Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Rapport fra pårørendeundersøkelsen “IVARETATT?” er klar!

Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? ble gjennomført for første gang i 2022. Her oppsummerer vi noen nasjonale funn og erfaringer fra kommuner som har benyttet undersøkelsen, fra en nylig publisert rapport. Nederst i saken finner du lenke til rapporten i sin helhet.

Foto: Pårørendeundersokelsen.no, USHT Innlandet (Oppland)

Hvor skoen trykker mest

  • Over halvparten svarte at de ikke hadde en fast kontaktperson i tjenesten, eller at de ikke visste om de hadde det.
  • Bare halvparten svarte «Ja» på at de opplever at tjenesten tilbyr tilstrekkelig antall samtaler i forhold til behov.
  • Én av fire som har vedtak på opplæring og veiledning med tanke på omsorgsoppgavene de utførte, opplevde at opplæringen og veiledningen samsvarte med vedtaket.
  • Fire av ti pårørende svarte at de opplever det som en psykisk belastning å utføre omsorgsoppgaver. Samtidig oppga nesten like mange at de synes det er fint å kunne være en ressurs.
  • Mange pårørende svarer «det avhenger av hvem jeg møter» om hvordan de opplever å bli møtt av tjenesten.
  • Fire av ti mener at avlastningen de får fra tjenesten i liten grad opplevdes tilstrekkelig.
  • En stor andel av pårørendes bekymringer omhandler tjenestene som gis.
  • Ivaretakelse av barn og unge som pårørende framstår som et ansvarsområde der kommuner har et stort forbedringspotensial.

Bekreftende funn og overraskelser

Representanter for et utvalg kommuner som benyttet IVARETATT? i 2022, har delt sine erfaringer etter at de hentet ut statistikk for sin kommune. Noen fortalte at resultatene bekreftet antagelser, men også at det var resultater som overrasket. Noen funn gav bekymring, og for noen ble det en erkjennelse av at prosedyrer ikke er en garanti for at ivaretakelse av pårørende fungerer bra nok.

De fleste av kommunene erfarte at de kunne ha vært bedre på å rekruttere pårørende til å besvare undersøkelsen. Rapporten inneholder erfaringer og refleksjoner rundt dette som kan være nyttig å lese om.

Nyttig!

Inntrykk fra intervjuene er at mange kommuner har stort ønske om å bli gode på å ivareta pårørende og ser IVARETATT? som nyttig i dette.

Det er viktig når det er et slikt tilbud, at vi bruker det. Ikke bare gjennomfører undersøkelsen, men bruker resultatene.

Ansatt i en kommune

Noen beskrev undersøkelsen som en temperaturmåler eller kvalitetsindikator. Flere fortalte om konkrete planer for hvordan de skal synliggjøre og bruke funn fra undersøkelsen i sitt arbeid med pårørende. At undersøkelsen er gratis å benytte, enkel å administrere og har lett tilgjengelig markedsføringsmateriell, ble trukket fram som positivt.

Rapporten er utarbeidet av Lene Fossbråten, prosjektleder USHT Innlandet (Oppland) og Hanne Marie Rostad, forsker ved Senter for omsorgsforskning øst.  Her kan du lese rapporten for IVARETATT? 2022. Du kan lese mer om IVARETATT? på Pårørendeundersøkelsen.no

Flere aktueltsaker