Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Oslo

Oslo kommune har fått en ny ernæringsstrategi for helse- og omsorgstjenester i hjemmet og i institusjon! 

Mat er et grunnleggende behov for alle mennesker, og er en forutsetning for god helse og livskvalitet. Mat følger oss gjennom alle livets dager. Kostholdet blir en del av identiteten og livshistorien vår. Den sosiale dimensjonen og trivselen rundt et måltid kan være vel så viktig som påfyll av energi og næringsstoffer.

Illustrasjon: Helseetaten, Oslo kommuneIllustrasjon: Helseetaten, Oslo kommune

«Mat styrker og gleder – strategi for ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenester i hjemmet og i institusjon 2023-2027» ble sendt ut fra Byrådsavdeling for helse til alle bydeler, Sykehjemsetaten og Velferdsetaten i oktober 2023. Strategien bygger på sin forgjenger som ble vedtatt i 2018 og varte fram til ny strategi var klar. Den er nå oppdatert med nye erfaringer fra ernæringsarbeid i tjenestene, innspill fra medarbeidere, sentrale råd og innbyggere i kommunen. 

«Mat styrker og gleder» er et styringsdokument med fire innsatsområder og underliggende mål som gir retning for lokale og sentrale tiltak i ernæringsarbeidet i helse- og omsorgstjenestene i hjemmet og i institusjon i Oslo kommune. 
 

Overordnet mål:

Måltider, mattilbud og ernæringsoppfølging i helse og omsorgstjenester i hjemmet og institusjon fremmer helse, trivsel og mestring

Mat og styrke gleder – Strategi for ernæringsarbeid i helse og omsorgstjenester i hjemmet og i institusjon

Helse- og omsorgstjenestene skal drive med kontinuerlig forbedringsarbeid innen ernæring og ernæring skal være tema i tjenesteutvikling. Det forventes at bydeler og virksomheter følger opp strategien i tråd med kapittelet om Realisering, der det blant annet anbefales årlige handlingsplaner eller at tiltak legges inn i eksisterende planer for å jobbe mot målene i strategien. Helseetaten, Sykehjemsetaten og Velferdsetaten har ansvar for å ta initiativ til byomfattende eller institusjonsomfattende tiltak for kompetanse- og tjenesteutvikling innen ernæring overfor tjenestene innenfor sine ansvarsområder.  

Regjeringen oppfordrer kommunene til å utarbeide og implementere lokale ernæringsstrategier der den nasjonale ernæringsstrategien «God og riktig mat hele livet» kan brukes som et utgangspunkt.

Hovedpunkter

  • Strategien favner en rekke tjenesteområder innenfor helse- og omsorgssektoren, se bilde under. 
  • Fire innsatsområder: Systematisk ernæringsarbeid, mat- og måltidstilbud, kompetanse i ernæring og samhandling om ernæringsoppfølging 
  • Byrådsavdelingene kan vurdere om det i styringsdialogen med bydelene og etatene er hensiktsmessig å trekke fram spesielle tema fra strategien for oppfølging 

Strategien retter seg mot følgende medarbeidere i tjenestene:

  1. Ledere
  2. Tjenesteansvarlige og primærkontakter eller medarbeidere med tilsvarende roller
  3. Fag-,utviklings- og kvalitetsansvarlige
  4. Fagsystemansvarlige
  5. Kliniske ernæringsfysiologer
  6. Medarbeidere med ansvar for bestilling og tilberedning av mat (på avdeling og mottaks- og eller hovedkjøkken)
  7. Øvrige medarbeidere i helse- og omsorgstjenester i hjemmet og i institusjon

Tjenester som omfattes av strategien:

  1. Helse- og omsorgstjenester i hjemmet, inkludert rusomsorg og psykisk helsearbeid
  2. Rusinstitusjoner og tilrettelagte boliger for personer med problematisk rusmiddelbruk
  3. Tilrettelagte boliger for personer med utviklingshemming
  4. Omsorg+ og andre typer omsorgsboliger
  5. Helsehus
  6. Langtidhjem
  7. Forsterket rehabilitering Aker (FRA)
  8. Kommunal akutt døgnenhet (KAD)

Kontaktperson i Helseetaten: Karoline Borg (karoline.borg@hel.oslo.kommune.no) 

FacebookEmailPrint
Flere aktuelt fra helsefellesskapet