Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Oslo

Skal sikre tidlig samarbeid om personer som er dømt til behandling

Stadig flere personer blir dømt til behandling. I disse forløpene er godt samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten avgjørende. Samtidig er dette en pasientgruppe som har vært gjenstand for mange uklarheter i ansvarsområder.

Bilde av hender bak på ryggen med håndjernFoto: Shutterstock

Ahus og bydelene Alna, Grorud og Stovner har, sammen med Velferdsetaten, utarbeidet en samarbeidsavtale og en tilhørende prosedyre for å tydeliggjøre ansvarsområder og strukturere samarbeidet om denne gruppen pasienter.  

Dette er et arbeid som har vært ønsket fra begge parter, og ikke minst; ønsket av pasienter og pårørende

Yngve Arner, avdelingsleder DPS Groruddalen

Felles samarbeidsavtale og prosedyre

Initiativet til samarbeid kom fra bydelene i forbindelse med en temasak om psykisk helse og rus i Helsefellesskapet Ahus og bydelene (Lokalt samarbeidsutvalg) i juni 2022. Bydelene inviterte Ahus til å starte et samarbeid om å lage en felles samarbeidsavtale for å sikre god samhandling gjennom gode systemer og rutiner for informasjonsoverføring. Det er nå utarbeidet både samarbeidsavtale og prosedyre som skal regulere samhandlingen i disse forløpene.

Mandag 23. september presenterte Eva Heikkinen og Yngve Arner både samarbeidsavtalen og prosedyren på Helsekonferanse Oslo. Foto: Linda Nysted Sivesind

Faglige diskusjoner gir et godt resultat

Arbeidet i arbeidsgruppen startet opp i begynnelsen av 2023, og har blitt ledet av Kari Fauchald fra Velferdsetaten. Samarbeidsavtalen ble vedtatt i Helsefellesskapet Ahus og bydelene i desember 2023, mens den tilhørende prosedyren til samarbeidsavtalen ble vedtatt i september 2024.

Arbeidet i arbeidsgruppen har gått over tid, og vært gjenstand for flere faglige diskusjoner innad i arbeidsgruppa. Dette tror Eva Heikkinen og Yngve Arner har vært nødvendig for å få til et godt resultat. Selv om det har vært noen utskiftninger i arbeidsgruppen underveis mener begge at flere da har kunnet rette et kritisk blikk på produktet. Dette har ført til at samarbeidsavtalen og prosedyren har blitt enda bedre. I tillegg har arbeidet i arbeidsgruppa ført til et tettere samarbeid.

Prosessene i arbeidsgruppen har også gjort at vi har blitt bedre kjent.  Vi har merket en positiv endring i samarbeidet som følge av dette arbeidet.

Eva Heikkinen, seksjonssjef psykisk helse og rus, bydel Stovner

Målet med samarbeidsavtalen og den tilhørende prosedyren er at de skal sikre tidlig igangsettelse av samarbeid allerede mens pasienten fortsatt er til behandling i døgnenhet.

Vi i Stovner ser allerede en endring ved at vi nå blir koplet tidligere på i pasientsaker.

Eva Heikkinen, seksjonssjef psykisk helse og rus, bydel Stovner

Samarbeidsavtalen og prosedyren skal også legge til rette for god faglig praksis, god pasient- og pårørendeinvolvering, samt sørge for at lovpålagte oppgaver ivaretas.

Du finner samarbeidsavtalen og prosedyren ved å klikke på lenkene under:

  • Samarbeidsavtale om pasientforløp for personer som er dømt til tvungent psykisk helsevern døgn og overgangen til dom tvungent psykisk helsevern uten døgn
  • Prosedyre for oppfølging av personer som er dømt til tvungent psykisk helsevern og overgangen til tvungent psykisk helsevern uten døgn
FacebookEmailPrint
Flere aktuelt fra helsefellesskapet