Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Anne Kathrine Lystad og Denisa Velic, Foto: Sykehuset Østfold

Hoftebrudd: Bevegelse etter operasjon kan hindre reinnleggelse  

av Karen Kvale Saugestad

Målet vårt er å redusere reinnleggelser etter hoftebruddoperasjoner. Reinnleggelser er dyrt for samfunnet og vondt for pasienten, sier Denisa Velic, fagutviklingsrådgiver ved ortopedisk avdeling.

Hun har ledet et arbeid der sykehuset og kommunene sammen har laget en opplæringspakke med film, brosjyrer og faglig materiell for å gi bedre informasjon til pasienter, pårørende og medarbeidere i kommunene om hva som er viktig etter en hoftebruddoperasjon.  

– Vi vil hindre at hoftebruddopererte som skrives ut til kommunen, blir syke og må reinnlegges. Vi ønsker å lære opp helsepersonell i kommunene slik at de kan ivareta pasientene bedre. Det er også viktig å gi pasientene informasjon om hva de selv kan gjøre for å ivareta egen helse, sier Anne Kathrine Lystad, fysioterapeut i Moss kommune.  

Hoftebrudd forekommer hovedsakelig hos eldre mennesker. De er oftest forbundet med lavenergiskader (f.eks. fall fra stående høyde) og beinskjørhet (osteoporose). Hoftebrudd er en alvorlig tilstand som krever omfattende rehabilitering. Tverrfaglig innsats de første ukene etter bruddet gir de beste resultatene.  Det legges vekt på rask mobilisering, ernæringstiltak, fallforebygging, og forebygging av komplikasjoner.   

600 akutte hoftebrudd-operasjoner årlig 

På Kalnes gjennomføres rundt 600 årlige akutte hoftebruddoperasjoner, og der de aller fleste skyldes fall. På sykehuset i Moss gjennomføres planlagte operasjoner som skyldes slitasje.   

– Sykehuset og kommunene har sammen kommet fram til hva som er best rehabilitering etter hoftebruddoperasjon, målet er at dette skal bidra til et sømløst pasientforløp mellom sykehus og kommune som viser prosessen fra operasjon til pasienten kommer hjem. Vi håper dette skal føre til at de kommunalt ansatte kan ivareta pasientene bedre ut fra pasientens funksjonsnivå, sier Velic.  

Hun understreker at både sykehuset og fastlegen har et ansvar for å ivareta pasienten i dette forløpet, og at pasienten kan også gjøre veldig mye selv.  

– Det er viktig spiste og drikke nok, for å unngå vektnedgang i denne perioden, for mange mister matlysten når de blir syke. Det mange glemmer er å bestille time hos fastlegen etter 2 uker som kan følge opp dette, sier Velic.  

– Vi tror at opplæring av pasientene kan gjøre dem mindre engstelige ved at de vet hva de trygt kan gjøre og hva som er normalt etter en hofteoperasjon. Det er helt normalt å ha det vondt og det er også helt vanlig å være redd for å falle igjen, sier Lystad.  

Laget to filmer; for pasient og for helsepersonell

– Fordi vi vet at folk er mer visuelle nå, bestemte vi oss for å lage to videoer, der den ene er beregnet på helsepersonell og den andre på pasienter og pårørende, sier Velic.  

– Begge filmene er korte og konsise, omtrent på tre minutter, slik at det skal være lett å gjøre rett. Vi vet at vi har mange unge medarbeidere i kommunene, og vi har tenkt at det å tilegne seg ny kunnskap kanskje vil være enklere via film enn tekst, sier Lystad.   

Planen er at pasienter og pårørende skal se filmen ved innleggelse.   

– Det er fint å se filmen flere ganger, både etter operasjon og senere i rehabiliteringen.   

Den til helsepersonell skal brukes i internundervisning og opplæringspakke til kommunen. Spres i helsefellesskapet til alle kommuner i Østfold.  

Det er i tillegg utviklet en ressursside her på Kompetansebroen der man finner informasjon, filmer og andre relevante fagressurser.

Det er også utviklet en pasientinformasjonsbrosjyre med en sjekkliste. Den gir pasienten mulighet til å følge med på rehabiliteringen selv. Sjekklisten påbegynnes på sykehuset og følger pasienten der den er.  

Kartla kompetansenivået i kommunene  

Bakgrunnen for behandlingspakken er en spørreundersøkelse som ble sendt til medarbeidere i kommunene, der de ble spurt om hva de var usikre på knyttet til rehabilitering av hoftebrudd.   

– Vi fikk 72 svar fra både leger, sykepleiere og helsefagarbeidere. Det som gikk igjen, var manglende kompetanse om mobilisering og smertevurdering og -håndtering, sier Lystad.  

Helsepersonell som ikke vet at bevegelse er viktig, kan bidra til at pasientene må reinnlegges på sykehuset.  

– Det er dessverre slik at deres gode hensikter og forsøk på å hjelpe pasientene ved å la dem sitte stille, kan føre til reinnleggelser. Derfor må vi bygge ny kompetanse hos både pasienter og helsepersonell om dette, sier Velic.  

Bevegelse er avgjørende – fra dag 1 

 Ro og stillstand er ikke den beste medisinen etter en operasjon, det er det mange som ikke vet. Vi må ikke la pasientene bli passive etter en hoftebruddsoperasjon, sier Velic.  

– Bevegelse forebygger mange komplikasjoner som kan oppstå. En pasient skal kunne trå fritt på beinet med en gang etter operasjon. Det er det magiske – å være helt nyoperert og samtidig kunne gå rett etterpå, sier Lystad.  

Hun anbefaler nyopererte pasienter å gå i trapper og bevege seg rundt i hjemmet sitt som normalt, og ikke sette seg til.  

– En pasient som unngår å gå til toalettet fordi det oppleves som langt å gå, kan unngå å drikke eller spise for å slippe dobesøk. Det er veldig feil, og kan resultere i dehydrering, forstoppelse og betennelser, sier Lystad.  

Hun får støtte fra Velic som understreker at det å bevege seg er det aller viktigste.  

– Å spise og drikke godt er også viktig. Det er også viktig å ta smertestillende slik det er foreskrevet av lege, det er ikke farlig. Det er viktigere å ta smertestillende og bevege seg enn å sitte stille og ha det vondt.  

Fruktbart samarbeid

– Vi som jobber med akutt innleggelser har ikke alltid vært så flinke nok til å lære opp pasienter og pårørende. På vårt fagområde er det sjelden at vi har laget et opplæringsmateriell som dette, med video og hjelpemidler, beregnet på denne målgruppa, sier Velic.  

Begge to har opplevd samarbeidet mellom sykehuset og kommunene som veldig fruktbart, noe som har ført til disse to videoen   

– Vi som jobber i kommunen, blir bedre kjent med hva som skjer i sykehus. På samme måte som dere på sykehus, vet hva som venter pasientene når de kommer tilbake til kommunen. Det er ikke så lett å vite hvis man ikke har jobbet der, sier Lystad.  

A fracture of the femur neck, a common type of hip fracture that typically occurs in older adults and can lead to mobility issues and other complications, 3D illustration, Stock-photo
Illustrasjon av hoftebrudd, Stock-photo

KILDER:  

Anne Kathrine Lystad, fysioterapeut i Moss kommune anne.kathrine.lystad@moss.kommune.no   

Denisa Velic, fagutviklingsrådgiver, ortopedisk avdeling