Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Oslo

Ta i bruk gratis kurs i legemiddelhåndtering

Stadig flere tar i bruk Kompetansebroens legemiddelhåndteringskurs. Les om fordelene med dette kurset.

Hånd som holder medisin beger med medisiner i. Foto: ShutterstockHånd som holder medisin beger med medisiner i. Foto: Shutterstock

En kostnad mindre

Gjennom Helsefellesskap Oslo er alle bydeler og etater i Oslo kommune med i samarbeidet med Kompetansebroen, og har med dette gratis tilgang til kurs i legemiddelhåndtering. Dette innebærer at kostnader til legemiddelhåndteringskurs hos andre leverandører kan strykes og dermed bidra til reduserte kostnader.

Fleksible læringsmetoder

Kursets kan både leses i tekst og lyttes til fra lydbok på Kompetansebroen. Lydboka er foretrukket hos mange. I tillegg kan kurset lastes ned og skrives ut. Det er øvingsoppgaver med fasit som kan gjennomføres i forkant av eksamen. Det er estimert å bruke ca. åtte timer på kurset. Tidsperspektiv for gjennomføring av kurset og tidspunkt for eksamen avklares mellom den ansatte og leder.

Rask tilbakemelding

Hvordan eksamen arrangeres er opp til den enkelte bydel, etat eller virksomhet. Men det anbefales at deltakerne gjennomfører eksamen under oppsyn. Den ansatte får resultat på eksamen med en gang svar er sendt inn, noe som gir mulighet for dialog med den ansatte der og da, når eksamen er gjennomført. Ved å klikke på «se svar» kan den ansatte, sammen med leder eller den som har oppsyn, umiddelbart gå igjennom hele eksamensbesvarelsen og snakke om sterke og svake områder.

Ledere får oversikt

Det tildeles to ulike roller i virksomheten som benytter legemiddelhåndteringskurset. Kurskoordinator er den som har overordnet ansvar og oversikt, og som tildeler rollen som kursleder til for eksempel avdelingsledere i tjenestene. Dette gir ledere mulighet til å melde opp ansatte tilhørende sin avdelingen til eksamen. Når eksamen er gjennomført, får ledere oversikt over gjennomføringen til sine ansatte inne på sin bruker på Kompetansebroen. Oversikten er også nyttig med tanke på å se når det er tid for oppfriskningskurs for den enkelte ansatte.

I Oslo kommune har Bydel Grünerløkka testet ut å benytte eksamen for legemiddelhåndtering. Der har de ordnet det slik at hver seksjon har hver sin kurskoordinator, og at alle avdelingsledere og teamsykepleiere har rollen kursleder.

Økt kvalitet i legemiddelhåndtering

Kvalitet er en av faktorene for at eksamen i legemidelhåndtering benyttes i bydel Grünerløkka. I bydelen har de benyttet eksamen til assistenter og helsefagarbeidere, og opplever til nå en høyere strykprosent blant helsefagarbeidere enn assistentene. Dette krever at eksamen må tas på ny. Likevel mener bydelen at eksamen har bidratt til bedre kvalitetssikring av kompetansen til de som gjennomfører og dermed får fullmakt til å dele ut medisiner.

Det at eksamen inneholder spørsmål knyttet til ordinasjonskort anser vi som en stor styrke.

Rebekka Hoff Muraas, Bydel Grünerløkka

Deltaker må bestå eksamen med minst 80% riktige svar. Ved stryk og ny eksamen vil spørsmålene være sortert annerledes. Noen har erfart tilbakemeldinger fra ansatte om at vanskelighetsgraden på eksamen er høy. Noen har syntes at dette har vært krevende i begynnelsen, men at det har gått seg til.

Ansatte må selv lage seg en profil på Kompetansebroen med sin jobb e-post for å få tilgang. Vi erfarer at det er lurest at de selv opprette profil for å unngå at passordet må resettes. Dette krever oppfølging i starten.

Rebekka Hoff Muraas, Bydel Grünerløkka

Det at det kreves litt mer av ansatte for å bestå eksamen, er det også gitt positiv tilbakemelding fra andre kommuner som benytter kurset på med tanke på kvalitet i legemiddelhåndtering.

Forkortet kunnskapstest

I etterkant av gjennomført grunnkurs i legemiddelhåndtering, kan forkortet kunnskapstest benyttes regelmessig til repetisjon og oppfriskning av kunnskap. Bydeler og etater kan som et alternativ velge å kun benytte forkortet kunnskapstest. Samtidig vil ansattes kompetanse da være begrenset til innholdet i denne. Det kan også være greit å vite at den forkortede kunnskapstesten ikke er en eksamen, og gir ikke samme dokumentasjon av gjennomføring og resultat. Derfor anbefales å gjennomføre grunnkurs i legemiddelhåndtering først, og deretter forkortet kunnskapstest.

Slik kan din bydel, etat eller virksomhet ta i bruk legemiddelhåndteringskurset

Dersom din virksomhet ikke allerede har tatt dette kurset i bruk, kan det tas kontakt med sentralredaksjon for registrering av kurskoordinator. Sentral redaksjon vil også svare på eventuelle spørsmål om kurset og veilede med tanke på hvordan dere ønsker å organisere kurset i deres kommune.

Her finner du informasjon og lenker til innhold i det grunnleggende legemiddelhåndteringskurset.

Her kan du se opptak av webinar om legemiddelhåndteringskurset (kompetansebroen.no)

FacebookEmailPrint
Flere aktuelt fra helsefellesskapet