Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Pusterommet- aktivitet og veiledning

Gjøvik sykehus fikk etablert tilbudet om Pusterom for 12 år siden. Målet med tilbudet er å få persontilpasset trening inn som en standard del av kreftbehandlingen fra diagnosetidspunktet slik at kreftpasienter kan trene før, under og etter kreftbehandlingen.   Studier viser at fysisk aktivitet fremmer god helse og gjør pasienten i stand til å tåle […]

Panoramabilde av et rom med forskjellige treningsapparaterFoto: Anette Moen Eskilt

Gjøvik sykehus fikk etablert tilbudet om Pusterom for 12 år siden. Målet med tilbudet er å få persontilpasset trening inn som en standard del av kreftbehandlingen fra diagnosetidspunktet slik at kreftpasienter kan trene før, under og etter kreftbehandlingen.  

Studier viser at fysisk aktivitet fremmer god helse og gjør pasienten i stand til å tåle kreftbehandlingen bedre. Tilpasset fysisk aktivitet kan redusere og forebygge senskader. Formålet med Pusterommet er å tilby ulike former for fysisk aktivitet, samtaler og undervisning/kurs. God aktivitet opprettholder og bedrer fysisk form, som videre gir økt fysisk kapasitet og livskvalitet. Tilrettelagt fysisk aktivitet er anbefalt som en del av behandlingen for kreftpasienter. Forskning viser også at fysisk aktivitet er viktig for livskvaliteten vår.

Man har kommet langt innen kreftbehandling og flere overlever i dag kreften. Men mange sliter med ulike seneffekter etter tøff kreftbehandling. På Pusterommet kan pasienter få veiledning og hjelp til hvordan man kan være aktiv med sine plager, samt konkrete øvelser som kan bedre eller lindre plagene. Mange sliter for eksempel med redusert balanse, som igjen gir økt fallfare og inaktivitet. Da er balansetrening og styrke av store muskelgrupper i bena viktig.

Aktiv mot kreft har også et digitalt treningstilbud på nett, hvor pasientene kan trene hjemme fra egen stue uten bruk av treningsutstyr. Man kan logge seg på anonymt på aktivmotkreft.no og delta både på live-treninger eller ferdiginnspilte treningsvideoer. 

*Kilder: Sykehuset Innlandet, Anette Moen Eskilt, spesialfysioterapeut ved Sykehuset Innlandet Gjøvik.

    Flere aktueltsaker