Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Legespesialisering i Oslo kommune

Oslo kommune skal legge til rette for gode og helhetlige utdanningsløp for leger, og jobbe med å strukturere og koordinere arbeidet med legespesialisering på tvers av bydeler og etater.

Leger som står i ring og diskuterer i team møte Foto: ShutterstockLeger som står i ring og diskuterer i team møte Foto: Shutterstock

Utdanningsløpet for leger i Oslo kommune omfatter leger i spesialisering del 1 (LIS1), allmennleger i spesialisering (ALIS) og samfunnsmedisinske leger i spesialisering (SamLIS). For allmennmedisin finnes det også egne introduksjonsavtaler for gjennomføring av uselektert praksis. Tilrettelegging for gode og helhetlige utdanningsløp er et viktig ledd i arbeidet med rekruttering og stabilisering av legetjenesten i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Leger i spesialisering del 1 – LIS1

LIS1 står for leger i spesialisering del 1 (tidligere kalt turnustjeneste). LIS1 består av 12 måneder tjeneste på sykehus og seks måneder i kommunehelsetjenesten.  

Helse og omsorgsdepartementet fastsetter hvor mange LIS1-stilinger som skal opprettes og Helsedirektoratet fordeler stillingene på de ulike regionale helseforetakene. Stillingene i kommunehelsetjenesten fastsettes fylkesvis av Helsedirektoratet som i samråd med Statsforvalteren fordeler stillinger til de enkelte kommunene.

Oslo kommune har 29 LIS1-plasser fordelt på de 15 bydelene. Antallet LIS1-plasser per bydel varierer. LIS1 som starter i Oslo kommune har som hovedregel hatt sin sykehustjeneste ved Oslo universitetssykehus eller Diakonhjemmet sykehus.

I Oslo kommune er det Helseetaten som har ansvar for fordeling av LIS1-stillinger. Denne fordelingen gjøres ca. tre måneder før oppstart i kommunehelsetjenesten. Starttidspunktet for LIS1 i kommunehelsetjenesten er 01.03 og 01.09 hvert år.

Det er bydelene som er arbeidsgivere og som har hovedansvaret for oppfølgingen av LIS1. Bydelene sørger for at LIS1 for tjeneste ved nødvendige læringsarenaer som bydelene er ansvarlige for som for eksempel fastlegekontor og helsestasjon. Allmennlegevakten og Sykehjemsetaten sørger for at LIS1 får tjenestetid på legevakt (10 legevakter) og langtidshjem/helsehus (10 dager) for å kunne oppnå nødvendig kompetanse.  

Spesialistutdanning i allmenn- og samfunnsmedisin

Gjennom kompetanseforskriften og spesialistforskriften har kommunene fått styrket sitt ansvar for spesialistutdanning av leger.
Forskrift om kompetansekrav for leger § 3 setter krav til at alle fastleger og andre leger med klinisk arbeid i kommunehelsetjenesten skal være spesialister eller under spesialisering i allmennmedisin, med noen unntak som er beskrevet i forskriftens § 4. Spesialistforskriften pålegger kommunen ansvaret for å legge til rette for utdanningen av spesialister i allmennmedisin (Spesialistforskriften § 5), og registrere seg som en utdanningsvirksomhet. Oslo kommune ble registrert utdanningsvirksomhet for allmennmedisin 01. mars 2019 og er midlertidig godkjent som registrert utdanningsvirksomhet for samfunnsmedisin (søknaden er under behandling hos Helsedirektoratet). I forbindelse med søknadene er det utarbeidet generelle utdanningsplaner som beskriver hvordan spesialiseringsløpet kan gjennomføres   for allmennmedisin og samfunnsmedisin. De generelle utdanningsplanene gir en oversikt over læringsarenaer for de ulike spesialitetene og hvilke læringsmål man kan få bidratt til å oppnå på de ulike læringsarenaene.    

I Oslo kommune er arbeidet med spesialistutdanning for allmennleger og samfunnsmedisinske leger fordelt mellom bydeler og legetjenestene i etatene.
Helseetaten har et overordnet ansvar for koordinering, mens ansvaret for oppfølging av legene som er under spesialisering ligger til bydelene og legetjenestene i etatene.

Helseetaten jobber i tett samarbeid med ALIS/SamLIS rådgivningskontoret i Oslo, et av landets seks regionale rådgivningskontor, som jobber for å koordinere og styrke spesialistutdanningen i allmennmedisin og samfunnsmedisin, blant annet i samarbeid med kommunene, helseforetakene og nasjonale myndigheter.  Helseetaten og ALIS/SamLIS rådgivningskontoret i Oslo har en felles epostadresse som kan benyttes ved henvendelser angående spesialistutdanning.

 Helseetatens oppgaver i spesialistutdanningen

  • Bidra til helhetlige utdanningsløp på tvers av kommuner, private aktører, andre aktuelle aktører og læringsarenaer i spesialisthelsetjenesten
  • Inngå samarbeidsavtaler med aktuelle helseforetak om gjennomføring av praktisk tjeneste i godkjent utdanningsvirksomheter
  • Koordinere arbeidet på tvers av bydeler og etater
  • Utarbeide og oppdatere generell utdanningsplan for Oslo kommune
  • Forvalte kommunalt ALIS-tilskudd*
    *Gjelder kun for ALIS

Bydelene og etatene sine oppgaver i spesialistutdanningen

  • Sørge for at ALIS/SamLIS har en individuell utdanningsplan som beskriver utdanningsløpet til den enkelte lege
  • Tildele individuell veileder, og sørge for at ALIS/SamLIS mottar nødvendig supervisjon
  • Sørge for vurdering og godkjenning av aktuelle læringsmål
  • Utstede bekreftelse på gjennomført tjeneste
  • Inngå ALIS-avtale *
  • Søke om og forvalte nasjonalt og eventuelt kommunalt ALIS-tilskudd *
  • *Gjelder kun for ALIS

Introduksjonsavtaler i allmennmedisin

Normalt er det kun fastlegen eller fastlegens vikar som har rett til trygderefusjon. En introduksjonsavtale gir en lege i spesialisering (heretter kalt introduksjonslege) mulighet til å arbeide parallelt med fastlegene som har listeansvaret, og begge parter vil motta trygderefusjon. Hovedformålet med introduksjonsavtaler er å legge til rette for spesialisering for leger som arbeider utenfor fastlegeordningen. For fastlegene som er med i en introduksjonsavtale kan det føre til redusert arbeidsbelastning. Helseetaten søkte i 2022 om introduksjonsavtaler for Oslo kommune og fikk tildelt 12 avtaler. Helseetaten koordinerer fordelingen av introduksjonsavtalene mens det er bydelene som inngår avtaler med utvalgte fastleger/legekontor og introduksjonsleger og står for oppfølgingen av introduksjonslegen.

Ønsker du å bli LIS1, ALIS/introduksjonslege eller SamLIS i Oslo kommune?


Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål på lis1@hel.oslo.kommune.no, alis.oslo@hel.oslo.kommune.no og samlis.oslo@hel.oslo.kommune.no eller les mer på nettsidene vi har lenket til under.
Dersom du jobber som fastlege, kommunalt ansatt lege eller i en samfunnsmedisinsk legestilling i bydel eller etat, kan du ta kontakt med den ansvarlige for legetjenesten i den aktuelle bydelen eller etaten.

Relevante nettsider

LIS1

ALIS

SamLIS

Introduksjonsavtaler