Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Historiens siste møte i Helse- og omsorgsfaglig samarbeidsutvalg

Torsdag 23.mai ble historiens kanskje siste møte i Helse- og omsorgsfaglig samarbeidsutvalg, avholdt på Folkets Hus Lillestrøm, med ca. 40 deltakere fra kommuner og Ahus.

Bente Heggedal Gerner mottar blomster fra kommunalsjef Kjersti VevstadTil venstre Kjersti Vevstad, Bente Heggedal Gerner Foto: Trude Helen Westerberg

Fra september går helsefellesskapet Ahus og kommunene over til en annen møtestruktur – Administrativt samarbeidsutvalg (ASU) og Helse- og omsorgsfaglig samarbeidsutvalg (SU) slås sammen til én møtearena som skal hete Strategisk samarbeidsutvalg (SSU).

For de mer innvidde er Helse- og omsorgsfaglig samarbeidsutvalg mest kjent som SU, og ble etablert i september 2012. Etableringen kom som en følge av samhandlingsreformen, behovet for å forbedre samarbeidet mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og sikre helhetlige og koordinerte tjenester til pasienter med behov for tjenester fra begge nivåene. Med reformen kom det lovkrav og virkemidler, bl.a. skulle kommuner og sykehus utvikle samarbeidsavtaler for å forbedre samhandlingen.

Siden etableringen av SU i 2012 og frem til i dag, har det vært 48 møter og 330 saker til behandling. SU har hatt fire årlige halvdagsmøter med deltakere fra Ahus og alle kommunene i Ahus sitt opptaksområde. I mange år arrangerte man også et årlig «Hurdalsjøseminar» på Hurdalsjøen Hotell, som har vært viktig for å styrke samarbeidet.

Det har vært mye aktivitet. Samarbeidsavtalene har vært sentrale, men også utviklingsarbeid og felles prosjekter har vært viktig. SU har hatt en viktig rolle i utarbeidelsen av en felles samhandlingsstrategi i 2023 (som erstattet samhandlingsplanen), og i arbeidet med evaluering og endring av samhandlingsstrukturen. Man har fått til mye gjennom disse årene, og andre helsefelleskap har lagt merke til det.

Av andre større ting opp gjennom årene, kan det nevnes at det har vært endringer på kommunesiden grunnet kommunesammenslåinger og innlemmelse av nye kommuner. I dag er det 21 kommuner fordelt på fire kommuneregioner, som alle har sine representanter i SU.

En av suksesshistoriene har vært utviklingen av Kompetansebroen, helsefellesskapets kompetansedelingsplattform. Det startet med tildeling av samhandlingsmidler i 2012 til oppstart av prosjektet. Prosjektet gikk over til drift i 2017. I dag er fem helsefellesskap med i samarbeidet. Målet er på sikt å bli en nasjonal plattform for kompetansedeling og samhandling.

I 2022 ble samarbeidet formalisert i tråd med føringene i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-23, under navnet «Helsefellesskapet Ahus og kommunene», med egen logo og designprofil. SU var involvert i både navnevalg og valg av logo.

Nå går SU (iallfall foreløpig) over i historien. En ny epoke for helsefellesskapet starter i høst, med en nyetablert møtearena på strategisk nivå; nytt mandat, nye deltakere men med mål om fortsatt god samhandling og bedre og enklere beslutningsprosesser.

Ny struktur vil bli presentert og nærmere omtalt på Kompetansebroen etter hvert.

FacebookEmailPrint
Flere aktuelt fra helsefellesskapet