Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Vestfold

Delirium – et drama i praksis.

Undervisningen "Delirium - en felle for fall - et drama i praksis" prøves nå ut i Larvik kommune og på Sykehuset i Vestfold. Kurset har mål om å gi helsepersonell god innsikt i hvordan man best kan kommunisere med pasienter som opplever delirium, med fokus på å forhindre fall og forbedre pasientsikkerheten.

Elin Saga, Ingvild Slaatsveen og Karen Røed har utviklet konseptet på bakgrunn av arbeidet med forløp for skrøpelig eldre ved Sykehuset i Vestfold. Med bred erfaring innen behandling av pasientgruppen og håndtering av delirium, har de sett behovet for bedre kompetanse og praksis.

– Delirium er vanlig blant eldre pasienter, men kunnskapen om den alvorlige tilstanden er ofte mangelfull blant helsepersonell. En pasient i delirium kan oppleve å være fanget i skremmende hallusinasjoner, sier Elin Saga. Hun understreker viktigheten av riktig opplæring for helsepersonell i håndteringen av tilstanden.

Kan det være delirium?

Elin Saga, innledet den teoretiske gjennomgangen med hva delirium er, dets symptomer, og hvordan det kan identifiseres.

Det er ikke normalt å falle, økende falltendens og delirium er ofte en del av syndromet som går inn under navnet akutt funksjonssvikt,

Elin Saga

Hun understreker at fall blant eldre pasienter ikke er normalt, og i likhet med delirium ofte et symptom på underliggende sykdom, slik som infeksjoner. –Dette er et viktig poeng for å endre holdninger og praksis blant helsepersonell. Fall og plutselig forvirring er unormalt også hos de eldre, sier Saga.

Helsepersonell må både vite hvordan de kan identifisere og forebygge forverring av delirium, og at bakenforliggende sykdom må behandles, sier Saga. Hun poengterer at økt kunnskap og bevissthet rundt delirium er avgjørende for å redusere forekomsten og alvorlighetsgraden.

Bilde av Elin Saga som underviser, med en tv ved siden av seg med informasjon om tema i undervisningen.

Et drama i praksis.

Høydepunktet i kurset er rollespillene, Ingvild Slaatsveen og Karen Røed spiller pasient og sykepleier. I den første scenen demonstreres vanlige feil i kontakten mellom en pasient med delirium og helsepersonell. Hensikten er at deltakerne skal få innsikt i hvordan misforståelser og ineffektiv kommunikasjon kan oppstå ved å spille ut situasjoner der kommunikasjonen svikter.

Hva skjedde her?

Etter første scene fulgte en grupperefleksjon der deltakerne diskuterte hva de hadde observert. De knyttet innsiktene sine til relevant teori, noe som hjalp dem med å forstå hvordan feil i kommunikasjonen mellom pasient og helsepersonell kan oppstå og hvordan de kan unngås.

Når scenen spilles igjen med riktig praksis, får deltakerne en unik mulighet til å se teorien omsatt i praksis. Dette gir dem også anledning til å gjennomgå tiltakene sammen og diskutere hvordan de kan anvendes i virkelige situasjoner.

–Gjennom disse rollespillene blir deltakerne bevisste på både verbale og nonverbale feil. Det gir deltakerne mulighet til å reflektere over og forbedre sin kommunikasjonsevne, forteller Saga.

Ambisjoner om å nå flere.

Saga, Slatsveen og Røed ønsker de å fortsette arbeidet med å sikre at helsearbeidere har nødvendig kunnskap om delirium og at 4AT-screeninger for delirium blir brukt rutinemessig.

Ved å bringe undervisningen direkte til helsepersonellet håper de å øke bevisstheten, forbedre diagnostikken og sikre bedre behandling av pasienter som lider av delirium.

De har som mål å tilby denne undervisningen til sykehuset, alle kommunene i Vestfold og studenter, slik at flere kan dra nytte av deres innsikt og erfaring.

Rollespill av sykepleier og pasient, sykepleier forsøker å ta hånden på pasienten for å roe henne ned

Nødvendige hjelpemidler som høreapparat og briller ligger på bordet.

Rollespill av sykepleier og pasient, sykepleier står bøyd over pasienten og forsøker å fjerne hånden til pasienten fra et plaster hun forsøker å rive av.

Hva skjer når man går for tett og brått på en pasient?

Flere aktueltsaker