Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Oslo diabetesprosjekt
Oslo diabetesprosjekt har som mål å sikre lik og god behandling for pasienter med diabetes type 2. Nå deltar 23 legekontor i seks bydeler i Oslo i prosjektet.
Tiltak for å bedre kvalitet
Oppfølgingen av diabetes type 2 pasienter variere og er ikke lik. På bakgrunn av dette ble Oslo diabetesprosjekt til i 2018, hvor bydelsoverlege i Grorud, Karoline Harding, sammen med fem legekontor i bydelen, samt to fra bydel Østensjø gikk sammen for å jobbe mot et bedre system for å fange opp og følge opp denne pasientgruppen i Oslo.
Oslo diabetesprosjekt jobber langs to akser: Kvalitetsforbedring og folkehelse. Én del av prosjektet handler om å sikre lik kvalitet i behandling av alle pasienter med diabetes type 2. En annen del handler om å forebygge og bremse utviklingen av sykdommen.
I kvalitetsarbeidet er systematikk og samarbeid stikkord. Nå deltar i alt 23 legekontor i bydelene Grorud, Østensjø, Vestre Aker, Sagene, Frogner og Alna.
Legekontorene som deltar, gjennomfører fire hovedtiltak:
1. Innføre bruk av Noklus-diabetesskjema.
2. Lære opp helsesekretærer slik at de kan avlaste fastlegene i forbindelse med diabetes årskontroll.
3. Innføre Oslo diabetesprosjekt prosedyre for årskontroll.
4. Fastlegene deltar i kvalitetsgrupper på tvers av lege-kontorene.
Legge til rette for god folkehelse
Den andre aksen i prosjektet handler om å legge til rette for god folkehelse, og dermed forebygge sykdom. Det er fokus på å jobbe på tvers av kommunen, sykehusene, Noklus og frivillige organisasjoner slik som Diabetesforbundet og Parkrun, for å legge til rette for forebygging og tilbud til denne gruppen pasienter. Frisklivssentralen er for eksempel en viktig partner.
Ved Friskliv får brukerne tilbud om tolv ukers oppfølging. Tilbudet starter og slutter med en helsesamtale. Det er en strukturert og individuell samtale om levevaner og helse, og bygger på prinsipper fra motiverende intervju. Prosjektet setter også fokus på øke egenmestring hos pasientene ved å utarbeide Blå bok, et pasienthefte som pasientene kan ta med på årskontrollen for å sikre at prosedyrene blir gjennomført.
Ved hjelp av filmen Oslo diabetesprosjekt metode kan du se hvordan pasientene nå følges opp på en god og systematisk metode. Du kan også lese mer om prosjektet i artikkelen fra Diabetesfag Jobber systematisk for å minske forskjeller i behandling
Klikk her for å se prosedyre for gjennomføring av årskontroll Oslo diabetesprosjekt
Flere aktuelt fra helsefellesskapet