Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

ALS – oppfølging i Sykehuset Innlandet

I Sykehuset Innlandet tilbys behandling for ALS i flere sykehus. ALS er en sjelden nervesykdom der nerveceller i hjernen og ryggmargen svinner hen og blir borte. Dette medfører gradvis økende lammelser og muskelsvinn. Noen får også kognitive vansker.

Illustrasjon av treklosser med bokstavene ALS.Foto: Shutterstock

ALS er en sjelden nervesykdom der nerveceller i hjernen og ryggmargen svinner hen og blir borte. Dette medfører gradvis økende lammelser og muskelsvinn. Noen får også kognitive vansker.

Ved ALS rammes de motoriske nervecellene, nervecellene i hjernen og ryggmargen visner, og pasienten opplever gradvis økende lammelser. Muskulaturen blir svakere, mer slunken, stivere og tregere.

Benevnelsen ALS står for Amyotrofisk Lateral Sklerose:

  • Amyotrofisk betyr muskelsvinn – musklene blir mindre og svakere
  • Lateral betyr “ved siden av” – sidestrengene i ryggmargen skades, i ryggmargens sidestrenger ligger nervefibre som fører nerveimpulser til musklene
  • Sklerose betyr arrvev – nervecellene blir borte og det dannes arrvev

Forekomst

I følge ALS Norge er det ca. 300-400 som har diagnosen ALS. Hvert år oppstår det 1-2 nye tilfeller pr. 100 000 innbyggere. Sykdommen har en gjennomsnittsalder på 55 år, men yngre kan også rammes.

Årsaker

Forskerne har ennå ikke funnet noen klar årsak til ALS, men trolig spiller en kombinasjon av genetikk og miljøfaktorer en rolle. I de fleste tilfeller oppstår sykdommen hos en pasient som kan ha vært helt frisk tidligere i livet – såkalt sporadisk ALS. Hos ca. 10 prosent av tilfellene foreligger sykdommen i en arvelig form – såkalt familiær ALS.

Behandling

Per i dag finnes det ingen behandling som kan stanse eller snu sykdomsutviklingen. Behandlingen som tilbys er i hovedsak symptomatisk og lindrende behandling ved å dempe symptomene og forsinke sykdomsutviklingen.

ALS-oppfølging i Sykehuset Innlandet

I Sykehuset Innlandet følges ALS-pasienter av et ALS-team. Teamet tilbyr tverrfaglig vurdering og omsorg så tidlig som mulig etter at diagnosen er fastslått. Når diagnosen er stilt, møter pasienten en koordinator. ALS-koordinatoren er en kontaktperson og bindeleddet mellom pasient og fagpersonene i ALS-teamet. ALS-koordinatoren har regelmessig kontakt med pasient og pårørende, samt kontakt med hjelpeapparatet i hjemkommunen for å sikre oppfølging på hjemstedet. Pasient og pårørende skal følges gjennom hele forløpet. ALS-teamet består av sykepleier, nevrolog, lungelege, sosionom, fysioterapeut, ergoterapeut og klinisk ernæringsfysiolog. Det kan også trekkes inn andre faggrupper som for eksempel logoped og psykiatrisk sykepleier. Sammensetningen av det tverrfaglige teamet og tilbudet som gis, kan variere mellom helseforetakene.

Trykk her for å lese mer om de forskjellige faggruppene i ALS-teamet.

Utreding og behandling foregår på flere steder:

  • Nevrofysiologisk poliklinikk (Lillehammer): Utfører undersøkelser i forbindelse med utredning. Undersøkelsene består av ulike tester av nervesystemet og muskelvev.
  • Nevrologisk poliklinikk, Elverum: Utreder og behandler pasienter med akutte eller kroniske sykdommer i nervesystemet.
  • Nevrologisk poliklinikk, Lillehammer: Utreder og behandler pasienter med akutte eller kroniske sykdommer i nervesystemet.
  • Nevrologisk sengepost (Lillehammer): Utreder og behandler innlagte pasienter med akutte eller kroniske sykdommer i nervesystemet.

Trykk her for å lese om de forskjellige utrednings- og behandlingsstedene.

Videre behandling og oppfølging av ALS-pasienter forgår på de lokale sykehusene i Innlandet, i samarbeid med ALS-teamet.

En pasientgruppe som trenger kompetanse på mange ulike områder. ALS-pasientene trenger en helhetlig sykepleie med etisk refleksjon. Vi må arbeide tett sammen i team med pasient og pårørende. I tillegg er et tett samarbeid med andre deler av helsetjenesten svært viktig for totalsituasjonen for pasienten .

Kristin Gjestvang Haugli, Fagsykepleier Intensiv SI Gjøvik
Foto: Shutterstock

* Kilder: Sykehuset-Innlandet.no, Helsenorge.no og Stiftelsen ALS Norge

Flere aktueltsaker