Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Barn som pårørende

13. januar er kampanjedagen for fokus på Barn som pårørende. Barneansvarlige gjør en viktig jobb med å kartlegge, informere og holde fokuset oppe.

Foto: Shutterstock

I 2011 levde 260 000 barn med moderat eller alvorlig psykisk syke foreldre og 70 000 barn levde med foreldre med moderat eller alvorlig alkoholmisbruk (Torvik og Rognmo, 2011). Det er grunn til å tro at tallene er minst like høye nå 10 år senere. Barn som pårørende er i alderen 0 – 18 år, og de bor sammen med biologiske foreldre, adoptivforeldre, steforeldre eller fosterforeldre (Helsedirektoratet, 2018). Psykisk lidelse og rusmisbruk påvirker hvordan foreldre mestrer foreldrerollen og evnen til å gi barna følelsesmessig og praktisk støtte. Dette kan medføre atferdsvansker og nedsatt psykososial fungering. Det kan også medføre at barna påtar seg en altfor stor rolle som omsorgsgiver og et ansvar for å få hverdagen til å fungere. Kartlegging av barn som pårørende er avgjørende for å kunne vurdere barnas behov for informasjon og oppfølging. Det er også viktig å merke seg at barna og de voksne ofte rapporterer forskjellig om barnas situasjon.

Barneansvarlig personell

Helsepersonelloven fikk i 2010 en ny bestemmelse om at alle helsepersonell har plikt til å bidra til å ivareta mindreårige barn som pårørende av pasienter med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom/skade. I januar 2018 ble bestemmelsen utvidet til også å gjelde mindreårige barn som pårørende til søsken med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom. Helseinstitusjoner skal ha barneansvarlig personell med ansvar for å fremme fokuset, og på en systematisk måte koordinere helsepersonells oppfølging av barn som pårørende.

Kampanjedag 13. januar 2022

Sykehuset Innlandet har årlig en kampanjedag for å minne om Barn som pårørende-fokuset. Dette gjennomføres med godt synlige roll-ups, barneansvarlige som informerer og deler ut quiz m.m. I tillegg oppfordrer vi alle helsepersonell til benytte anledningen, og friske opp kunnskapen på dette viktige fagområdet. I Sykehuset Innlandet har vi rundt 180 Barneansvarlige som er kurset til å bidra på avdelingene til å holde fokus oppe og implementere det viktige arbeide.

I filmene presenteres faggrunnlag, arbeidsmetoder og kartleggingsansvar. Barn trenger tilpasset informasjon, anerkjennelse og oppfølging. Trykk på linken for å se filmene.

https://vimeo.com/661949750/cbb8824374

Kompetansebroen har et eget tema som heter barn og unge. Her finnes informasjonsmateriell og e-læring som omhandler det å være barn som pårørende. Ta gjerne en titt her

Flere aktueltsaker