Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Hvordan gi pasienter økt funksjonskapasitet før kirurgi?
OUS og Oslo kommune skal teste ut prehabilitering i bydelenes Frisklivssentral i et nytt prosjekt med oppstart 15 august 2024.
Prehabilitering handler om å øke funksjonskapasiteten hos pasienter før behandling. Slik får de bedre evne til å motstå det fysiologiske stresset ved kirurgi. Målet er å bevare funksjonsnivået etter kirurgien.
De mest brukte formene for prehabilitering er trening, røykeslutt og psykologisk veiledning, forteller prosjektleder Jill Jahrmann.
Nå kan endelig pasienter som opereres for kreft i tarm, lever eller bukspyttkjertel ved Oslo universitetssykehus delta i et prosjekt med prehabilitering før kirurgi. Treningen skal foregå der pasienten bor – i trygg, faglig regi hos bydelens Frisklivssentral.
Foreløpig er bydelene Nordre Aker, Sagene, Nordstrand og Søndre Nordstrand bydeler med i prosjektet. Målet er å utvide tilbudet til hele Oslo og gi flere diagnosegrupper et lignende tilbud, sier prosjektlederen.
Hvorfor er prehabilitering lurt for pasientene?
Mange pasienter med ulike diagnoser kan ha nytte av prehabilitering før kirurgi eller annen behandling.
– I dette prosjektet har vi valgt to pasientgrupper med støtte fra litteraturen og de kirurgiske i fagmiljøene. Dessuten er treningen som allerede foregår ved Frisklivssentralene godt egnet som prehabilitering for nettopp disse pasientene, forklarer Jahrmann.
Funksjonsfall etter stor kirurgi er velkjent. Og jo skjørere pasientene er, desto mer kritisk kan funksjonsfallet bli.
– Målet med tilpasset trening og kostholdsråd er at pasientene unngår forlenget intensivtid og postoperative komplikasjoner. I tillegg kan de komme seg raskere etter inngrepet. Dessuten kan tiltakene redusere behov for opphold på korttidsplasser eller behov for hjelp i hjemmet etter utskrivelse fra sykehus, sier Jahrmann.
I litteraturen er fysisk aktivitet og trening to av hjørnesteinene i prehabiliteringstilbudet. Det er ikke entydige svar i kunnskapsgrunnlaget for hvilke treningsformer som har størst effekt, når intervensjonen bør igangsettes, og hvor lenge man må trene for å oppnå best resultat. Flere studier peker mot at intervensjoner mellom 3 og 12 uker er å anbefale, med 2-3 økter per uke. Både kondisjonstrening og styrketrening for større muskelgrupper er anbefalt.
Tilfredsstillende ernæringsstatus med høyt inntak av proteiner er sentralt for å få godt utbytte av prehabiliteringen. Dette støtter immunforsvaret og bygger opp muskelmassen før operasjonen. Etter inngrepet er riktig ernæring viktig for å sikre sårtilheling og rehabilitering.
Fakta om gjennomføring
- Pasienter som skal bli operert for kreft i tarm, lever eller bukspyttkjertel blir henvist til prehabilitering på Frisklivssentralen i egen bydel.
- I første omgang gjelder dette pasienter som bor i bydelene Nordre Aker, Sagene, Bjerke, Nordstrand, Østensjø, eller Søndre Nordstrand.
- På grunn av korte forløpstider er det avgjørende med rask henvisning og oppstart av prehabilitering.
- Alle pasienter inviteres til en oppstartsamtale sammen med Frisklivsveileder. Samtalen har som mål at pasienten skal bli kjent med Frisklivsveilederen, få informasjon og mulighet til å spørre, og lage en plan for ukene med prehabilitering.
- Trening kan startes opp før samtalen, men den bør komme så tidlig som mulig.
- Treningen på Frisklivssentralen gjennomføres i grupper der mennesker med ulike helseutfordringer trener samtidig, alle på sitt nivå, veiledet at fysioterapeut.
- Prosjektet skal levere en plan for sikker og god informasjon og overføring av pasientene til bydelene, med påfølgende rask oppstart.
I tillegg til trening i gruppe får pasientene tilgang til:
- Digitale treningsøkter til bruk hjemme eller på reise
- Kurs om ernæring før kirurgi
- Deltagelse på kurs i læring og mestring
Alle pasienter blir invitert og oppfordret til å komme tilbake til trening på Frisklivssentralen etter sykehusoppholdet. Dette er ikke en del av prosjektet, men noe fagmiljøene i både OUS og Oslo kommune anser som hensiktsmessig og viktig.
For kontaktinformasjon og mer informasjon om prosjektet kan dette leses om i vedlagt brosjyre.
Referanser
Carli F et al. Optimizing functional exervise capacity in the elderly surgical population.
Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2005 Jan;8(1):23-32.
Schanke C., Bakke Opsahl, K. Prehabilitering: unimodale intervensjoner- trening (fysioterapispesifikke), Mini-metodevurdering, OUS (2022)
Schanke C., Bakke Opsahl, K, Prehabilitering: multimodale intervensjoner (tverrproffesjonelle), Mini-metodevurdering, OUS (2022)
Sneve, M. et al. Implementering av prehabilitering som ny tjeneste. Minimetodevurdering, Bærum og Asker kommune, Vestre Viken Klinikk Bærum Sykehus og FHI. (2023)
Flere aktuelt fra helsefellesskapet