Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Helsefelleskap Innlandet satser på forskning og utvikling (FoU)

Etter gode diskusjoner og vurderinger vedtok Helsefellesskap Innlandet ved Strategiske samarbeidsutvalg (SSU) den 17. november 2023 et nytt initiativ rettet mot forskning og utvikling (FoU) innen samhandlingsfeltet. Initiativet er et resultat av prioriteringen av tjenesteutvikling for 2023, der fokuset ble satt på kunnskapsbasert praksis.

Etter gode diskusjoner og vurderinger vedtok Helsefellesskap Innlandet ved Strategiske samarbeidsutvalg (SSU) den 17. november 2023 et nytt initiativ rettet mot forskning og utvikling (FoU) innen samhandlingsfeltet. Initiativet er et resultat av prioriteringen av tjenesteutvikling for 2023, der fokuset ble satt på kunnskapsbasert praksis.

Initiativet representerer et aktivt engasjement for å skape en forankret og helhetlig tilnærming til FoU i Helsefelleskap Innlandet. Diskusjonene fra møtet reflekterer vilje til å drive innovasjon og kunnskapsutvikling i helsesektoren i Innlandet.

Bakgrunn

Etter ønske fra flere helseregioner og sykehuset innlandet ble det besluttet å sette i gang en prosess ledet av Helseinn for å skaffe innsikt i temaet forskning og utvikling. Formålet var å få oversikt over:

  • Tema og områder hvor det er behov for kunnskap.
  • Den nåværende forskningen innenfor disse områdene.
  • Miljøer som kan bidra til samarbeid.
  • Virkemidler for å realisere samarbeid.
  • Hvordan man kan forbedre og øke samarbeid og forskning i Helsefelleskap Innlandet.

Arbeidsprosessen

Sekretariatet i Helsefellesskap Innlandet i etablerte en arbeidsgruppe bestående av representanter fra ulike sektorer, inkludert Helseinn, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet-Gjøvik (NTNU), Høyskolen i Innlandet – Gjøvik (HINN), Senter for omsorgsforskning, øst (Sof), Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT Hedmark og Oppland), Sykehuset Innlandet, kommuner, Helsefellesskap Innlandet (sekretariat), og prosjektledere fra fellesprosjekter i Helsefelleskap Innlandet.

Resultat av arbeidet

Arbeidsgruppen avsluttet sitt arbeid i juni 2023. Helseinn ved fagleder forskning, utvikling og innovasjon Ranveig Finsveen presenterte i SSU møte 171123 innsiktsdokumentet med oversiktskart, anbefalinger, muligheter og målforslag. Gjennom arbeidet har det tydelig kommet frem at:

  • Innlandet har mange ledende forskningsmiljøer som ønsker å delta i nye samarbeid. Det pågår mange FoU-prosjekter i Innlandet i dag relevant for utvikling av kunnskapsbasert praksis innenfor helsefellesskapets prioriterte satsingsområder. Resultater og kunnskap fra FoU-prosjekter synliggjøres ofte på ulike arenaer, og det er stort potensial i å legge bedre til rette for at funn og kunnskap kan integreres i praksis i tjenestene.
Foto: Rannveig Finsveen

  • Møtearenaer mellom kommuner, sykehus og akademia gjennom ulike eksisterende avtaler, USHT-samarbeid, KS-initiativer eller felles medlemskap i Helseinn er eksempler på gode arenaer for å bygge og forbedre samhandling rundt forskning i Helsefellesskap Innlandet.

  • Kommuner og sykehus har ulike forutsetninger knyttet til ressurser og kompetanse for deltakelse i konkrete FoU-prosjekter og å jobbe frem nye initiativer. Å ruste kommunene bedre til forskning er på agendaen nasjonalt, og Helsefelleskap Innlandet bør kunne ha forutsetninger for og ambisjoner om å være med å utforme hvordan dette kan gjøres i praksis.

  • Forskningsrådet har mange virkemidler rettet mot offentlig sektor. Å bygge kompetanse og kapasitet i helsetjenesten til å benytte og tenke strategisk rundt disse virkemidlene er sentralt for å bygge gode og relevante FoU-samarbeid med akademia og lykkes med økt samhandling rundt forskning i Helsefellesskap Innlandet.

Langsiktige mål for videre arbeid kan være å videreutvikle et felles partsamarbeid for forskning, innovasjon og utvikling og å jobbe målrettet for styrking av FoU-kapasitet i kommunene. Kortsiktige mål kan være knyttet til økt bruk av studentoppgaver, felles samarbeid om bruk av virkemidler som offentlig sektor phd-ordningen, bruke etablerte arenaer for deling av forskningsbasert kunnskap, styrke møteplasser på tvers av akademia og helsetjenesten.

Diskusjoner og refleksjoner i møte

Diskusjonen la vekt på viktigheten av at større kommuner i Innlandet samarbeider for å optimalisere FoU-innsatsen. En felles tilnærming ble ansett som nødvendig for å koordinere og maksimere nytten av forskningen for å møte regionens helseutfordringer. Det ble i særlig grad pekt på at statsbudsjettet for 2024 har øremerket 10 millioner kroner til Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF), i tillegg til 103,7 millioner kroner for FoU-prosjekter knyttet til behovene i kommunale helse- og omsorgstjenester.

Det ble foreslått å knytte forskningen til rekruttering av personell. Det ble og understreket viktigheten av en praktisk tilnærming for å forbedre pasientflyten og styrke regionens helse- og omsorgstjenester.

Vedtak i saken

SSU vedtok enstemmig at det skal igangsette en prosess for forankring og innspill til innsiktsarbeidet. Det ble også besluttet at det skal utarbeides kortsiktige og langsiktige mål for området.

FacebookEmailPrint
Flere aktuelt fra helsefellesskapet