Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Åpenhet om døden

Hva skal til for å skape mer åpenhet om døden i samfunnet? Hvordan kan vi ta bedre vare på hverandre når tap og sorg rammer? La deg inspirere av hvordan det i Hamar kommune fremmes åpenhet om døden, ikke bare i helsetjenesten, men i hele lokalsamfunnet.

Fotografi av person i rød vindjakke, stående på et fjell med hendene til værsFoto: Shutterstock

En uke viet til åpenhet om døden

På Hamar gjennomføres for tredje år på rad, uka «Åpenhet om døden». Gjennom uke 44 vil det være ulike arrangement. Alle innbyggere, frivillige, pårørende og etterlatte, ansatte i helse og oppvekst og andre interesserte er invitert. Uka innehar blant annet fagdag i palliasjon, pilegrimsvandring med fortellinger og lystenning i Hamardomen. Det vil være fagdag «Kunsten å leve med sorg», med vising av filmen «Ukjent landskap». I tillegg vil det være dødskafe, minnegudstjeneste og teaterforestilling for familier med påfølgende salongsamtale. Samarbeidspartnere bak dette initiativet er Kreftforeningen, Hamar Frivilligsentral, Hospice Sangen, USHT Innlandet (Hedmark) og Hamar kommune med flere. Dette samarbeidet er resultat av felles ønske om å skape mer åpenhet og kunnskap rundt død og sorg i lokalsamfunnet.  

Erkjennelse om et utfordrende tema

I samarbeid med flere kommuner om forhåndssamtaler, har USHT Innlandet (Hedmark) erfart at åpenhet om døden ikke alltid er en selvfølge, heller ikke blant helsepersonell. Ofte ønsker pasienter at helsepersonell skal ta initiativ til samtaler om døden, men mange ansatte kvier seg for å gjøre det. Dette har ført til en forståelse av at slike samtaler kan være utfordrende for både pasienter, pårørende og helsepersonell.

Portrettbilde av kvinne, Åsa Serholt Jensen.
Foto: Ingvild Feiring

Vi trenger å øve oss på å prate om det eneste sikre som vi alle vet -at vi en dag skal dø.

Åsa Serholt Jensen, USHT Innlandet (Hedmark)

I Hamar så de behov for større kunnskap og åpenhet om døden, både i helsetjenesten og i lokalsamfunnet.

Nytenking for kunnskap og åpenhet

USHT Innlandet (Hedmark) tok sammen med Hamar kommune initiativ til samarbeid om døden med lokale kulturaktører, frivillige organisasjoner, lag, foreninger og nøkkelpersoner blant annet ved Teater Innlandet.

Kunst og kultur har blitt en viktig del av uka «Åpenhet om døden». Gjennom kunsten får vi en ny type innsikt, nye tanker og opplevelser som skaper refleksjon.

Uka «Åpenhet om døden» bidrar med dette til ulike innfallsvinkler for å øke kunnskap og helsekompetanse i befolkningen. Samtidig utfordrer den både helsetjenestene og lokalsamfunnet til å tenke nytt for å skape endring. Som Serholt Jensen sier:

Vi må tørre å snakke om døden. Når vi møter andre som har erfaringer med sorg og tap, og deler disse i trygge omgivelser, får de viktige tingene i livet større plass.

Eksistensiell beredskap

Døden er en naturlig del av livet. Serholt Jensen fremhever at åpenhet om døden er en viktig del av det hun peker på som “eksistensiell beredskap.” Rundt om i landet finnes sorggrupper, møteplasser og samtalefora om døden, i tillegg til podkaster om temaet.

Vi vil bidra til at slike tiltak anerkjennes som viktige og styrkes. Vi ønsker oss et mer robust lokalsamfunn og en sterkere eksistensiell beredskap i samfunnet.

Serholt Jensen

Gjennom uka «Åpenhet om døden» løftes kunnskap, holdninger og dialog om døden. Dette er viktig, ettersom døden ofte er et utfordrende tema å snakke om. Serholt Jensen påpeker at når større, alvorlige hendelser inntreffer, trår samfunnet til med kriseteam og åpne dører i kirken. Likevel er det rom for forbedring når det gjelder ivaretakelse av unge, og åpenhet og støtte ved andre typer hendelser, som selvmord og sorg blant etterlatte.

Serholt Jensen understreker også viktigheten av å anerkjenne livssynsmangfold i samtaler om døden. Hun oppfordrer til å invitere ressurspersoner fra ulike trosretninger og livssyn for å dele sin kunnskap og perspektiver.

Døden som en naturlig del i lokalsamfunnet

På Hamar har samarbeidet rundt “Åpenhet om døden” skapt nye arenaer for dialog på tvers av lokalbefolkningen. Mennesker i ulike aldre, frivillige, helsepersonell og andre aktører møtes. Økt åpenhet om døden bidrar til trygghet, styrker fellesskapet og skaper samhold.

Å dele erfaringer om livets eksistensielle utfordringer, og kjenne på håp og trøst i møte med andre, gjør at vi kanskje kjenner oss litt mindre ensomme

Serholt Jensen

Gjennom «Åpenhet om døden» er det på Hamar i ferd med å utvikles et miljø hvor mennesker kan møtes og dele erfaringer. På den måten bidrar denne uka til å bygge et sterkere og mer inkluderende lokalsamfunn.

På Hamar kommunes hjemmeside, finner du mer informasjon og program for uka Åpenhet om døden.

Spørsmål om “Åpenhet om døden” -dagene kan rettes til Åsa Serholt Jensen, USHT Innlandet (Hedmark)

USHT Innlandet (Hedmark) har støttet seg til flere forskningsartikler i arbeid med åpenhet om døden. En av disse er Report of the Lancet Commission on the Value of Death: bringing death back into life

Flere aktueltsaker