Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Årlig dialogsamling for bedre psykisk helse- og rustjenester
Den andre tirsdagen i mai hvert år inviterer Distriktspsykiatrisk senter (DPS) på Gjøvik til dialogsamling. Da samles brukerorganisasjonene, ledere og sentrale nøkkelpersoner med ansvar for å videreutvikle tjenestene innen psykisk helse og rus. Invitasjonen kommer fra DPS Gjøvik og Statsforvalteren i Innlandet, og går ut til regionene Valdres, Gjøvik/Land/Toten og Gran/Lunner.
Den andre tirsdagen i mai hvert år inviterer Distriktspsykiatrisk senter (DPS) på Gjøvik til dialogsamling. Da samles brukerorganisasjonene, ledere og sentrale nøkkelpersoner med ansvar for å videreutvikle tjenestene innen psykisk helse og rus. Invitasjonen kommer fra DPS Gjøvik og Statsforvalteren i Innlandet, og går ut til regionene Valdres, Gjøvik/Land/Toten og Gran/Lunner. DPS og regionene har samarbeidsavtale som skal revideres kommende år, og den vil da ta opp i seg den nye organiseringen med Helsefellesskap og fagutvalg.
Tid for handling
Innledningsvis presenterte Ellen Hoxmark sentrale punkter fra Helsepersonellkommisjonens rapport Tid for handling — Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste. Hoxmark er selv medlem i kommisjonen og leder av Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA). Etterpå snakket Eli Blakstad, velferdsdirektør hos Statsforvalteren i Innlandet, om «Rettssikkerhet og tverrfaglighet og Helsehjelp til personer med alvorlig psykisk lidelse og voldsrisiko».
«Tid for handling» peker på de betydelige utfordringene helsevesenet står overfor med tanke på at vi kommer til å bli betydelig flere hjelpetrengende og mangle helsepersonell til å utføre helsehjelp i årene som kommer. Innlandsregionene snakket sammen om hva de så som utfordringer i sin region. Flere pekte på utrente fastleger og tette skott mellom behandlingsnivåene som hinder for effektivt samhandling om de som inkluderes i målgruppa innen psykisk helse og rus.
Klare anbefalinger fra politiet
Politiadvokat, Stina Sofie Onsrud og politiinspektør Renate Zimmermann fra Felles enhet for operativ tjeneste Innlandet, tok for seg taushetsplikten og mulighetene som finnes for samarbeid i handlingsrommet mellom politi og helsevesen uten å bryte taushetsplikten. Zimmermann orienterte om et praktisk og nyttig samarbeid mellom politi og spesialisthelsetjeneste, f.eks. med FACT Sikkerhet ved Sykehuset Innlandet Reinsvoll og kvalitetsrådgiverne i spesialisthelsetjenesten. Zimmermann var tydelig på at vi må sette samfunnsvernet over taushetsplikten for å hindre bl.a. vold, drap, og overgrep. Politiet og helse- og omsorgstjenestene står ovenfor komplekse problemstillinger. Pasienter med alvorlig psykisk lidelse som er vurdert til å være samtykkekompetente, kan takke nei til helsehjelp som de har behov for. I noen tilfeller, slik som ved den alvorlige hendelsen i Kongsberg i oktober 2021, går pasienten «under radaren» for alle instansene som kanskje kunne fanget opp situasjonen tidligere. I lignende tilfeller er det ofte slik at tjenestene – f.eks. både helse og politi – kjenner til personen fra tidligere. Likevel har de ikke delt informasjon med bakgrunn i taushetsplikten.
På seminaret tok politiadvokat Stina Sofie Onsrud for seg tolkninger av taushetsplikten, og så spesielt på Avvergingsplikten og samfunnsvernet. Avvergingsplikten innebærer at vi har en handlingsplikt for å forhindre framtidige lovbrudd. Handlingsplikten utløses av en risikovurdering.
Helsefellesskap Innlandet
Leder for Helsefellesskap Innlandet, Arne Skogsbakken orienterte om status. Han la vekt på at de sju helseregionene i Innlandet vil bli en bedre samarbeidspart enn de 42 kommunene kan greie hver for seg. Bærekraft er et sentralt mål i de ca 30 pågående prosjektene i helsefellesskapet.
Til stede var også Marit Sundvold Brustad som er leder for fagutvalg psykisk helse barn og unge. Fagutvalgene skal være rådgivende organ innen sine fagområder. Dette fagutvalget er det første i en rekke på sju fagutvalg som skal etableres i Helsefellesskapet, og legger føringer for andre fagutvalg som etableres i tiden som kommer. Fagutvalg psykisk helse barn og unge la fram sin innstilling for Strategisk Samarbeidsutvalg 24. mai.
Lokale samarbeidsavtaler under revidering
Siden 2019 har tjenestene i nedslagsfeltet til DPS Gjøvik hatt lokale samarbeidsavtaler innen fagområdene psykisk helse/rus. Avtalene ble etablert i forlengelsen av at vi fikk en felles veileder (Sammen om mestring) for kommuner og spesialisthelsetjenester på fagområdet. Psykisk helse og rus. Avtalene beskriver ansvarsfordeling mellom tjenestenivåene og konkrete samhandlingsutvalg og –råd hvor de vanskelige sakene kan drøftes på tvers av tjenester. Det er lagt rammer for ulike møteplasser, der samarbeidsparten kan lære, utveksle og videreutvikle tjenestene. Dialogsamlinga og årlig Krisekonferanse er en del av denne strukturen. Det er etablert Samarbeidsforum for akuttpsykiatriske tjenester, som møtes to ganger i året. Det finnes Lokale Administrative Samarbeidsutvalg i alle tre regioner; Gjøvik/Land/Toten, Hadeland og i Valdres. Ledere i psykisk helse/rustjeneste i kommunene i hver region møter nøkkelpersoner fra DPS og Sentralsykehus fra to til fire ganger pr. år. Her deles informasjon, status og erfaringer. De samme regionene har også kliniske samarbeidsutvalg hvor ansatte på tvers av tjenestenivåer kan drøfte og løse de mest utfordrende samhandlingssakene – da med samtykke fra den saken gjelder. Disse møtene er også nyttige for fag- og erfaringsutveksling på et praktisk og klinisk nivå. Deltakerne på Dialogsamlingen erfarte at en har en vei å gå for virkelig å nyttegjøre seg mulighetene som ligger i samarbeidsavtalene.
Flere aktueltsaker