Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Oslo

Det skal samarbeides om utvikling av rehabiliteringstjenestene i Oslo de neste 10 årene

Rehabiliteringstjenestene i Oslo skal være likeverdige, av god kvalitet, oppleves tilgjengelige og sammenhengende, samt legge til rette for mestring og selvstendighet for den enkelte. For ett år siden ble “Helhetlig rehabilitering til voksne og eldre i Oslo. Temaplan 2023-2033" vedtatt i bystyret i Oslo kommune. Planen er utarbeidet av Byrådsavdeling for Helse i tett samarbeid med sentrale brukerråd, fagorganisasjoner og sektorens virksomheter.

Eldre og ung kvinne Foto: Maskot / Oslo kommune / NTBEldre og ung kvinne Foto: Maskot / Oslo kommune / NTB

Rehabilitering handler om å gjenvinne, opprettholde og/eller øke fysisk, sosial og kognitiv funksjon hos den enkelte og tar utgangspunkt i personens egne mål og ressurser. Innsats utløser ressurser og gir livskvalitet for den enkelte.

For samfunnet gir rehabilitering effekt i form av mindre behov for tjenester, og økt deltagelse i skole, arbeid og i samfunnet for øvrig.

I Oslo skjer rehabilitering på tvers av virksomheter og tjenester, både i spesialisthelsetjenesten og i kommunen. Oslo kommune tilbyr rehabilitering på Forsterket rehabilitering Aker, i de fire helsehusene våre og i alle 15 bydeler.

For å lykkes med rehabilitering kreves helhetlig, tverrfaglig og tverrsektoriell innsats. Det er nødvendig å se på hvordan rehabiliteringstjenestene og kompetanse om rehabilitering kan samles og organiseres til det beste for innbyggerne.

I temaplanen er det identifisert fire utfordringsområder på rehabiliteringsfeltet i Oslo kommune:

  • Manglende felles forståelse av rehabilitering
  • Rehabilitering er mer enn helsetjenester
  • Manglende kvalitetsindikatorer og registreringspraksis på fagfeltet
  • Manglende helhet og koordinering av rehabiliteringstjenesten

På bakgrunn av dette er det definert tre satsningsområder

  • Kunnskapsbasert praksis
  • Helhetlig og sammenhengende rehabiliteringsløp
  • Digitalisering og hjelpemidler

Det er utarbeidet en visuell oppsummering over utfordringsbildet, satsningsområdene og effekter man ønsker i arbeidet som du kan laste ned.

Samarbeid med spesialisthelsetjenesten er avgjørende

For å lykkes med rehabiliteringsarbeidet, ønsker vi at samarbeidet med spesialisthelsetjenesten fungerer optimalt, og Helsefellesskapet er en grunnsten i dette arbeidet.

Temaplanen adresserer noen utviklingsområder som kan bidra til utvikling på veien:

For at innbyggerne i Oslo kommune skal få riktig hjelp til riktig tid i rehabiliteringsprosessen er det behov for å tydeliggjøre ansvars- og oppgavefordelingen.

Vi må opprettholde og videreutvikle gode og forpliktende tjeneste- og samarbeidsavtaler- og rutiner og samarbeidsarenaer.

For å forbedre overganger mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten er det behov for å bryte ned barrierer som gjør at rehabiliteringsforløpet oppleves fragmentert og lite sammenhengende. Det innebærer blant annet at overgangene er godt planlagt og er faglig funderte, til det beste for brukeren. Vi må ta i bruk nye modeller eller felles rutiner for kunnskapsbasert rehabiliterings-/pasientforløp og jobbe for bruk av felles, relevante måleverktøy. Her kan vi også se til arbeid i Helsefellesskapets portefølje for digitalisering, og muligheten som ligger i ulike digitale systemer og løsninger som støtte til rehabiliteringsprosessen.

Vi må se på hvordan rehabiliteringstjenestene og kompetanse om rehabilitering kan organiseres til det beste for brukeren. Kunnskapsdeling og fokus på gjensidig veiledningsplikt mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten, kan bidra til bilateral heving og deling av kompetanse. Også her vil bruk av standardiserte tester og utvikling av kvalitetsindikatorer for rehabilitering på tvers av forvaltningsnivåer være til nytte. Det finnes også uutnyttede muligheter i vår felles plattform Kompetansebroen.

Sist, men ikke minst, vi må samarbeid med arbeidsgiver og NAV dersom brukerens mål er å komme i eller å beholde arbeid.

Visualisering av muligheter og handlingsrom for samhandling om rehabilitering mellom kommune og spesialisthelsetjenesten. Illustrasjon: Helseetaten, Oslo kommune
Illustrasjon av de 5 mulighetene og handlingsrom knyttet til rehabilitering i samhandling mellom kommune- og spesialisthelsetjeneste som er beskrevet i teksten over.

Veien videre

Prosjektleder som skal koordinere arbeidet med temaplanen i Oslo kommune er ansatt i Helseetaten, og det ble i oktober arrangert en rehabiliteringskonferanse som markerte oppstarten av arbeidet.

Oslo kommune ser nå fram til å fortsette samarbeidet med sektorsykehusene, Sunnaas sykehus, private rehabiliteringssentre og øvrig spesialisthelsetjeneste om likeverdige, helhetlige og kunnskapsbaserte rehabiliteringstjenester til voksne og eldre i Oslo.

Lenke til fullversjonen av temaplanen som ligger på Oslo kommune sine sider.

Spørsmål om prosjektet?

Ta gjerne kontakt med prosjektleder Hilde Katralen på e-post: hilde.katralen@hel.oslo.kommune.no

FacebookEmailPrint
Flere aktuelt fra helsefellesskapet