mer informasjon om KlinObsKommune samt informasjon om de nasjonale satsingsområdene til USHT, fagnettverk i Vestfold, samarbeidspartnere og flere prosjekter i regi av USHT.

Nyhetsbrev fra Helsedirektoratet for helsefellesskap

Nyhetsbrevet fra Helsedirektoratet er laget for at helsefellesskapene kan dele nyheter og prosjekter, samt datoer og informasjon om aktuelle møter/konferanser. Det er også informasjon/nyheter fra Direktoratet for e-helse, KS, RHFene og Helsedirektoratet.

Logo til Helsedirektoratet
Logo: Hdir

Innspill og tilbakemeldinger til neste nyhetsbrev med frist 31 mai sendes til:

Bilde av Runar Danielsen. Prosjektleder og medlem SSU
Foto: SiV

Runar Danielsen

Prosjektleder Samhandling. Sykehuset i Vestfold

Bilde av Trine Søndergaard Skov. Faglig redaktør
Foto: Torbjørn Endal

Trine Søndergaard Skov

Faglig redaktør Kompetansebroen i Vestfold.

Flere aktueltsaker