Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Kompetanseprogram relatert til Handlingsplan om forebygging av selvmord og selvskading
Oslo kommune tar grep mot selvmord og selvskading gjennom en helhetlig handlingsplan. Med søkelys på forebygging og samarbeid mellom ulike sektorer, adresserer planen kompleksiteten av disse utfordringene i en mangfoldig befolkning. Planens innsatsområder er åpenhet, kompetanse og samarbeid, og det er utarbeidet 17 tiltak på bakgrunn av disse. Tiltakene løftes fram i et eget kompetanseprogram.
Forebygging av selvmord og selvskading må sees helhetlig og i et livsløpsperspektiv. Det betyr at det forebyggende arbeidet må skje på flere arenaer samtidig, og der hvor folk lever livene sine.
Under behandlingen av bystyresak 19/20 «En psykt bra by – Strategi for psykisk helse i Oslo» vedtok bystyret at det skulle utarbeides et handlingsplan mot selvmord og selvskading i Oslo. Helseetaten fikk i oppdrag å utarbeide kunnskapsgrunnlag til planen, samt forslag til handlingsplan med klare mål og tiltak.
Handlingsplanen anerkjenner behovet for en helhetlig tilnærming til forebygging av selvmord og selvskading, en som tar hensyn til hele livsløpet og integrerer forebyggende arbeid i de daglige arenaene der folk lever sine liv. Dette livsløpsperspektivet er avgjørende for å sikre at forebyggende tiltak er relevante og tilgjengelige for alle aldersgrupper og samfunnslag.
Handlingsplanen beskriver utfordringsbildet og foreslår tre overordnede innsatsområder:
- Åpenhet
- Kompetanse
- Samarbeid
Realiseringen frem mot 2028 vil involvere flere sektorer og virksomheter i Oslo kommune. Dette gjelder i særlig grad bydelene og Helseetaten, men også Utdanningsetaten, Barne- og familieetaten, Sykehjemsetaten, og Velferdsetaten samt ulike frivillige organisasjoner. Ett av tiltakene i handlingsplanen er samarbeid med spesialisthelsetjenesten, og disse vil bli involvert i det videre arbeidet.
Oslo kommunes innsats for å forebygge selvmord og selvskading er en del av en større helhet, og må sees i sammenheng med andre relevante strategier og planer, som “Strategi for utvikling av Oslo som traumeinformert by 2022-2030”, “Oslostandarden for pårørendearbeid”, og “Folkehelsestrategi for Oslo 2023-2030”. Disse dokumentene sammen danner et rammeverk som støtter byens ambisjon om å bli “En psykt bra by” for psykisk helse.
Utvikling av kompetanseprogram
Et kompetanseprogram for ansatte i Oslo kommune er under utvikling. Programmet har som hensikt å øke bevisstheten og handlingskompetansen blant de ansatte, slik at de bedre kan identifisere signaler på selvmordsadferd eller selvskading. Ved å være oppmerksomme på slike tegn kan tidlig intervensjon og støtte bidra til å redusere risikoen for alvorlige konsekvenser.
Det vil komme tilbud om ulike kurs på flere nivåer før sommeren.
Ved å arbeide sammen mot disse målene, tar Oslo kommune sikte på å redusere forekomsten av selvmord og selvskading, og skape et sterkere, mer resilient samfunn.
Har du noen spørsmål om arbeidet?
Ta kontakt med Rita Småvik
E-post: rita.smavik@hel.oslo.kommune.no
Flere aktuelt fra helsefellesskapet