Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
CRPD i fokus -Økt kunnskap og mulighet til å påvirke
For personer med utviklingshemming er det spesielt viktig at det legges til rette for at de får påvirke og medvirke i utforming av sine tjenester, og at de får ta del i beslutningsprosesser som har innvirkning på deres liv.
Samme rettigheter og muligheter
FN-konvensjonen om rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) skal sikre at alle innbyggere har samme rettigheter og samme frihet til å leve et god liv med de samme muligheter. Dette er utgangspunktet for et treårig prosjekt, initiert av Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (USHT Innlandet). Prosjektet, som har mottatt tilskudd fra Bufdir og Helsedirektoratet, ønsker å omgjøre CRPD fra teori til praksis. Gjennom målrettede tiltak skal det bidra til økt kunnskap og mulighet til å medvirke.
Mål for prosjektet
Prosjektet har som hovedmål å fremme brukermedvirkning og selvbestemmelse for personer med utviklingshemming. Dette skal oppnås ved å legge til rette for at både tjenestebrukere og nærpersoner får bedre forståelse av innholdet i CRPD, og hvordan rettighetene kan anvendes i praksis.
Et sentralt mål i prosjektet er å sørge for at personer med utviklingshemming får reell innflytelse på tjenestene de mottar, og at de opplever selvbestemmelse i egen hverdag. Prosjektet vil jobbe for å etablere strukturer som sikrer at deres stemmer blir hørt på systemnivå, slik at tjenester blir utviklet med brukermedvirkning i sentrum.
Et annet sentralt mål er å bidra til at personer med utviklingshemming får økt kunnskap om sine rettigheter, og hvordan de kan bruke denne kunnskapen til å påvirke og medvirke i beslutningsprosesser. Ved å gi deltakerne økt kunnskap om hvordan de kan gjøre sine rettigheter gjeldende i praksis, både i daglige situasjoner og på systemnivå, vil de ha større mulighet til å påvirke sine tjenester. Det er i tillegg viktig at nærpersoner får økt kunnskap, slik at de kan støtte og tilrettelegge for dette i praksis. Prosjektlederne i USHT Innlandet forklarer det slik:
Vi ønsker å tilrettelegge for at kommuner får en arena hvor de får mulighet til å forbedre sitt arbeid på dette området, og gi dem verktøyene de trenger for å bistå til både opplæring og etablering av systemene som trengs for at personer med utviklingshemming i større grad får oppfylt sine rettigheter
Rikke Anita Torgersen og Brita Aaslie-Fjell, USHT Innlandet
Brukerråd
Å etablere brukerråd eller lignende strukturer i kommunene kan være et virkemiddel som sikrer medvirkning på systemnivå. I veilederen Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming understrekes det at kommunene har ansvar for å legge til rette for at personer med utviklingshemming får medvirke i beslutningsprosesser som angår dem.
Gjennom brukerråd får personer med utviklingshemming mulighet til å delta i utformingen av tjenestene de mottar. Dette styrker deres rettigheter og sikrer at tjenestene er tilpasset deres behov.
Vi ser at brukerråd er en effektiv måte å gi personer med utviklingshemming reell innflytelse på beslutninger som påvirker dem, og vi ønsker å støtte kommunene i å etablere slike råd
Rikke Anita Torgersen og Brita Aaslie-Fjell, USHT Innlandet
Læringsnettverk
For å sikre at tiltakene ute i kommunene blir gjennomført systematisk, vil prosjektet benytte læringsnettverk som metode. Et læringsnettverk samler ansatte fra ulike kommuner for å dele erfaringer, få faglig påfyll og motta veiledning i hvordan de best kan tilrettelegge for å nå sine mål.
Læringsnettverkene vil bli gjennomført i to faser: den første fra mars 2024 til februar 2025, og den andre fra oktober 2024 til september 2025. Her vil deltakerne jobbe sammen for å bygge kompetanse, utveksle erfaringer, og utvikle ferdigheter som vil gjøre dem bedre rustet til å legge til rette for brukerråd og brukermedvirkning i deres respektive kommuner.
Læringsnettverkene er en viktig del av prosjektet, da de gir kommunene en arena for å lære av hverandre og bygge videre på eksisterende kunnskap og erfaringer. Det handler om å gjøre CRPD til noe som fungerer i praksis. Ved å styrke både brukere og tjenesteytere i forståelsen av rettigheter og brukermedvirkning, vil prosjektet bidra til at flere kan påvirke tjenestene sine og ta del i beslutningsprosesser som påvirker deres liv.
Interesserte kommuner oppfordres til å ta kontakt med prosjektlederne i USHT Innlandet; Rikke Torgersen og Brita Aaslie-Fjell for mer informasjon.
På nettsiden til NAKU kan du lese om erfaringer kommuner som er i gang har med å delta!
Flere aktueltsaker