Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Oslo

Avhengighet til styrke og muskler?

Steroideprosjektet får mange henvendelser fra brukere og pårørende til brukere av anabole androgene steroider. Ved Oslo universitetssykehus er det et behandlingstilbud for begge ved Seksjon rus- og avhengighetspoliklinikker.

Foto: Christine Wisløff Bugge ved Steroideprosjektet.

Prosjektleder Christine Wisløff Bugge ved Steroideprosjektet ved OUS er i gjennomsnitt i kontakt med 300-350 personer gjennom året. Disse kontaktene består av personer som enten er pårørende til en steroidebruker, eller som selv bruker eller har brukt anabole androgene steroider. Hun beskriver aldersspennet på dem som tar kontakt å være fra 12 år som den yngste og opp til 80 år, som den eldste. Gjennomsnittlig debutalder er 21,7 år.

Foto: Christine Wisløff Bugge ved Steroideprosjektet.

Hvem er brukerne?

Ved kategorisering av de som oppsøker behandling for steroidbruk i TSB (Tverrfaglig spesialisert rusbehandling) har typiske kjennetegn vært at personen;

  • Nylig avsluttet eget bruk og kjenner på fysiske eller psykiske plager
  • Ikke greier å avslutte bruken på egenhånd
  • Har sluttet, opplever psykiske plager og er redd for tilbakefall
  • Steroidbruk avdekkes ved kartlegging i rusbehandling

Christine viser videre til en studie publisert i 2020 gjennom Steroideprosjektet, hvor hovedfunnene viser at;

  • 36 % av pasienter i TSB angir å ha brukt anabole androgene steroider en eller annen gang i løpet av livet.
  • Pasientene i studien som har brukt anabole androgene steroider rapporterte om mer alvorlig rusmiddelbruk.
  • Pasientene i studien rapporterte om at bruk og behandling av anabole androgene steroider ikke opplevdes å være et fokus i behandlingen i TSB.

Økt fokus

Foto: Ingrid Trana og Hege Oksvold. Gjengitt med tillatelse fra Steroideprosjektet.

Ved Avdeling rus og avhengighetsbehandling (ARA) i OUS har behandling av anabole androgene steroider hatt et økt fokus i etterkant av studien.

Spesialsykepleier Ingrid Trana og klinisk sosionom Hege Oksvold jobber ved Seksjon rus- og avhengighetspoliklinikker ved OUS og har lengre tids erfaring med behandling av pasienter med steroideproblematikk og behandling av pårørende.  

Ingrid Trana og Hege Oksvold.

Hvorfor er behandling av misbruk av anabole androgene steroider viktig? 

Ingrid Trana trekker frem at det er viktig å ha fokus på denne behandlingen da pasientgruppen ofte opplever høyt lidelsestrykk og ønsker endring i eget liv.  Hege Oksvold trekker frem retningslinjen “Behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet” hvor det er anbefalt at bruk av dopingmidler før eller under behandling bør kartlegges og behandles, hvor spesialisthelsetjenestens ansvar i dette trekkes frem.

Hva består behandlingstilnærmingen av? 

Ingrid Trana beskriver at behandlingstilnærmingen består av å være en støttespiller for pasienten i ubehag og eventuelle psykiske plager som kan komme ved nedtrapping eller avslutning av bruk av steroider og nevner både depresjon og selvmordstanker som plager som kan forekomme hos pasientene. Dette skyldes ofte at hypofysen hos disse pasientene er preget av lengre tids bruk og at egenproduksjon av testosteron derfor kan være redusert eller svært lav ved avslutning av steroider. 
Ingrid trekker frem individuelt tilpasset behandling med tett og økt frekvens på oppfølging av disse pasientene, hvor det også kan vurderes medikamentell støtte ved behov. Ved behov gjennomføres det også utredning av psykisk helsetilstand eller fysisk utredninger hos pasientgruppen, for eksempel i form blodprøvekontroller eller henvisning til fysioterapi eller hjerteutredning. Ingrid gir også psykoedukasjon med tilpasset informasjon til pasienten knyttet til forventninger og ønsker med behandlingen. 

 
Målet for behandlingen er at hypofysen starter opp igjen med egenproduksjon av testosteron. Ingrid beskriver at behandlingen har fokus på å styrke pasientens motivasjon til å være avholdende til steroidebruk og samtidig jobbe med temaer som pasienten tar opp i polikliniske samtaler. Hun trekker frem årsak til bruk av steroider, konsekvenser psykisk, fysisk og sosialt og med eventuell partner som typiske temaer i behandling. Ingrid trekker frem viktigheten av å ha med pasientens nettverk og/eller partner i behandling slik at det blir et felles prosjekt. Det er også fokus på opprettholdelse av aktivitet og innhold i egen hverdag mens man går i behandling uten stort muskelvolum.  

Hvorfor er pårørendebehandling viktig? 

Hege Oksvold trekker frem at bruk av steroider påvirker hele nettverket til brukeren. Hege viser også til at det ikke kommer alt for mange henvisninger, selv om tilbudet har eksistert en stund. En mulig årsak til dette kan ifølge Hege være at det er høy terskel for pårørende å gå til fastlegen sin med ønske om pårørendebehandling. Mange pårørende har heller ikke vært kjent med at de kunne fått hjelp i spesialisthelsetjenesten i kraft av å være pårørende.  

Pårørende som Hege og Ingrid har møtt beskrives å ha et stort behov for behandling og høyt lidelsestrykk. Flere har hatt lite kjennskap om steroidebruk som fenomen, men dette er nå i endring gjennom fokus i helsestudioer og sosiale medier. Mange har også googlet seg frem til denne informasjonen selv og funnet nyttig informasjon om steroider og behandling på (Steroidelab.no). Behandlingstilnærmingen her er også individuelt tilpasset ut ifra alvorlighetsgrad. Flere pårørende går i gruppebehandling ved seksjonen og det er fokus på god psykoedukasjon omkring steroidebruk og konsekvenser. Pårørende har også vist seg å ha traumesymptomer og behandling tilpasses da for å møte dette. Målet med behandlingen er ifølge Hege og Ingrid å forebygge medavhengighet og få hjelp til å sette grenser og ivareta seg selv. 

Ingrid og Hege konkluderer med at det er viktig å ha kunnskap om bruk av anabole androgene steroider for å gi riktig og god behandling til aktuelle pasienter! 

 
Ønsker du som ansatt i helsetjenesten, bruker eller pårørende å vite mer om steroidbruk og behandling?  
Besøk nettsiden www.steroidelab.no eller kontakt Christine Wisløff ved Steroideprosjektet for en informasjonssamtale, tlf 469 59 791 (gratis, krever ikke henvisning og blir ikke journalført). 

Flere aktueltsaker