Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Digital opplæringspakke i lindrende behandling og omsorg ved livets slutt

HINN tilbyr digital opplæring med fokus på helsefagarbeiderens oppgaver knyttet til behandling og omsorg til pasienter med kort forventet levetid, og som har behov for lindring av plagsomme symptomer i senere faser av sykdomsforløpet helt frem til livet er avsluttet.

Ved Høgskolen Innlandet har over 4000 kandidater og mentorer gjennomført opplæring i lindrende behandling og omsorg ved livets slutt. Utdanningen er inne i sitt 8. år, og nå digitaliseres også mentorkurset. Høgskolelektor Lucie Furulund er en av flere pådrivere i utviklingen.

Bakgrunn og utvikling

Digital opplæringspakke i lindrende behandling og omsorg ved livets slutt har vært tilgjengelig for ansatte i kommunehelsetjenesten i over sju år. Opplæringspakken ble utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet, for å styrke kommuneansattes kompetanse innen lindrende behandling og omsorg ved livets slutt. Pakken ble utviklet ved Høgskolen i Innlandet, i samarbeid med USHT Hedmark, Fagskolen Innlandet og Hamar kommune. Opplæringspakken inneholder opplæringsmateriale med fokus på helsefagarbeiderens oppgaver knyttet til behandling og omsorg til pasienter med kort forventet levetid, og som har behov for lindring av plagsomme symptomer i senere faser av sykdomsforløpet helt frem til livet er avsluttet. Pasientens pårørende er også vektlagt. Hovedtemaer er: Lindrende behandling og omsorg. Den profesjonelle yrkesutøveren. Diagnoser, symptomer og symptomlindring. Pårørende til pasienter som mottar lindrende behandling og omsorg til døende pasienter. Kandidater og mentorer som gjennomfører opplæringen får et kursbevis. Opplæringspakken er laget for de som arbeider ved sykehjem, i boliger og i hjemmetjenester.  Helsedirektoratet har en forventning om at opplæringspakken skal være et nasjonalt tilbud.   

Faglig og administrativ forankring

Det faglige innholdet er i tråd med nasjonale føringer i palliasjonsfeltet, og er kvalitetssikret av Regional kompetansetjeneste for lindrende behandling (KLB) ved Oslo-universitetssykehus, Helse Sør-Øst.

Trysil kommune og Akershus kommune var en av de aller første som testet ut det faglige innholdet og hele opplæringsmodellen. Høgskolen i Innlandetvar faglig hovedansvarlig for gjennomføring av piloteringen, inkludert opplæring av kontaktpersoner ved USHT-ene.  USHT-ene koordinerte arbeid rundt rekruttering av mentorer, inkludert mentoropplæring. Nettverk av ressurssykepleiere bistod med kunnskap om ressurser i de enkelte kommunene. I 2016-2017 har USHT Buskerud og USHT Hedmark koordinert ytterligere uttesting av opplæringsmodellen i deres kommuner. På bakgrunn av evalueringer fra pilotprosjektet ble nasjonal modell for opplæring skapt. I 2017 og i 2018 ble alle landets USHT-ene invitert til en oppstartssamling til opplæring i bruk av den digitale “Opplæringspakke i lindrende behandling og omsorg ved livets slutt”. Slik ble opplæringspakken kjent for hele landet.

For helsefagarbeidere

helsedirektorats nettider kan du lese at: «Målgruppe for opplæringspakken er helsefagarbeidere og arbeidstakere uten formell kompetanse som arbeider i kommunehelsetjenesten. Opplæringen foregår dels digitalt, men også gjennom refleksjonsgrupper med veiledning av mentor. Opplæringen kan du få mer informasjon om ved å henvende deg til kontaktperson ved Høgskolen Innlandet, Lucie Furulund (lucie.furulund@inn.no)».

Per dags dato har omlag 4000 kandidater og mentorer gjennomført opplæringen. I 2022 jobber Høgskolen i Innlandet med utvikling av et digitalt mentorkurs, som blir tilgjengelig på høgskolens læringsplattform Canvas.

Flere aktueltsaker