Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Vellykket og viktig felles beredskapsøvelse

I september hadde helsefellesskapet for Ahus og kommunene sammen med prehospitale tjenester ved Oslo universitetssykehus (OUS) felles beredskapsøvelse.

Fotografi av ambulanse-personell beveger seg i retning ambulanseFoto: Shutterstock

– Dette var nyttig, lærerikt og inspirerende.

Det var den klare felles dommen fra kommunene og Ahus da felles beredskapsøvelse ble oppsummert i plenum som avslutning av en vurderings- og diskusjonsøvelse i tre trinn.

Statsforvalteren, Forsvarets sanitet, Heimevernet og Helse Sør-Øst deltok også som observatører underveis, og ga deltakerne innspill og vurderinger under gjennomføringen.

Kommandersersjant Kristian Elden fra Forsvarets sanitet holdt innlegg på fagdagen 9. september. Forsvarets sanitet har både en klinisk og rådgivende rolle i Forsvaret, samt at de skal koordinere samarbeid mellom Forsvaret og sivile helsetjenester.
Kommandersersjant Kristian Elden fra Forsvarets sanitet. Foto: Ahus

Forbedre beredskapssamarbeidet

Øvelsen ble arrangert av helsefellesskapets fagråd for smittevern og beredskap. Målet med øvelsen var å teste og forbedre beredskapssamarbeidet i helsefellesskapet og øke den gjensidige kunnskapen om hverandre.

Konkret skulle øvelsen styrke helsefellesskapet sin evne til å håndtere en akutt evakuering fra sykehuset og til å samhandle under press. Målet var også å synliggjøre eventuelle behov for endringer i planverk og organisering.

Krevende scenarie

Fagrådet hadde designet et utfordrende og krevende scenarie. Ahus Nordbyhagen måtte evakueres på kort varsel på grunn av sabotasje. Alle pasienter skulle flyttes trygt til andre sykehus, tibud i kommunen eller hjem i løpet av kort tid. Selve hendelsen var skissert til å vare i to-tre døgn, med en deretter langvarig oppfølgingsfase.

Øvelsen var lagt opp som en forberedelses- og diskusjonsøvelse, og var delt i tre. 

2. september fikk Ahus og kommunene utsendt et øvingshefte med beskrivelse av scenariet, og mål og hensikt for øvelsen. Denne ble gjennomgått internt i kommunene, opp imot aktuelle beredskapsplaner og porganisering.

9. september var det en felles fagdag om beredskap, der ulike aktører ga perspektiver på hva beredskap innebærer og hvilke utfordringer aktørene må forberede seg på å håndtere. 

23. spetember ble det avholdt en felles øvingsdag, der alle møttes for å diskutere hvordan Ahus, de ulike kommunene og prehospitale tjenester, hver for seg og sammen, hadde tenkt å kunne løse en situasjon der alle pasienter og ansatte raskt må forlate sykehuset på Nordbyhagen.  

Oppsummering i plenum – og i rapport

Koordinerende beredskapsleder Frode Østrem loste forsamlingen ledig og poengtert gjennom en lærerik og engasjerende øvingsdag
Koordinerende beredskapsleder Frode Østrem. Foto: Ahus

Engasjementet var stort, og synspunktene mange, men også i stor grad sammenfallende. Alle mente de hadde behov for å revurdere og justere egne planer, samtidig som de så nytteverdien i å få kjennskap til ulike oppgaver, roller og rutiner i en slik situasjon. Varsling, organisering, transportløsninger, pasientoppfølging og god kommunikasjon var blant temaene som ble trukket fram som viktige.

Øvelsen skal oppsummeres i en rapport som aktørene kan bruke til læring og videre beredskapsarbeid. Fagråd for smittevern og beredskap var veldig fornøyd både med egen og andres innsats underveis, og håper at dette kan gjentas.

FacebookEmailPrint
Flere aktuelt fra helsefellesskapet