Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Oslo

Livet skjer med oss alle – veien mot en traumeinformert by

Oslo kommune har som ambisjon å bli en traumebevisst by innen 2030. Helseetaten leder arbeidet med å få dette til å skje. Helseetaten har invitert til læringsnettverk. Ti bydeler og etater deltar med ulike prosjekter hvor målet er at deres tjenester skal være i tråd med traumebevisst praksis. Hvordan er egentlig traumebevisst praksis relevant for Vann- og avløpsetaten?

Barnehagelærer med barn Foto: Maskot / Oslo kommune / NTBBarnehagelærer med barn Foto: Maskot / Oslo kommune / NTB

Bakgrunn

I 2022 ble det vedtatt at Oslo kommune skal bli en traumeinformert by. Prosjektet “Livet skjer med oss alle – veien mot en traumeinformert by ledes av Helseetaten. Arbeidet omfatter hele livsløpet og sees i sammenheng med folkehelsearbeidet. Gjennomføringen av prosjektet gjøres i samarbeid med ulike etater, bydeler og frivillige og ideelle organisasjoner. Målet med arbeidet er:

  • å gi alle ansatte som møter innbyggere økt kunnskap om omfang og konsekvenser av traumer og livsbelastninger
  • at måten vi møter innbyggere på og rammene for tjenestene våre er i tråd med denne kunnskapen
  • å skape robuste arbeidsmiljø hvor ansatte står stødig i møte med både egne og andres livsbelastninger og slik forebygge sykefravær
  • å bidra til at både ansatte og innbyggere opplever trygge relasjoner og inkluderende fellesskap, uavhengig av funksjonsvariasjon, etnisitet, kulturell og/eller religiøs tilhørighet, kjønn og seksualitet

Grunnen til at både kompetanseheving og arbeidsmiljø er vektlagt i dette arbeidet er at vi vet at det er en forutsetning at ansatte opplever å være trygg på jobb for å kunne ha tilgang til det de har lært når krevende situasjoner oppstår.

Traumebevisst praksis er ikke én bestemt metode, men en forståelsesramme som tar høyde for de livsbelastninger man kan ha opplevd. Tilnærmingen fokuserer på grunnleggende menneskelige behov som trygghet, tillit og det å være en del av et fellesskap.

Hvordan skal vi jobbe for å bli en traumeinformert by?

Helseetaten arrangerer i 2024 et læringsnettverk som består av 4 heldagssamlinger. Gjennom deltakelse skal ti ulike bydeler og etater jobbe for å endre praksis og kultur på arbeidsplassen. Læringsnettverk som metode ble valgt med bakgrunn i kunnskapsbasert praksis. Her får bydeler og etater selv definere hvilke behov de har lokalt og utformer sine prosjekter deretter. De har selv satt sammen egne prosjektgrupper med tverrfaglig deltakelse, hvor både ledere, fagansvarlige, erfaringskonsulenter og ansatte bidrar inn.

Innhold på første samling og eksempler fra prosjekter

På første samling 6. mars fikk deltakerne jobbe med forbedringssirkelen og fikk høre nyttige erfaringer fra Tøyen skoles arbeid med prosjektet Økt Livsmestring i bydel Gamle Oslo. Tre av prosjektene som deltok var bydel Alna, Barne- og familieetaten og Vann- og avløpsetaten.

I bydel Alna fokuserer de på første møte med innbyggerne på Innbyggertorget. Her er tanken at kunnskap om traumer og livsbelastninger vil bidra til bedre utforming av lokalene og trygge møter mellom ansatte og innbyggere.

Barne- og familieetaten har fokus på hvordan de kan skape bedre møter med pårørende til barn med funksjonsnedsettelser som mottar tilbud hos Bolig- og avlastningstiltakene. Prosjektet deres fokuserer på kompetanseheving blant ansatte og hvordan kunnskapen skal bli en del av arbeidsmiljøet.

I Vann- og avløpsetaten jobber de blant annet med drift, vedlikehold og fornyelse av byens renseanlegg, ledningsnett og pumpestasjoner for både drikkevann og avløpsvann. I forbindelse med disse oppgavene er det viktig å være forberedt på alvorlige hendelser som kan oppstå. I arbeidet med traumebevisst praksis jobber de derfor med at kunnskapen om traumer og livsbelastninger skal ligge i bunn for hvordan de håndterer alvorlige hendelser og kriser og slik bidrar til å bygge et robust arbeidsmiljø og bedre møter med innbyggere.

Prosjektgruppene skal delta på tre samlinger til i år, med veiledning fra Helseetaten mellom hver samling. I det videre arbeidet vil gruppene utforme egne lokale tiltak som skal evalueres og justeres. Disse tiltakene vil være første steg på veien for å innføre traumebevisst praksis i bydelene og etatene.

Spørsmål om arbeidet?

Ta kontakt med prosjektleder Lotta Sjåfjell på epost: lotta.sjafjell@hel.oslo.kommune.no

FacebookEmailPrint
Flere aktuelt fra helsefellesskapet