Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
SamPraks- tverrprofesjonell samarbeidslæring for studenter i Oslo
Undervisningstilbudet «Sammen i praksis» (SamPraks) gir studenter fra ulike helseprofesjoner mulighet til å lære av hverandre, med hverandre og om hverandre i klinisk praksis.
Sammen i praksis (SamPraks) startet som et tverrprofesjonelt pilotprosjekt ved Universitetet i Oslo (UiO) i 2016 og omfattet da 6 utdanninger. RETHOS- retningslinjene som ble innført i november 2019 for alle helse- og sosialfaglige utdanninger, styrket kravet om tverrprofesjonell samarbeidslæring som del av utdanningene. Dette bidro til at SamPraks i dag er obligatorisk for de utdanningene som omfattes av RETHOS -retningslinjene og SamPraks er en del av normal drift og det ordinære undervisningstilbudet til studentene. I tillegg har 2 fakultet valgt å innlemme SamPraks i lærerplanen selv om de ikke er pålagt dette gjennom RETHOS.
SamPraks har i dag et samarbeid med en eller flere utdanninger ved seks fakulteter ved UiO og ved Lovisenberg diakonale høgskole (LDH):
- Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet / farmasistudenter
- Det medisinske fakultet / studenter fra profesjonsstudiet i medisin- og klinisk ernæring
- Det odontologiske fakultet / tannlegestudenter
- Det teologiske fakultet / studenter fra profesjonsstudiet i teologi
- Det utdanningsvitenskapelige fakultet / audiolog-, logoped- og pedagogisk psykologisk rådgivings studenter
- Det samfunnsvitenskapelige fakultet / psykologistudenter
+ Lovisenberg diakonale høyskole / Klinisk master- og bachelor studenter i sykepleie
Etter å ha gjennomført et digitalt introduksjonskurs innkalles studentene til en ettermiddagsøkt, for å bli kjent og for å starte gruppearbeidet som er rettet mot å utrede en pasient/ beboer/ løse en pasient kasuistikk. Deretter gjennomfører studentene tverrprofesjonelt samarbeid gjennom en målrettet utredning av en beboer/pasient som har komplekse behov, og gjør rede for hvilke respektive oppgaver de som helsepersonell har i utredningen. Til slutt utarbeider de en felles rapport med prioritert tiltaksplan. De leverer også en skriftlig refleksjon over nytten av faglig samarbeid i tverrprofesjonelle grupper. Studentarbeidet er estimert til maksimum 15 timer fordelt på tre bolker. Praksisarenaene for SamPraks er per i dag fordelt på ulike sykehjem, en sykehusavdeling, et simuleringslaboratorium ved UiO og gjennom tverrprofesjonelt gruppearbeid med digitale kasuistikker.
SamPraks har nå et stort oppskalerings arbeid foran seg, og har som mål å organisere denne tverrprofesjonelle praksisen for nærmere 500 studenter per semester fra og med høsten 2025. Det betyr at vi trenger flere praksisarenaer. Blant annet arbeides det i disse dager for en formell avtale med Oslo kommune for å øke antall praksisarenaer utover kun sykehjem.
SamPraks ser det som viktig å drive kontinuerlig utviklings- og forskningsarbeid. Vi deltar i et internasjonalt (Erasmus+) forskningsprosjekt der vi har vært med å utvikle en spill-app hvor studenter fra farmasi, sykepleie og medisin samarbeider om vurdering og tiltak av en pasient. Et annet prosjekt som har bidratt til at SamPraks har et solid pedagogisk fokus er det utdannings vitenskapelige fakultetets prosjekt TeamLearn, finansiert av Forskningsrådet. Prosjektet studerer hvordan tverrprofesjonell problemløsning kan støttes ved å gi automatisert tilbakemelding til studentene om deres teamarbeid under og etter gruppebaserte aktiviteter i simuleringer innen medisin og helsefag. Her er SamPraks med i prosjektgruppen, og er deltagende aktør.
Det er ingen tvil om at SamPraks er med å bygge og synliggjøre broen mellom utdanning og arbeidslivet! Interesserte studenter som ønsker å vite mer om SamPraks kan ta kontakt med sine respektive studieprogram. Ytterligere informasjon finner du på SamPraks egne nettsider.
Flere aktuelt fra helsefellesskapet