Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Nyhetsbrev Helsefellesskap Innlandet juni 2024

Helsefellesskap Innlandet ble formalisert januar 2022. Partnerskapet består av 42 kommuner og Sykehuset Innlandet. Kommunene har organisert seg gjennom etablering av syv helseregioner og ett regionalt lederforum.

Helsefellesskap Innlandet ble formalisert januar 2022. Partnerskapet består av 42 kommuner og Sykehuset Innlandet. Kommunene har organisert seg gjennom etablering av syv helseregioner og ett regionalt lederforum.

Helsefellesskapet bygger videre på tidligere samarbeidsstrukturer.  Partnerne skal i fellesskap sikre koordinerte og gode pasientforløp ved god samhandling og etterlevelse av samarbeidsavtalen. Videre utvikle bærekraftige helsetjenester for innbyggere, i tråd med strategiske satsningsområder i strategiplan. . Representanter fra sykehuset og kommunene deltar fra ledernivå 1, 2 og 3 i henholdsvis Partnerskapsmøtet (PA), Strategisk samarbeidsutvalg (SSU) og Fagutvalg, som er under utredning og etablering andre halvår 2024.

På alle nivåer skal tillitsvalgte og brukerrepresentanter delta fra både kommunene og sykehuset. Fastlegene skal delta på alle nivåer.

Strategisk samarbeidsutvalg (SSU) ledes i perioden 2024-2026 av adm.dir. i Sykehus Innlandet, Alice Beathe Andersgaard. Rådmann Arne Skogsbakken i Søndre Land kommune er nestleder i samme periode. Medlemmene i SSU er valgte  divisjonsdirektører og en kommunalsjef fra hver av de syv helseregionene. Sekretariatet skal sikre åpenhet og legitimitet i beslutningsprosessene, ved å følge opp, gjennomføre og forankre samarbeidet og vedtak/bestillinger.


Samarbeidsavtalen mellom Sykehuset Innlandet og kommunene i sykehusområdet

Sykehuset Innlandet og kommunene inngikk 1 mars i år en ny samarbeidsavtale. Målet med avtalen er å tilby sammenhengende, bærekraftige og tilgjengelige tjenester. Viktige endringen i avtalen når det gjelder pasientsamarbeid, er knyttet til tidspunktet for melding om utskrivningsklar pasient. Avtalen sier at utskrivningsklare pasienter varsles fra sykehuset med «Melding om utskrivningsklar pasient» tidligst mulig og senest kl. 14.30 alle dager. Kommunene skal svare straks, og senest innen 4 timer. Dette gjelder alle dager, også i helgene. Dersom vi mottar meldingen etter 14.30, begynner kommunene svarfrist fra neste morgen kl. 08.00. Hvis pasienten er kjent, og en kan gi en forsvarlig tjeneste, er ikke avtalen til hinder, for at pasienten kan komme hjem samme dag. Pasienter med vesentlig endret hjelpebehov kan ikke skrives ut i helgene. Hovedregelen er at kommunene ikke skal betale for det første døgnet dersom sykehuset melder pasient utskrivningsklar etter kl. 14:30. Blir pasienten liggende lengre skal kommunene betale også for det første døgnet. Andre viktige endringer er at pasient skal ankomme hjemsted innen klokka 21:00 ved utskrivning fra sykehuset.  Det er også utarbeidet sjekkliste for informasjons- og meldingsutveksling, for å sikre at pasienten får god oppfølging før innleggelse, under opphold og etter utskrivning. Som tidligere, skjer denne informasjonsutvekslingen elektronisk, og bidrar til at vi deler riktig informasjon til rett tid. Foreløpige erfaringer viser at kommunene og Sykehuset Innlandet må jobbe videre for å gjøre ny Samarbeidsavtale kjent.

Samarbeidsavtale-2024.

Fagutvalg for psykisk helse for barn og unge

Strategisk samarbeidsutvalg besluttet i møte 24 mai 2024 å etablere et fagutvalg for psykisk helse for barn og unge. Fagutvalget har tre satsningsområder: Godt fungerende samarbeidsarena med BUP i alle kommuner, beskrevet i lokale avtaler/prosedyrer, tjeneste i kommunene for barn og unges psykiske helse og kompetanse i kommunene. Fagutvalget skal bestå av representanter fra hver helseregion, to representanter fra BUP Innlandet, og en bred referansegruppe. Oppstart er høsten 2024.

Videreføring av Gode pasientforløp og utredning av fagutvalg

18 kommuner og 2 divisjoner i Sykehus Innlandet har i 2023 deltatt i Nasjonalt læringsnettverk for gode pasientforløp. Helsefellesskap Innlandet skal nå videreføre denne satsningen. SSU besluttet 22. september 2023 å opprette prosjektet «Videreføring av gode pasientforløp og utredning av faglige samarbeidsutvalg». Prosjektet har fått støtte fra Statsforvalter og har ansatt en prosjektleder i 100% stilling i ett år. Prosjektet arbeider med å kartlegge eksisterende nettverk og samarbeidsarenaer mellom sykehus og kommuner, samt hva andre helsefelleskap har etablert av fagutvalg og gode pasientforløp. Gjennom denne prosessen blir potensialet for effektivisering av samhandlingsarena og nye pasientforløp tydeliggjort. Samtidig bidrar det til å klargjøre behov for samarbeidsarenaer og tilhørende avtaler, og vil gi anbefalinger for hvordan faglige samarbeidsutvalg bør utformes. Prosjektet skal munne ut i forslag til nye samarbeidsarenaer, fagutvalg og felles forståelse av gode pasientforløp i Innlandet.  Anbefalingene vil bli lagt frem for beslutning i SSU 14. november 2024. Fagutvalg psykisk helse barn og unge blir justert i tråd med denne beslutningen.

Rekruttering og samhandlingstilskudd

Regjeringen la i revidert statsbudsjett den 14 mai frem en tilleggsbevilgning på 100 millioner kroner til et varig rekrutterings- og samhandlingstilskudd til Helse Sør-Øst, Helse Midt-Norge og Helse Vest. For Helse Sør Øst utgjør dette 61,9 millioner. Det er foreløpig ikke gjort en fordeling av midlene mellom helseforetakene. Midlene skal brukes etter enighet mellom helseforetak og aktuelle kommuner, og skal understøtte tjenesteutvikling og gode pasientforløp gjennom økt samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

FacebookEmailPrint
Flere aktuelt fra helsefellesskapet