Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Ta i bruk kurs i legemiddelhåndtering
Visste du at Kompetansebroen tilbyr kurs i legemiddelhåndtering? Her kan du lese mer om kurset og fordelene ved det.
En kostnad mindre
Alle de 21 kommunene i opptaksområdet til Akershus Universitetssykehus HF (Ahus) er med i samarbeidet om Kompetansebroen, og har dermed tilgang til kurs i legemiddelhåndtering. Dette innebærer at kommunene kan bruke kurset uten ekstra kostnad.
Fleksible læringsmetoder
Kurset kan både leses i tekst som e-bok og lyttes til fra lydbok på Kompetansebroen. Mange foretrekker lydboken og den fleksibiliteten det gir å kunne høre pensum fra der man er. I tillegg kan kurset lastes ned og skrives ut. Kurset inneholder også øvingsoppgaver med fasit som kan gjennomføres i forkant av eksamen. Det er estimert å bruke ca. åtte timer på kurset. Tidsperspektiv for gjennomføring av kurset og tidspunkt for eksamen avklares mellom den ansatte og leder.
Hvordan eksamen arrangeres er opp til den enkelte kommune, men det anbefales at deltakerne gjennomfører eksamen under oppsyn. Den ansatte får resultat på eksamen med en gang svar er sendt inn.
Oversikt for ledere
Det tildeles to ulike roller i kommuner som benytter legemiddelhåndteringskurset. Kurskoordinator er den som har overordnet ansvar og oversikt, og som tildeler rollen som kursleder til for eksempel avdelingsledere i tjenestene. Dette gir ledere mulighet til å melde opp ansatte i sin avdeling til eksamen. Når eksamen er gjennomført, får ledere oversikt over gjennomføringen til sine ansatte inne på sin bruker på Kompetansebroen. Oversikten er også nyttig med tanke på å se når det er tid for oppfriskningskurs for den enkelte ansatte.
Økt kvalitet i kommunenes legemiddelhåndtering
Noen kommuner i Ahus sitt opptaksområde har tatt i bruk kurset det siste året, mens andre har benyttet kurset i flere år. Kvalitet er en av faktorene for at kurset benyttes. Kurset er utviklet i samarbeid med sykehusapoteket på Ahus og revideres hvert annet år. Innspill fra brukerne tas med inn i revideringsarbeidet.
Deltaker må bestå eksamen med minst 80% riktige svar. Ved stryk og ny eksamen vil spørsmålene være sortert annerledes. Det har kommet noen tilbakemeldinger om at eksamen er vanskelig å bestå. Det at det kreves litt mer av ansatte for å bestå eksamen, er det også gitt positiv tilbakemelding på med tanke på kvalitet i legemiddelhåndtering i kommunen.
Oppfriskningskurs
I etterkant av gjennomført grunnkurs i legemiddelhåndtering, kan oppfriskningskurset benyttes til regelmessig repetisjon og oppfriskning av kunnskap. Noen kommuner som bruker kurset forteller at forenklet oppfriskningskurset benyttes med to års intervall.
Kommunen kan som et alternativ velge å kun benytte oppfriskningskurset. Samtidig vil ansattes kompetanse da være begrenset til innholdet i denne. Det kan også være greit å vite at den oppfriskningskurset ikke er en eksamen, og gir ikke samme dokumentasjon av gjennomføring og resultat. Derfor anbefales å gjennomføre grunnkurs i legemiddelhåndtering først, og deretter oppfriskningskurset.
Klikk på bildet under for å komme til oppfriskningskurset:
Slik kan din kommune ta i bruk legemiddelhåndteringskurset
Dersom din kommune ikke allerede har tatt dette kurset i bruk, kan det tas kontakt med Kompetansebroens fellesmail for registrering av kurskoordinator. Her kan du også få svar på eventuelle spørsmål om kurset og veiledning i hvordan dere ønsker å organisere kurset i deres kommune.
Klikk på bildene under for å lese mer om kursene og se webinar om legemiddelhåndtering:
Legemiddelhåndtering for helsefagarbeidere – Grunnkurs
Helsefagarbeidere- Aktuelt
Webinar om legemiddelhåndtering på Kompetansebroen
Kompetansebroen har nå publisert opptak av webinar om legemiddelhåndteringskurset på Kompetansebroen og forsvarlig legemiddelpraksis i helsetjenesten.