• Mitt område

    Ved å velge område får du tilpasset lokalt innhold og informasjon fra helsefellesskapet. Om ditt helsefellesskap ikke er med i Kompetansebroen er du allikevel velkommen til å benytte ressursene som er delt på nettsiden.

  • Hopp til hovedinnhold
    Legg til favoritt
    Innlandet

    Felles modell for tjenesteutvikling i Helsefelleskapet Innlandet

    Formålet med denne modellen er å lage en standardisert modell for samhandlingsprosjekter fra oppstart til slutt. Felles modell for tjenesteutvikling omhandler i utgangspunktet alle fasene i et prosjekt. Frem til nå har det vært spesielt fokus på oppstartsfasen i prosjekter. Oppstartsfasen i prosjekter skal bidra med å sikre en felles forståelse av hvordan vi jobber sammen med tjenesteutvikling, sikre likeverdighet og forankring i både kommuner og sykehus.

    Illustrasjon oppstarts - utvikling - drift modell fra HelseINNFoto: HelseINN

    Bakgrunn

    Helsefellesskap Innlandet har samlet 35 prosjekter fra både Sykehus Innlandet og kommunene i en omfattende prosjektportefølje. Etableringen av denne porteføljen var motivert av behovet for en mer enhetlig metodikk, da det tidligere manglet klare metoder, rutiner, og strukturer for prosjektstyring.
    Forskning understreker at slike mangler kan føre til feilslåtte prosjekter, spesielt når samarbeidspartnerne ikke fullt ut forstår prosjektenes behov og mål. Dette blir tydelig i senere stadier av prosessforløpet, spesielt ved manglende avklaringer om finansiering og potensielle gevinster. På denne bakgrunnen innledet Helsefellesskap Innlandet våren 2023 et samarbeid med HelseINN og studenter ved NTNU for å utarbeidet en felles modell for tjenesteutvikling. Modellen bygger på kjent prosjektmetodikk men er tilpasset behovet for partnerne i Helsefellesskap Innlandet.

    Modellen

    Modellen skal på sikt omhandle alle fasene i et prosjekt, men hovedfokus nå har det vært på tidligfasen i prosjekter. Tidligfasen i prosjekter skal bidra med å sikre en felles forståelse av hvordan vi jobber sammen med tjenesteutvikling, sikre likeverdighet og forankring i både kommuner og sykehus. Som metodikk for innføring av tidligfasen er det utviklet en 5 timers  workshop. Prosjektledere og medlemmer vil etter denne introduksjonen selv kunne ta modellen i bruk.

    Oppstartworkshop

    For utforskning av modellen ble prosjektledere og deltakere fra fire prosjekter invitert til en felles arbeidsdag 22. juni 2023, i Lillehammer:

    • “Bo trygt hjemme” med underprosjekter (VIP, akuttmedisinsk kjede, trygghetspatruljen og legevaktbil)

    • Digital hjemmeoppfølging

    • Interkommunalt samarbeid om tiltak for unge ressurskrevende brukere

    • Gode pasientforløp

    Etter møtet ble modellen justert og gjennomført for prosjektene; barn som pårørende, psykisk helse for barn og unge, samt for etableringen av “midlertidig arbeidsutvalg” under Strategiske samarbeidsutvalg. Det planlegges en videre anvendelse av modellen for tre nye satsninger den 14. februar i år. Disse omfatter tre ad hoc-grupper som skal generere kunnskapsgrunnlag innenfor områdene psykisk helse for voksne, kvalifisert arbeidskraft og inn- og utskrivning fra sykehus.

    Foto: HelseINN

    Tiden fremover

    Strategisk samarbeidsutvalg har besluttet at tidligfasen skal gjennomføres på alle nye prosjekter i Helsefelleskap Innlandet. Ved å øke prosjektgruppens ferdigheter i denne fasen er det et håp at dette etableres et godt prosjektfundament for videre prosjektarbeid. Partnerne har i samarbeid med HelseINN nylig søkt Statsforvalter i Innlandet om prosjektmidler for utvikling av de neste prosjektfasene. Målet er at Helsefellesskap Innlandet innen 2024 har en fullstendig modell for tjenesteutvikling.

    FacebookEmailPrint
    Flere aktuelt fra helsefellesskapet
    preload imagepreload image