Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT)

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester( USHT) er en nasjonal satsning og et tiltak i Kompetanseløft 2025. Artikkelen beskriver satsningsområdene til USHT for 2024 og hvordan du kan bli bedre kjent med arbeidet USHT Oslo gjør.

Illustrasjon: USHT OsloIllustrasjon: USHT Oslo

Faglig oppdatert, praksisnær og kunnskapsbasert: USHT bidrar til å styrke kvaliteten i helse- og omsorgstjenester.

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester er en nasjonal satsing og et tiltak i Kompetanseløft 2025. Vårt overordnede samfunnsoppdrag er å bidra til å styrke kvaliteten i helse- og omsorgstjenestene gjennom fag- og kompetanseutvikling og spredning av ny kunnskap, nye løsninger og nasjonale føringer. 

Utvikling gjennom kunnskap 

Det er 21 utviklingssentre spredd ut over hele landet i hver sine vertskommuner, hvorav et senter er spesielt for den samiske befolkningen i Finnmark. Målgruppene til det enkelte utviklingssenter er ledere og andre ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene i eget nedslagsfelt. Utviklingssentrene skal ha et bredt faglig perspektiv og inkludere tjenester til alle pasient- og brukergrupper i sykehjem og hjemmetjenester, personer med somatiske og psykiske sykdommer, rusavhengighet, utviklingshemming og omsorg ved livets slutt. 

USHT og Oslo kommune har et godt og langt samarbeid å vise til; Oslo har vært involvert i satsningen og vært vertskommune helt fra oppstarten i 1996. De første årene med Undervisningssykehjem og fra 2009 også med Undervisningshjemmetjenester, etter modellen Teaching Nursing Homes i USA. I 2011 ble fikk satsningen dagens navn, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester. Utviklingssentrene er knyttet til et fagutviklingsmiljø i vertskommunen, og USHT Oslo er organisert i Helseetaten, Folkehelse- og omsorgsavdelingen.  

Vi har både lokal og nasjonal innsikt og jobber ut ifra lokale behov.

Utviklingssentrene jobber på oppdrag fra, og delfinansieres av Helsedirektoratet og våre respektive vertskommuner. Dette gir oss en pådriverrolle for årlige nasjonale innsatsområder. Viktige samarbeidspartnere er Statsforvalteren og Senter for omsorgsforskning. Arbeid og aktivitet blir godt forankret og tilpasset i samsvar med lokale behov.  

Våre satsningsområder for 2024 er:   

  • Bo trygt hjemme-reformen, herunder:  
  • Lindrende behandling og omsorg 
  • Pårørendestrategien 
  • Ernæringsstrategien  
  • Trygghetsstandard 
  • Demensplan 2025 
  • Kvalitet i tjenester til personer med utviklingshemming 

I tillegg er pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring samt velferdsteknologi fokusområder som vi ser i sammenheng med disse satsingsområdene. Utviklingssentrene er også oppfordret til å påta seg rollen som leverandør for de nasjonale satsingene på ABC-opplæring, og USHT Oslo er ansvarlig for disse programmene i Oslo kommune. 

USHT og Kompetansebroen 

“En god helsetjeneste er avhengig av at vi deler kompetanse, og vi har mye å dele. Derfor har vi sammen etablert en kompetansebro”, skrev utviklingssenteret i Akershus da Kompetansebroen ble lansert i 2017. Utviklingssenteret har vært med i utviklingen av nettressursen og etter hvert som den har blitt utvidet til flere områder har flere av utviklingssentre i de aktuelle områdene bidratt. Ansatte på sykehus trenger mer innsikt i breddekompetansen som fins i kommuner og bydeler. Medarbeidere i kommuner og bydeler vil ha glede av opplæringstiltak på sykehuset.” USHT Akershus 

Samarbeid med helseforetak, utdanningsinstitusjoner og studenter er en viktig del av utviklingssentrenes virksomhet. Flere av utviklingssentrene har samarbeidet med Kompetansebroen siden oppstarten og sitter i de lokale redaksjonene.  

Her på Kompetansebroen finner du fagartikler, aktuelle saker og arrangementer fra utviklingssentrene, samt e-læringskurs og digitale læringsressurser som er godt besøkt, som for eksempel Sett, hørt og forstått -Opplæringsprogram om pårørende

En annen godt besøkt ressurs er samarbeidet mellom Klinobskommune og Kompetansebroen om en digital læringsressurs i grunnleggende ferdigheter innen klinisk observasjonskompetanse som du finner her på Kompetansebroen. Læringsressursen består av ni filmer som viser korrekt utførelse av vitale målinger, samt tekst som underbygger filmene. Læringsressursen er bygd opp etter ABCDE – metodikken og er laget for å være lett tilgjengelig, og som et supplement eller forberedelse til oppmøtebasert undervisning og praktisk ferdighetstrening innen klinisk observasjonskompetanse (trinn 1). Filmene er utviklet av Kompetansebroen. Filmene, samt foto fra filmene, vil du finne igjen i fagkompendiet til KlinObsKommune «Grunnleggende ferdigheter, vitale målinger og handlingsberedskap, trinn 1» og tilhørende PowerPoint. 

Bli bedre kjent med oss! 

utviklingssenter.no, den nasjonale nettsiden til USHT, kan du bli bedre kjent med utviklingssentrene. Her finner du kontaktinformasjon og oversikt over aktiviteter, deriblant utviklingssentrenes samarbeid med helseforetak og utdanningsinstitusjoner. På nettsiden finner du også en ressursbank med digitale læringsressurser, podkaster, opplæringsmateriell med mer fra utviklingssentrene, og en idébank med gode idéer sendt inn fra kommuner i hele landet.