Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Demensvennlige samfunn gir bedre livskvalitet til mennesker med demens

Hvordan sikrer en kommune at mennesker med demens skal kunne opprettholde et aktivt liv? Løten kommune startet opp prosjekt demensvennlig samfunn i 2015. Et målrettet arbeid med involvering av brukere, ansatte og aktører i samfunnet har gitt gode resultater

Hvordan sikrer en kommune at mennesker med demens skal kunne opprettholde et aktivt liv? Et liv hvor de selv kan utføre dagligdagse oppgaver som handling og reise med offentlig transport, og ha en fritid med ulike aktiviteter.

Løten kommune startet opp prosjekt demensvennlig samfunn i 2015. Et målrettet arbeid med involvering av brukere, ansatte og aktører i samfunnet har gitt gode resultater

Et menneske som får demens opplever svekket hukommelse og vansker med å orientere seg. De får vansker med språket, sosial atferd endrer seg og det å kunne utføre dagligdagse aktiviteter blir vanskeligere. Da er det viktig at samfunnet er klar over hvordan man kan tilrettelegge. Et demensvennlig samfunn innebærer å kunne opprettholde et aktivt liv så lenge som mulig. Personer som får demenssykdom skal så lenge som mulig kunne handle, bruke offentlig transport og kommunisere med offentlige myndigheter. I tillegg skal de kunne være i fysisk aktivitet, delta i foreningsliv, og bruke bibliotek, gå på kino og konserter.


Prosjekt: Demensvennlig samfunn
I Løten kommune bor det nærmere 7700 innbyggere. I 2015 startet de opp arbeidet med å få et demensvennlig samfunn. Det ble forankret politisk og de etablerte en tverrfaglig arbeidsgruppe, med deltakere fra eldrerådet, apotek, demensforeningen og hjemmesykepleien.

Oppstarten var et åpent temamøte hvor alle interesserte kunne delta. Kunnskap og fordommer er en utfordring i hvordan personer med demens blir møtt, og derfor var en viktig del av møtet undervisning om demens, ved Peter Horndalsveen fra Hukommelsesklinikken. I tillegg delte brukere og pårørende sine erfaringer, og prosjektet presenterte informasjon om et demensvennlig samfunn.

Kommunen etablerte «Kafe Forglemmegei», som er et kafetilbud på en ordinær kafe i kommunene, men som åpner for denne gruppen en time før andre gjester, og som tilrettelegger for et skjermet område av kafeen for personer med demens og pårørende. Her har det også vært viktig for pårørende å kunne treffe andre i samme situasjon.

Guro Brenden, demenskoordinator i Løten kommune.

Høsten 2015 startet de opp med kurs om temaet, og fram til i dag er 16 kurs avholdt med 166 deltakere fra over 30 ulike instanser. Deltakerne har kommet fra alle typer tjenester som vi bruker i hverdagen, som butikker, frisøren, vinmonopolet, treningssenter, kiosker, tannlege, offentlige instanser. Politikere og ansatte innen helse og omsorg i kommunen har også deltatt på kurs.

Dette er ingen soloprestasjon. Flere må samarbeide og noen må holde i trådene. Guro Brenden, demenskoordinator Løten kommune.

Erfaringer fra de ulike kursene
Kursdeltakerne leverer tjenester til alle i samfunnet og har mye erfaring med personer med demens. Det blir vanskeligere for disse brukerne å håndtere hverdagen og kursdeltakerne hadde mange erfaringer å dele. Drosjesjåfører fortalte at faste kjøreoppdrag for dagsenter for personer med demens, gjør at de blir kjent med brukerne. De har erfart at det er viktig å kjøre personen til døren og følge inn ved behov.

Ansatte i banken har sett at det er nødvendig å tilrettelegge for betaling via autogiro, og at store åpne kontorlandskaper virker forvirrende og gir negativ effekt for kundene som har demens.

Ulike butikker forteller om at de må være litt i forkant og sørge for å oppnå blikk-kontakt. I klesbutikkene gir de ekstra hjelp i prøverommet og ikke for mange plagg om gangen. Ved betaling kan personer med demens si pinkode høyt, så det er viktig med hjelp til å skjerme denne informasjonen. Andre kjøper samme dagligvare flere ganger og butikkene ønsker å bidra på en god måte til at disse kundene ikke kjøper mer enn de ønsker.

Diskusjon rundt erfaringer på kursene bidro til mer forståelse av hva det innebærer å ha en sykdom som demens, og hvordan forholdsvis enkle justeringer i tilbudene gjør det enklere for personer med demens.

Hva sa kursdeltakerne om kurset?
Kursdeltakerne gav gode tilbakemeldinger på kurset og syntes dette var relevant for de.

Deltakere på et av de 14 kursene som Løten kommune har arrangert så langt.

«Dette er informasjon jeg skulle hatt for lenge siden»

«Viktig med erfaringsutvekslinger!»

 

 

Ringvirkninger av arbeidet de siste årene
Resultatene kommer ikke av seg selv. Men med større aktivitet blir det også mer oppmerksomhet. I Løten har det kommet til flere frivillige aktivitetsvenner. Det kommer også flere henvendelser til demensteamet, samfunnet får litt større oppmerksomhet på at demens er en sykdom.


Veien videre
Tilbakemeldingene til arbeidet har vært gode, men likevel er det mye arbeid med å få deltakerne til å sette av tid til å delta på kursene. Arbeidsgruppen har lagt ned mye arbeid og kursinvitasjoner har blitt levert både personlig og flere ganger. Kursene har blitt holdt både på dag og kveld, og selv om enkelte har fått tatt kurset i arbeidstiden har også mange brukt avspasering og egen fritid.

Det er fremdeles ikke alle aktører i samfunnet som har deltatt. Utfordringene videre blir å synliggjøre nytten av denne kunnskapen også til de som ennå ikke har deltatt, samt til at bedriftene også sender nyansatte på kurs.

Flere kursdeltakere ønsker også oppfriskningskurs. De som har blitt kjent med sykdommen og dens utfordringer, forstår kanskje mer hvilken viktig rolle de kan spille i livskvaliteten for disse personene?

I forbindelse med Korona, har mange tilbud blitt stengt ned, men Løten håper å komme i gang igjen med kursene i 2021 og målet er 4 kurs i året.

De starter også opp et nytt tiltak «Rusletreffen» – hvor man møtes annenhver fredag til en gåtur og legger til rette for enkel servering utendørs.

Som Guro Brenden sier:

«Det er viktig å videreutvikle tilbudene våre kontinuerlig, ut fra situasjonen vi er i.»

Vil du høre mer fra Guro og de andre som jobber med demensvennlig samfunn i Løten kommune? Send e-post til guro.brenden@loten.kommune.no

I 2020 var Løten kommune en av to prisvinnere av Huskeprisen 2020

 

Mer informasjon

Gjennom reformen Leve hele livet, gjennomførte utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenesten i Innlandet, flere temadager høsten 2020.

 

Nasjonalforeningen for folkehelsen har gode nettsider med mye relevant informasjon om demens

 

Flere aktueltsaker